مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی گفت: با فعالیتهایی که دانشجویان جهادی داشتند تا کنون به ۵ هزار روستا خدمترسانی صورت گرفته است.
صادق مفرد، مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص برنامههای اردوهای جهادی دانشجویان در تابستان جاری گفت: امسال در حوزه اشتغالزایی در هشت دهستان منطقه محروم شغل ایجاد میکنیم و برای گروههای جهادی که در حوزه اقتصادی فعالیت میکنند، دورههای آموزشی و تکمیلی برگزار شد که تعدادی از این گروهها برگزیده شدند و آموزشهای لازم به این گروهها داده شد.
وی افزود: این گروههای جهادی متولی اشتغال زایی در هشت شهرستان محروم شدند که در هشت استان پراکنده میشوند و صفر تا صد فرآیند اشتغال زایی را در این شهرستانها برعهده دارند.
مفرد یادآور شد: از طرفی دیگر منابع این فعالیتها از قرارگاه پیشرفت سپاه، خیرین و دستگاههای مختلف چمعآوری شده و همچنین فرآیند تسهیل گری برای مطالعات مناطق محروم نیز انجام شده تا گروههای جهادی ظرفیتها را شناسایی کنند، به مردم منطقه آموزش دهند، طرحها را جمع آوری کنند و سپس بخشی از منابع در این مرحله تزریق شود تا بتوانند سیکل کامل اشتغال زایی در این هشت شهرستان و استان انجام شود.
مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی خاطرنشان کرد: این روند اشتغالزایی، ایده جدیدی است که امسال توسط کارگروه اشتغال و سازندگی معاونت اقتصادی رقم خواهد خورد.
مفرد با اشاره به دوره آموزشی این فعالیت گفت: این طرح قبلا در کرمان آزمایش شده بود و دانشجویانی که سابقه کار داشتند براساس تجربیات شان و مشاورههای صورت گرفته با کارشناسان اقتصادی به مدل «رویش» دست پیدا کردند که در این مدل که قابل عرضه و دفاع است مورد تایید اساتید اقتصاد قرار گرفتهاست.
وی ادامه داد: این طرح حاصل تجربیات چندین ساله است و میتواند مشکلات اقتصادی این مناطق را تا حدودی برطرف کند.
120 دانشگاه به جمعیت دانشجویی «امام حسن» اضافه شدند
مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی در خصوص فعالیت دانشجویان جهادی در حاشیه شهر تهران نیز گفت: فعالیت اردوهای جهادی در حاشیه شهرها در حال افزایش است و ۱۲۰ دانشگاه به جمعیت دانشجویی امام حسن علیه السلام برای فعالیت در این حوزه اضافه شدند که اطراف دانشگاههای خودشان خدمات ارائه میدهند. همچنین تلاش ما این است که دامنه این مخاطبان را امسال افزایش دهیم و سراغ دانشگاههایی میرویم که در معرض آسیبهای اجتماعی قرار دارند تا این دانشگاهها به مسائل حاشیه شهر و آسیبهای اجتماعی ورود پیدا کنند.
مفرد یادآور شد: گروههای جهادی در سراسر کشور سطح بندی شدهاند. این سطحبندی سه ردهی ویژه، فعال و عادی را در بر میگیرد. براساس سطح بندی به هر گروه یک منطقه جغرافیایی هدف واگذار میشود که بین سه تا پنج سال در این نقطه فعالیت میکنند تا دیگر تردد از این استان به استان دیگر یا از یک منطقه به منطقه دیگر نداشته باشیم.
وی افزود: دورههای آموزشی برای این گروهها در نظر گرفته شده که چگونه بتوانند مطالعات مناطق را انجام دهند، به طرحهایی که قرار است انجام شود برسند و مشکلاتشان را شناسایی کنند که بتوانند طرحهای تدوین شده را اجرا کنند و همچنین بتوانند دستگاههای دولتی را پای کار بیاورند. ولی مشخص است که هر دانشگاه متولی کدام نقطه در کشور است. البته معدود دانشگاههای کشور این طرح را نپذیرفتند، اما بیشتر دانشگاهها در همین راستا حرکت میکنند.
مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی ادامه داد: بسیاری از دانشگاهها متولی یک نقطه از کشور شدند و تردد چند ساله دارند که بعد از چند سال فعالیت شان در این مناطق قابل ارزیابی باشد که روستاها و یا مناطق محروم چه رشدی داشتهاند. مفرد با اشاره به بحران آب در کشور گفت: رویکرد دیگر این گروههای جهادی حرکت در این راستا و حل بحران آب است چرا که اگر به این مسئله رسیدگی نشود در آینده اختلافهایی بین استانها بر سر بحران آب خواهد بود.
اجرای 150 پروژه آبرسانی در نقاط محروم کشور
مفرد اضافه کرد: امسال ۱۵۰ پروژه آبرسانی توسط گروههای جهادی اجرایی میشود، اما به این سمت میرویم که هر استان حداقل یک پروژه آبرسانی داشته باشد و بتوانیم سالیانه یکی از مشکلات آبرسانی استانها را برطرف کنیم که منابع آن توسط قرارگاه محرومیت زدایی سپاه تامین میشود. دستگاههایی که در حوزه آب متولی هستند به سمت احیای قناتها آبرسانی میروند که بتوانیم زیرساخت آبرسانی را فراهم کنیم. در کنار اشتغال زایی فعالیت کشاورزی و دامپروری را نیز گسترش میدهیم. از محرومترین نقاط -به عنوان مثال در رودبار جنوب کرمان- روستاهایی هستند که لوله کشی آب انجام شده و به همین ترتیب بقیه نقاط نیز ادامه خواهد یافت.
مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی ادامه داد: اشتغالزایی، آسیبهای اجتماعی و آبرسانی سه رویکرد کلی گروههای جهادی است و تمرکز این است که هر گروه جهادی و هر دانشگاه متولی یک منطقه باشد و برآورد سالیانه را نیز به بسیج دانشجویی گزارش دهند.
وی در خصوص همکاری دستگاههای مختلف با گروههای جهادی گفت: استانداری، بخشداری و فرمانداریها که در استانهای مختلف فعالیت میکنند طبق معمول برخی از خدمات را ارائه میدهند که سطح این همکاری، استان به استان متفاوت است. برخی استانها پروژهها را به گروههای جهادی واگذار میشود، اما برخی استانها حتی علاوه بر اینکه همکاری نمیکنند کارشکنی نیز دارند.
مفرد در خصوص واگذاری پروژههای دولتی به گروههای جهادی نیز گفت: یکی دیگر از برنامهها واگذاری پروژههای جاری دستگاههای دولتی است که تلاش میشود این پروژهها به گروههای جهادی واگذار شود. علاوه بر این دستگاههای غیردولتی نیز میتوانند گروههای جهادی خدمات رسانی داشته باشند و در این حوزه همکاری کنند.
دانشگاه آزاد همکاری با گروههای جهادی را آغاز کرد
وی افزود: با دانشگاه آزاد در حال توافق هستیم که بسیج دانشجویی هزینه اردوی گروههای جهادی این دانشگاه را تامین کند و در ازای آن، هزینه پروژههای ۲۰۰ گروه جهادی توسط دانشگاه آزاد تامین شود. علاوه بر آن از ظرفیتهای دانشگاه آزاد به لحاظ دستگاه ها، امکانات و تجهیزات تا ظرفیتهای علمی، اساتید پای کار بیایند و بتوانیم از آنها استفاده کنیم.
مفرد همچنین در خصوص توافق نامه با بنیاد مستضعفان گفت: توافق شده که گروههای جهادی از کانال مجموعه سازندگی به آنها معرفی شوند و در شهرستانهای چالدران، قلعه گنج و قلعه پروژههای جدید را انجام دهند و ستاد اجرایی فرمان امام تقریبا ۱۵۰ گروه جهادی را به مبلغ یک میلیارد تومان حمایت میکند.
وی ادامه داد: با آستان قدس هفته گذشته تفاهم نامهای داشتیم که از هزار گروه جهادی پشتیبانی میکنند. بخشی از این گروهها در دهستانهای هدف خود آستان قدس فعالیت میکنند. مابقی گروهها خارج از این گروه هستند و در سایر نقاط کشور فعالیت میکنند.
مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی افزود: با قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه نیز در حال توافق هستیم که گروههای جهادی ویژه و برتر که میتوانند متولی جغرافیای بزرگتری مانند دهستان و یا استان باشند، توسط قرارگاه پیشرفت پشتیبانی شوند.
مفرد یادآور شد: دانشگاه آزاد حدود ۲۵۰ گروه جهادی در سراسر کشور دارد که تاکنون به عنوان دانشگاه آزاد فعالیت نمیکردند، اما دبیرخانه آن در حال راه اندازی است که این گروهها را حمایت میکند. این دبیرخانه در معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد ایجاد میشود که بخشی از آن به عهده دانشگاه آزاد و بخشی دیگر به عهده بسیج دانشجویی است که بتواند از این گروه جهادی نیز حمایتهای لازم را داشته باشیم.
پیش بینی انجام 10 هزار پروژه محرومیت زدایی در طول 2 سال
وی در خصوص توافق با معاونت محرومیت زدایی سپاه نیز گفت: در حال تعامل هستیم که در حوزههای اشتغال زایی خدمات اجتماعی و آسیبهای اجتماعی گروههای جهادی را پشتیبانی کنند که بتوانیم ۱۰ هزار پروژه را در طول دو سال اجرایی کنیم.
مفرد همچنین در خصوص توافق با کمیته امداد نیز گفت: بخشی از پروژههای مددیاری در این توافق قرار است توسط گروههای جهادی انجام شود. همچنین هزار دانشجو دستیار کارشناسهای اشتغال زایی کمیته امداد در ۴۵۰ شهرستان که دفاتر کمیته امداد است، باشند که در هر شهرستان دو دانشجو فعالیت میکنند.
مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی در خصوص اعزام گروههای جهادی به مناطق حادثه دیده گفت: در حادثههای اخیر به مناطق زلزلهزده ۴۰۰۰ دانشجوی جهادی اعزام شدند.
وی افزود: گروههای فرعی جهادی که آموزشهای لازم را دیدند برای این گونه حوادث آمادگی دارند که اگر حوادث خاصی در کشور ایجاد شود بتوانند به سرعت آنها را اعزام کنند.
مفرد یادآور شد: گروههای جهادی همچنان در کوهبنان کرمان، سپیدرود خراسان رضوی و سرپل ذهاب کرمانشاه در حال کار هستند.
مسئول معاونت سازندگی بسیج دانشجویی همچنین از حضور موثر گروههای جهادی در روستاهای مرزی خبر داد وگفت: در سالهای اخیر حضور گروههای جهادی در برخی از این مناطق مانند آذربایجان غربی توانست امنیت را در روستاهای مرزی برقرار کنند. پراکندگی گروههای جهادی در همه مناطق کشور است، اما در مکانهایی که آسیبهای جدی دیدند تمرکز اردوهای جهادی بیشتر خواهد بود.
مفرد در خصوص حضور دانشگاههای علوم پزشکی در اردوهای جهادی گفت: ۷۰ دانشگاه علوم پزشکی کشور گروههای جهادی دارند و اردوها را برگزار میکنند. در این اردوها خدمات پزشکی با حجم بالا و همچنین به صورت طولانی مدت برگزار میکنند به غیر از آن دانشگاههای دیگر نیز از ظرفیت مازاد دانشگاههای پزشکی استفاده میکنند و گروههای جهادی پزشکی را اعزام میکنند.
وی ادامه داد: گروههای پزشکی با تعامل وزارت بهداشت اعزام میشوند و براساس نیازهای مناطق توزیع میشوند که خدمات رسانی در همه حوزههای پزشکی است و بخشی از این دانشجویان نیز در حوزه بهداشت محیط فعالیت میکنند.
مفرد خاطرنشان کرد: فعالیت آموزشی و فرهنگی جزو موارد لاینفک اردوهای جهادی است و گروهها در هر منطقهای که حضور پیدا کنند فعالیت فرهنگی و آموزشهای خاص را خواهند داشت. کارگروه فرهنگی که در مجموعه معاونت سازندگی ایجاد شده برنامه گروههای جهادی را تدوین میکند که برای این گروهها کتابهایی را در نظر گرفتیم تا بتوانند کودکان مناطق محروم را آموزش دهند.
وی در خصوص برآوردهای هزینهای برای اردوهای جهادی امسال گفت: حدودا در حوزه دانشجویی ۴۰ میلیارد هزینه خواهد شد که بخشی از این هزینه اردویی است و بخشی دیگر خدماتی است که به مناطق محروم ارائه میشود. بخشی از هزینهها توسط بسیج دانشجویی و بخشی توسط خیرین، دستگاهها و مردم تامین میشود که پیش بینی ما این است که حداقل ۴۰ میلیارد خدمات ارائه شود.
مفرد یادآور شد: سال گذشته گروه جهادی پزشکی دانشگاه آزاد در مجموع یک میلیارد تومان خدمات پزشکی در استان خراسان شمالی ارائه داد.
وی در خصوص خدمات رسانی اردوهای جهادی در سالهای اخیر در روستاها گفت: در مجموع به ۵۰۰۰ روستا در طول این سالها خدمات رسانی کردیم.