گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ دانشگاه تنها جایی برای درس خواندن نیست، و به اذعان بسیاری از کارشناسان و دانشجویان فرصت بسیار خوبی برای انتخاب آگاهانه همسر و زندگی مشترک دائمی است. اما همواره تشکیل زندگی مشترک آن هم در دوره دانشجویی با اماو اگرهایی چون کمبود امکانت مالی و یا عدم توانایی انتخاب صحیح مواجه بوده است.
به گفته جهانی، معاونت اجتماعی بسیج ناحیه دانشجویی تهران این معاونت جهت مرتفع ساختن این مشکلات تدابیری اندیشیده که در گفتگوی تفضیلی با خبرگزاری دانشجو به طرح آن پرداخته است.
بر روی دغدغه دانشجویان دست گذاشتیم
معاونت اجتماعی بسیج ناحیه دانشجویی تهران در سالهای گذشته فقط و فقط بر روی مسائل محرومیتزدایی، فقرزدایی و نیازهای محرومین متمرکز بود به این صورت که بچههای دانشجو میرفتند و به آن مسائل رسیدگی میکردند. فعالیتهای خیلی خوبی در معاونت جهادی و سازندگی پیرامون این کارها انجام شده است، فعالیتهای بسیار مثبتی چه در روستاهای خارج تهران، چه در حاشیه شهر تهران که بسیار قابل تقدیر است.
اما در مباحث اجتماعی موضوعاتی وجود دارد که به خود دانشجویان مربوط میشود و مخاطب، خود دانشجویان هستند و این بخش از جامعه که میخواهیم روی آن کار کنیم چندان به آن پرداخته نشده بود.
لذا روی دغدغههای دانشجویان دست گذاشتیم و مباحث اجتماعی را منحصر به مباحث محرومیتزدایی نکردیم و سعی کردیم به سمت مباحثی بردیم که مبتلابه خود دانشجویان و دانشگاههاست..
طی یک پروژه به آسیبشناسی و تحقیقات مفصلی پرداختیم، به این نتیجه رسیدیم که اکثر دانشجویان ما در سن نوجوانی و جوانی از هجده تا بیست و چند سالگی هستند و اصلیترین دغدغهای که با آن سر و کار دارند مسائل و نیازهای جنسی و آسیبهای اجتماعی پیرامون آن است.
جالب توجه آنکه فراگیری این مسئله قشر مذهبی و غیرمذهبی نمیشناسد و به صورت آشکار و پنهان جوانان را درگیر خود کرده است و آفتهای بسیار زیادی مثل خودارضایی و تماشای فیلم پورنوگرافی و خیلی مسائل دیگر را منجر شده است.
طرح بسیج ناحیه دانشجویی برای حل مشکلات اقتصادی ازدواج دانشجویان
چگونه معاونت اجتماعی بسیج ناحیه دانشجویی مشکلات اقتصادی را برای دانشجویان تسهیل می کند؟
علت اینکه بیپرده در مورد این مسائل صحبت میکنیم این است که این موضوع یک آسیب جدی است و باید به آن پرداخته شود به جای اینکه نادیده گرفته شود یا کتمان شود و یا منکر آن شویم. در این عرصه و در این بحث چند کار را برای خودمان تعریف کردهایم:
اولین کار بحث ایجابی این موضوع بود یعنی در گام اول ما سراغ مباحث گفتمانی نرفتیم. اولین بحث این بود که اسلام راه حلی که برای بحث مسائل جنسی مطرح میکند مشخصا ازدواج است و بهترین شکل ازدواج، ازدواج دائم و رسمی است.
پیرامون بحث ازدواج سلسله کارهایی داشتهایم اولین کارمان هم صحبت و حرف زدن الکی نبود گفتیم چون بچهها در ذهنشان مسئله اقتصادی مانع ازدواج است باید این مانع را برطرف کنیم. لذا دنبال فراهم کردن تسهیلات امر ازدواج رفتیم و توانستیم تسهیلاتی به این نحو را فراهم کنیم:
گفتیم جوانان هر چقدر وام عروسی، هزینه جهیزیه و مراسمات عروسی از صفر تا صد نیاز داشتند را عنوان کنند مبلغ آن را به صورت وام دو درصد و بازپرداخت 18 ماهه از بانک رسالت در اختیارشان قرار میدهیم.
مثلا به زوجهای جوان مجموعه تالار معرفی میکنیم، دوستان براساس نوع غذایی که سفارش میدهند و تعداد میهمانان و مراسمی که مد نظرشان است، هزینهشان هر چقدر شد نامه میدهیم به بانک رسالت و کل هزینه تالار را بانک وام دو درصد و با بازپرداخت 18 ماه دریافت میکنند. در بحث تزئین ماشین عروس، آتلیه و گل کاری و تهیه جهیزیه هم به همین منوال است.
برای رانندگی هم آموزش رسمی می بینیم اما برای ازدواج نه!
با رفع مشکل اقتصادی، مشکل ازدواج جوانان مرتفع می شود؟
اما در بحث موانع ازدواج تنها بحث تسهیلات مطرح نیست و عدم آمادگی و آشنایی جوانان به زندگی مشترک و اخلاق در خانواده است، لذا گام بعدی را معطوف به بحث آموزشهای ازدواج کردیم که بسیار هم لازم است.
جوانان ما برای گرفتن گواهینامه رانندگی و یا سادهترین کارها آموزش میبینند، هزینه میکنند و گواهی اتمام دوره آموزشی دریافت میکنند. ولی برای مهمترین تصمیم و اتفاق و رویداد زندگیشان یعنی ازدواج که قرار است مسیر بلند مدتی را جلوی پایشان بگذارد و در سعادت دنیوی و اخرویشان نقش تعیین کننده دارد، آموزش نمیبینند.
آموزش های قبل و بعد از ازدواج را تسهیل کردیم
آموزش های ازدواج شامل چه مواردی است و توسط چه کسانی صورت می گیرد؟
در زمینه آموزشهای ازدواج و تشکیل خانواده از استادان دانشگاه خواستیم برای قبل، حین و بعد از ازدواج سرفصلهای آموزشی تعریف کنند تا به جوانان در آستانه ازدواج آموزش داده شود. قبل از ازدواج باید آموزشهای شخصیتشناسی و خودشناسی داده شود.
چیستی و چرایی ازدواج، ملاکهای ازدواج و ... نیز باید آموزش داده شود. حتی خیلی از بچه مذهبیها هم ملاک های درستی برای انتخاب همسر ندارند و به ملاکهایی میپردازند که در اولویت یک زندگی مشترک موفق نیست ولی نیاز دارد که به صورت علمی آموزش داده شود.بچهها اکثرا دچار نوعی ظاهربینی هستند دچار پدیده انتخاب براساس معیارهای مالی و ظاهری، نتیجه چنین انتخابی تلخی زندگی مشترک و آمار بسیار زیاد طلاق میشود. باید مهارتهای حل مسئله، تربیت فرزند، مدیریت بحران و همسرداری آموزش دیده شود.
همچنین کارگاههای خاطرهسازی، شخصیتسازی نیز با حضور استادان مجرب برگزار میشود. جهت تعیین مباحث آموزشی با مجموعههایی که در زمینههای ازدواج کار میکردند ارتباط گرفتیم و به کمک آنها سرفصلها را تعیین کردیم.
مورد دیگر این است که جوانان به علت هزینههای بالای جلسات مشاوره ازدواج، قید این مسئله را می زنند. لذا مراکز مشاوره توانمند در تهران را احصاء کرده و با آنها ارتباط گرفتهایم. موفق شدیم از این مراکز مشاوره کارت تخفیف برای زوجهای جوان دانشجو دریافت کنیم تا بتوانند از خدمات مشاوره استفاده کنند.
در بحث شخصیت شناسی و همسان گزینی قبل ازدواج و یا مسائل بعد ازدواج به این مراکز مشاوره ارجاع داده میشوند. استادان ما همه شان کسانی هستند که خودشان هم زود ازدواج کردهاند و هم زود بچه دار شدهاند و هم از نظر علمی موفق هستند.
از ظرفیت مجموعههای فعال در حوزه ازدواج استفاده میکنیم
تمام کار در بسیج ناحیه دانشجویی تهران به تنهایی انجام می شود؟
قسمت بعدی کارمان بحث واسطهگری ازدواج است یعنی معرفی فرد مناسب به فرد دیگری است که این کار به خاطر حساسیتهایش در داخل مجموعههایی مثل بسیج هیچ وقت اجرا نشده است. اما از مجموعه هایی که در این زمینه فعال هستند و علم و تجربه کافی دارند استفاده کردهایم و سعی شده مجموعه هایی انتخاب شوند که به درد فضای دانشجویی میخوردند.
مجموعه نهاد رهبری اولین مجموعهای بود که به سراغشان رفتیم کار نهاد رهبری برگزاری جشن ازدواج دانشجویی بعد از دوران انتخاب همسر است. یعنی دانشجویان انتخاب همسر را انجام داده اند و تنها طی برنامهای جشن دانشگاهی و سفر مشهدشان هماهنگ می شود. در سفر مشهد آموزش هایی به زوج ها داده می شود که این آموزش ها برای مسائل قبل از ازدواج کارگر نیست.
افرادی در نهاد رهبری هستند که براساس دغدغه خودشان در امر واسطهگری ازدواج فعالیت دارند. مطالبه ما از نهاد رهبری در دانشگاهها این است که این سنت را به نحو صحیح احیا و ساماندهی کند و مجددا افرادی با دقت کافی واسطهگری کنند و این اتفاق خوب بیفتد. طرح پیشنهادی را بردیم و امیدواریم که نهاد هر چه بهتر و موثرتر در این زمینه وارد شود و جلو برود.
چرا که بسیاری از موسساتی که در امر واسطه گری ازدواج فعال هستند براساس پول کار می کنند و یا موجب اختلاط دختر و پسر می شوند و یا فیلم نامناسب پخش می کنند یا اردوی نامناسب می برند و یا محوریت کارشان بیشتر حول پول میچرخد. لذا سعی کردهایم که دانشجویان را به مجموعه هایی وصل کنیم که کار واسطهگری را به صورت کاملا علمی و ارزشی پیش می برند.
مثلا مجموعهای با ما همکاری می کند که به صورت علمی شخصیت افراد را بررسی میکند، و مشاوران خوب و واسطهگر آموزش دیده دارد و فرآیند ازدواج را به صورت یک فرآیند کاملا علمی و منطقی پیش میبرد و وقتی فردی داخل سیکل آنها میشود.
سعی میشود نزدیکترین فرد از نظر تناسب روحی و روانی و شخصیتی و خانوادگی را به او معرفی کنند. مجموعههای دیگری هم هستند که با هم تعاملاتی در این زمینه دارند.
دانشجویان می توانند برای این موضوع به دفتر معاونت اجتماعی بسیج دانشجویی در مجموعه سیزده آبان مراجعه کنند همچنین پوسترهای تبلیغاتی ما در دانشگاهها و دانشکدههای مختلف موجود است.