نامه اخیر رئیس دانشگاه پیام نور به دبیرخانه کمیسیون علمی، تحقیقاتی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص واگذاری آموزش های عمومی و تخصصی دانشگاه فرهنگیان به این دانشگاه موجب نگرانی دانشجو معلمان شده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، طی تصمیمی که با چراغ سبز معاون اول رئیس جمهور و کمیسیون تخصصی، علمی، تحقیقاتی و فناوری در جلساتی که با حضور نمایندگان وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، دانشگاه پیام نور و دانشگاه فرهنگیان اتخاذ شده امر آموزش ۱۰۰ واحد عمومی دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان به دانشگاه پیام نور واگذار شده است با این وجود به نظر میرسد دولت گام اساسی را برای حذف دانشگاه فرهنگیان از نظام آموزش عالی کشور برداشته است.
رئیس دانشگاه پیام نور در نامهای که سوم اسفند ماه سال ۹۸ به دبیرخانه کمیسیون علمی، تحقیقاتی و فناوری ریاست جمهوری نوشته تصریح کرده است: بلافاصله پس از ابلاغ تصمیم مورخه ۳/۱۲/۹۸ کمیسیون تخصصی علمی تحقیقاتی و فناوری و نظر معاون اول محترم رئیس جمهور جلسات متعددی با حضور نمایندگان وزارت علوم تحقیقات و فناوری، سازمان برنامه و بودجه کشور، سازمان اداری و استخدامی کشور، دانشگاه پیام نور و دانشگاه فرهنگیان در دانشگاه پیام نور و دانشگاه فرهنگیان تشکیل شد در این جلسات نظر غالب آن بود که دانشجویان داوطلب بر اساس ضوابط علمی دانشگاه فرهنگیان توسط سازمان سنجش آموزش کشور پذیرفته شده و به دانشگاه پیام نور معرفی شوند.
این دانشجویان حدود ۱۰۰ واحد درسی با شش و نیم سال تحصیل را با رعایت ضوابط آموزش عالی در دانشگاه پیام نور تحصیل کرده و دروس تخصصی و پایه را فرا میگیرند سپس سایر دروس تربیتی و یا سال چهارم تحصیل خود را در دانشگاه فرهنگیان ادامه تحصیل داده و از دانشگاه مزبور دانشآموخته خواهند شد و به نوعی دانشگاه پیام نور در قالب خرید خدمت به دانشگاه فرهنگیان خدمت رسانی خواهد کرد.به این ترتیب دانشجویان: ۱- به دلیل تحصیل در شهرهای محل سکونت خود کمتر با آسیبهای اجتماعی و فرهنگی مواجه خواهند شد. ۲- دانش آموختگان حداقل ۲۹ سال در خدمت دولت خواهند بود و سنوات خدمت آنان بیشتر از دانشجویان فعلی خواهد بود. ۳- نه تنها دولت برای امکانات رفاهی همچون خوابگاه و رستوران هزینهای نخواهد کرد بلکه دانشجویان شخصاً هزینههای تحصیل خود را خواهند پرداخت. ۴- از سال چهارم به استخدام دولت خواهند درآمد و لازم نیست در سه سال اول تحصیل استخدام دولت در آینده حقوق و مزایا دریافت کنند.
واکنش فعالین دانشجویی به دنبال انتشار نامه رئیس دانشگاه پیام نور در فضای مجازی دانشجو معلمان در توئیتر نسبت به واگذاری آموزش دروس عمومی و تخصصی دانشگاه فرهنگیان به دانشگاه پیام نور واکنش نشان دادند. به گونهای که قائم پناه دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان در حساب توئیتری خود نوشت: تلاش برای حذف دانشگاه فرهنگیان دستور کار جدی دولت؟!
این تصمیمات بر خلاف اسناد توسعهای کشور مانند سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش است و انشاء الله اجازه نخواهیم داد رویای شوم آنها تعبیر شود.
سجاد صدیقی مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان نیز با انتشار نامه مذبور نوشت: نامه زیر در فضای مجازی پخش شده که صحت آن ظاهراً مورد تایید است و خبرهای جلسات شان را داشتیم: ۱- دولت همچنان اعتقادی به تربیت معلم ندارد ۲- میخواهند ورشکستگی پیام نور را با دانشجو معلمین جبران کند. ۳- مجموعه ریاست دانشگاه باید مواضع شان را درباره آن به صراحت اعلام کنند.
همچنین محمد زادمهر دبیر کل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان نوشت: به جای واگذاری امکانات بلا استفاده دانشگاه پیام نور به دانشگاه فرهنگیان برای گسترش تربیت معلم حضرات پیشنهاد خرید خدمات داده اند. متوجه اید قرار است چه کاری انجام دهید؟ میدانید تربیت معلم یعنی چه؟ تازه دانشگاه از تفکرات اینها آزاد شده مجدد از طریق دیگر میخواهند ضربه بزنند.
سعید باغ کار از فعالین دانشجویی دانشگاه فرهنگیان نیز نوشت: دیدید گاهی زبان آدم از جهالت برخی افراد بند میاد؟ دقیقاً حالت من بعد از دیدن این نامه همین بود.
همچنین محمد امین طارمی دیگر فعال دانشجویی دانشگاه فرهنگیان با هشتگ خیانت دوباره به نظام آموزشی نوشت: خیانتی دیگر به نظام آموزشی کشور. فکرکنم اینها دانشگاه فرهنگیان را با اسرائیل اشتباه گرفته اند و به جای اسرائیل میخواهند دانشگاه فرهنگیان را از صفحه روزگار محو کنند.
علی پارسانیا از فعالین حوزه آموزش و پرورش نیز نوشت: دانشگاه ورشکسته پیام نور ساختمان دارد، کارمند دارد، اما دانشجو ندارد. به جای اینکه امکانات پیام نور را بدهند به دانشگاه فرهنگیان دیوار معلمها را کوتاه دیدند و دنبال واگذاری دانشگاه فرهنگیان به امکانات دانشگاه پیام نور در قالب خرید خدمات هستند. هزینه تحصیل را هم دانشجو خواهد داد
تكذيبيه واگذاری خدمات دانشگاه فرهنگیان به پیام نور اگر چه طبق نامهای که توسط رئیس دانشگاه پیام نور به دبیرخانه کمیسیون علمی، تحقیقاتی و فناوری ریاست جمهوری نوشته شده دانشگاه فرهنگیان در جلسات متعددی که در رابطه با واگذاری آموزش دروس عمومی و تخصصی دانشجومعلمان به دانشگاه پیام نور حضور داشته، اما به دنبال علنی شدن نامه مذبور و واکنش فعالین دانشجویی به این نامه دانشگاه فرهنگیان با صدور اطلاعیهای واگذاری خدمات دانشگاه فرهنگیان به دانشگاه پیام نور را تکذیب کرد که مشروح این تکذیبه به شرح زیر است: به اطلاع تمامی همکاران و دلسوزان تربیت معلم خصوصا اساتید پیشکسوت و دانشجو معلمان وهمکاران ودلسوزان نظام و این حوزه میرساند
اخیرا نامهای از طرف ریاست دانشگاه پیام نور خطاب به دبیرخانه کمیسیون علمی، تحقیقاتی و فناوری ریاست جمهوری محترم ارسال شده که بر خود لازم میدانیم نکاتی چند در ارتباط با این نامه به استحضار عزیزان رسانده شود؛ ١- طرح چنین پیشنهادی از جانب دانشگاه پیام نور در شرایطی که هر روز از تعداد متقاضیان تحصیل در آن دانشگاه (پیام نور) کاسته میشود امری بدیهی و طبیعی است.
دانشگاه ماموریت گرا و متولی تربیت معلم فرهنگیان در اوایل آبان ماه سال گذشته از این پیشنهاد دانشگاه پیام نور که به معاون اول محترم رییس جمهور ارسال شده بود مطلع شد و با حضور ریاست و معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان در کمیسیون یاد شده ضمن اعتراض شدید و مستدل به عادی نبودن مسیر درخواست، تقاضای فوری تشکیل کارگروهی به منظور بررسی کارشناسی موضوع و گزارش آن به کمیسیون در جلسه مطرح شد.
در این جلسه نمایندگان وزارت علوم، سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه هم حضور داشتند که نمایندگان دو سازمان یاد شده نیز چالشهای اساسی بر سر راه اجرایی شدن چنین پیشنهادی را مطرح و بر غیر عملی بودن آن تاکید داشتند. و با رییس دانشگاه فرهنگیان ومعاونین آن همراهی و قضیه ورود دانشگاه پیام نور به آموزش در دانشگاه فرهنگیان را منتفی دانستند.
٢- پس از چندین جلسه کارشناسی با حضور نمایندگانی از دانشگاه پیام نور و دانشگاه فرهنگیان، طرف پیشنهاد دهنده نتیجه مطلوب خود را نگرفت چرا که در این جلسات تمرکز دانشگاه ماصرفاً بر استفاده و بهره گیری فقط وفقط از زیرساختهای فیزیکی و فضاهای آموزشی و رفاهی پیام نور بود و لا غیر.
تازه دانشگاه فرهنگیان با طرح بدیع۱۰۰۳۱ در سالهای پیش رو آماده ارائه خدمات علمی به سایر دانشگاهها نیز خواهد بود و واگذاری وظایف ذاتی دانشگاه فرهنگیان به سایر دانشگاهها را امری غیر ممکن و منافی اساسنامه دانشگاه فرهنگیان میدانیم. در این جلسات آقایان دکتر روشن دل و دکتر ابراهیمی به نمایندگی از دانشگاه شرکت داشتند؛ و در تمام جلسات بر استقلال وماموریت دانشگاه فرهنگیان تاکید داشته و داریم.
٣- پس از اینکه نتیجه مطلوب در جلسات کارشناسی برای دانشگاه پیام نور حاصل نشد موضوع به وزیر محترم وقت آموزش و پرورش کشیده شد و ایشان در جلسهای که به این منظور تشکیل دادند پس از استماع پیشنهادهای دانشگاه پیام نور و دفاعیات و ادله دانشگاه فرهنگیان مجدداً خواستار کار کارشناسی مشترک بیشتر روی این موضوع شدند و پیشنهادات دانشگاه پیام نور در خصوص مشارکت در آموزش مورد توافق و تصویب قرار نگرفت.
در این جلسه معاونین محترم آموزش و طرح و برنامه و همچنین آقای دکتر ابراهیمی نیز ریاست محترم دانشگاه را همراهی میکردند.
٤- پس از جلسه مذکور دیگر شاهد هیچگونه درخواست تشکیل جلسه از طرف پیام نور نبودیم و تصور این بود که بر اساس جلسه دفتر وزیر محترم و دفاعیات محکم تیم دانشگاه، موضوع از نظر آن دانشگاه فیصله یافته باشد.
با آنچه شرح آن رفت اقدام دانشگاه پیام نور در مکاتبه با کمیسیون مذکور، اقدامی کاملاً یکسویه و دور از اخلاق حرفه ای، تلقی میشود چرا که هیچگونه توافق کتبی و حتی شفاهی در این خصوص در هیچ سطحی صورت نگرفته است!
اعتقاد ریاست دانشگاه فرهنگیان و تیم مدیریتی دانشگاه اینست که امر تربیت معلم امری بسیار حساس و خطیر بوده و بایستی از مسیر حرفهای آن که همانا دانشگاه فرهنگیان است دنبال شود و بنا به تفاوتهای ماهوی که در این دو دانشگاه وجود دارد عملا این کار شدنی نبوده و در صورت اصرار بر چنین خطایی شاهد خسرانهای عظیمی خواهیم بود.
مضافا اینکه با توجه به قانون متعهدین خدمت که هر گونه اصلاح یا تغییر در آن مستلزم طرح و تصویب مجلس محترم شورای اسلامی است، اجرایی شدن چنین پیشنهادی چالشهای اجرایی اساسیای دارد و قطعا موجبات نارضایتی دانشجو معلمان و افت انگیزه در جذب استعدادهای برتر به شغل شریف معلمی را به دنبال خواهد داشت.
دانشگاه شریف فرهنگیان همچنان بر موضع خود در خصوص صرفاً وفقط واگذاری فضاها و امکانات بلا استفاده و معطل آموزشی و رفاهی دانشگاههایی همچون دانشگاه پیام نور به دانشگاه فرهنگیان در این برهه حساس که امکانات دانشگاه تناسب لازم با میزان دانشجوی آن را ندارد، تاکید داشته و از مسئولین امر در این خصوص تقاضای رسیدگی وپیشگیری از خطای بزرگ ملی که تبعاتش به چشم نسلهای آینده خواهد رفت مینماید.
از ابتدای شروع به کار دولت تدبیر و امید وجود دانشگاه فرهنگیان برای دولت حکم استخوان لای زخم را داشته به همین دلیل بارها شاهد اتخاذ تصمیماتی برای محدود کردن فعالیتهای این دانشگاه که فعالیت آن در راستای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و از تاکیدات رهبر معظم انقلاب بوده، هستیم.
تلاش برای جبران ورشکستگی دانشگاه پیام نور قائم پناه دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان کشور در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، میگوید: در نامه رئیس دانشگاه پیام نور آمده بخشی از آموزش دانشگاه فرهنگیان به دانشگاه پیام نور واگذار شود یعنی دانشگاه پیام نور متولی آموزش دانشجو معلمان شود. معتقدم از این طریق میخواهند ورشکستگی دانشگاه پیام نور را جبران کنند.
او معتقد است: اگر واقعا مسئله آموزش دانشگاه فرهنگیان دغدغه آقایان است خب به جای اینکه دانشگاه فرهنگیان را واگذار کنند دانشگاه پیام را با امکاناتی که دارد به دانشگاه فرهنگیان که فعالیتهای علمی در آن برقرار است واگذار کنند. معتقدم هدف از این تصمیم قطعا آسیب زدن به دانشگاه فرهنگیان است.
قائم پناه میافزاید: ما از رئیس دانشگاه فرهنگیان میخواهیم موضع رسمی خود را در قبال تصمیم واگذاری بخشی از آموزش دانشگاه فرهنگیان به دانشگاه پیام نور اعلام کند، و بگوید که آیا این تصمیم با هماهنگی دانشگاه فرهنگیان گرفته شده و یا بدون اطلاع این دانشگاه بوده است. به هر روی در نامه رئیس دانشگاه پیام نور نوشته شده که در جلسات نماینده دانشگاه فرهنگیان نیز حضور داشته و حتی این دانشگاه میزبان برگزاری بخشی از جلسات نیز بوده است.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان بر این موضوع که هیچ منطقی پشت تصمیم واگذاری آموزشها و واحدهای بخشی دانشگاه فرهنگیان به دانشگاه پیام نور وجود ندارد، میگوید: هم در سند تحول بنیادین قید شده و هم چندین بار رهبر معظم انقلاب تاکید کرده اند که راه تربیت معلم فقط باید در دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیری شهید رجایی باشد، اما آقایان میخواهند با این تصمیم به دانشگاه فرهنگیان ضربه بزنند و این دانشگاه را واگذار کنند.
به گفته قائم پناه اگر دغدغهای نسبت به دانشگاه فرهنگیان وجو دارد آقایان میتوانند بخشی از دانشگاه پیام نور را به دانشگاه فرهنگیان واگذار کنند. به هر روی تنها توجیه تصمیم اتخاذ شده جبران ورشکستگی دانشگاه پیام نور است.
او میگوید:باید بخشی از دانشگاه پیام نور به دانشگاه فرهنگیان واگذار شود، اما طبق تصمیمی که گرفته شده میخواهند دانشگاه فرهنگیان را به دانشگاه پیام نور واگذار کنند و این به معنای خرید خدمات آموزش است و این در حالی است که تربیت معلم بر عهده دانشگاه فرهنگیان است و دانشگاه پیام نور نمیتواند این کار را انجام دهد.
قائم پناه با بیان اینکه ما هم نمیدانیم که آیا واگذاری بخشی از دانشگاه فرهنگیان به دانشگاه پیام نور با هماهنگی دانشگاه فرهنگیان انجام شده یا نه و انتظار داریم که رئیس دانشگاه فرهنگیان به این سوال پاسخ دهد، افزود: اگر قرار است واگذاری صورت بگیرد انتظار ما این است که دولت دانشگاه پیام نور را به دانشگاه فرهنگیان واگذار کند.