تجزیه و تحلیلهای شهابسنگهای مریخی شواهدی از وجود آب روی سیاره سرخ از حدود ۴.۴ میلیار سال پیش نشان میدهند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو؛ شهابسنگی که میلیاردها سال پیش از مریخ سرچشمه گرفته است، جزئیاتی از وقایع برخورد باستانی در این سیاره سرخ را نشان میدهد. مواد معدنی مشخصی از خاک مریخ در شهابسنگ که اکسید شدهاند، حاکی از حضور آب در واقعهای است که باعث ایجاد شهابسنگ شده است. این یافتهها کمک میکنند تا برخی از خلاهای دانش درباره نقش آب در شکلگیری سیاره مشخص شود.
منشا آب در زمین، مریخ و دیگر اجسام بزرگ مانند ماه مدتهاست در علوم سیارات مورد سوال است. یک فرضیه بیان میکند که این منشا از شهابسنگها و دنبالهدارهای گذشته ناشی میشود. اما برخی از محققان علوم سیارات فکر میکنند که آب یکی از چندین ماده است که طی شکلگیری سیارات بطور طبیعی بوجود آمده است. تجزیه و تحلیل شهابسنگ باستانی مریخ فرضیه دوم را بیشتر تایید میکند.
چند سال پیش، یک جفت شهابسنگ سیاه در صحرای ساهارا کشف شد. این دو شهابسنگ NWA۷۰۳۴ و NWA۷۵۳۳ هستند که سه حرف NWA مخفف شمال غرب آفریقاست و شماره آنها ترتیبی است که توسط انجمن بینالمللی علوم سیارهای تایید میشود. تجزیه و تحلیلها نشان میدهد که این شهابسنگها نوع جدیدی از شهابسنگهای مریخی و ترکیبی از چندین قطعه سنگ مختلف است.
اولین قطعه ۴.۴ میلیارد سال پیش در مریخ شکل گرفت. سنگهایی مانند آنها که جزو قدیمیترین سنگهای مریخ به شمار میآید، بسیار نادر بوده و قیمت هر گرم آنها به ۱۰ هزار دلار میرسد. اما اخیرا، ۵۰ گرم از NWA۷۵۳۳ توسط گروه بینالمللی متشکل از ۱۰ دانشجو به سرپرستی پروفسور تاکاشی میکوچی از دانشگاه توکیو برای تجزیه و تحلیل بدست آمده است.
میگوچی گفت: «من مواد معدنی را در شهابسنگهای مریخ مطالعه میکنم تا درک کنم چگونه مریخ شکل گرفته و پوسته و گوشته آن تکامل یافته است. این اولین بار است که روی یک شهابسنگ خاص که آن را بدلیل رنگ تیره «زیبای سیاه» نامیدهام، تحقیق میکنم. نمونههای ما روی شهابسنگ NWA۷۵۳۳ در معرض چهار نوع آنالیز اسپکتروسکوپی قرار گرفته است.»
دانشمندان علوم سیارات به خوبی میدانند که آب به مدت ۳.۷ میلیار سال است که روی مریخ وجود دارد. اما با توجه به ترکیبات معدنی شهابسنگها، میکوچی و گروهش نتیجه گرفتند که آب احتمالا زمان بیشتری و حدود ۴.۴ میلیارد سال است که روی مریخ وجود دارد.
میکوچی افزود: سنگهای تکه تکه شده در شهابسنگ از ماگما تشکیل شده و معمولا در اثر ضربه و اکسیداسیون ایجاد میشوند. این اکسیداسیون میتواند ۴.۴ میلیارد سال پیش، در صورت وجود آب درون یا روی پوسته مریخ طی ضربهای که بخشی از پوسته را ذوب کرده، اتفاق افتاده باشد. گروه ما پیشنهاد میکند که چنین برخوردهایی باعث آزاد شدن میزان زیادی هیدروژن شده که در گرم شدن سیارات، زمانیکه مریخ هنوز دارای جو نازک کربندیاکسیدی بود، نقش داشته است.
اگر آب قبلتر از چیزی که تصور میشود در مریخ وجود داشته باشد، نشان میدهد احتمالا محصول جانبی طبیعی برخی از فرآیندهای اولیه در شکلگیری سیاره بوده است. این یافته میتواند به محققان کمک کند تا به این پرسش که آب از کجا آمده پاسخ دهند و این به نوبه خود میتواند نظریههایی درباره منشا زندگی و اکتشافات حیات فراتر از زمین را تحت تأثیر قرار دهد.