دانشجویان ایرانی در طول عمر چهل ساله انقلاب نه تنها بانی بالا بردن سطح علم و فناوری ایران شدند بلکه عیار تولید دانش را در کشورمان جا به جا کردند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ دانشجو به عنوان اهرمی تاثیر گذار، نه تنها نقشی اساسی و تعیینکننده در تحولات سیاسی و اجتماعی بلکه حضوری چشمگیر در تولید علم در کشور داشته است. در همان روزهای اول سرنگونی حکومت پهلوی و بحبوحه انقلاب، این دانشجویان بودند که در کنار تمامی اقشار برای پیروزی، تلاشهای زیادی انجام دادند. کمتر کسی فکر میکرد دانشجوی ایرانی بتواند در طول عمر ۴۰ ساله جمهوری اسلامی به این اندازه خودش را بالا بکشد و در تمامی شاخهها ردپایی از خود به جای بگذارد.
دانشجویان سرشان را از لای انبوه کتابها بیرون کشیدند و با حمایت دانشگاه و با اتکای به خویش به زمینههای متفاوتی ورود کردند. یکی از عرصههایی که با حضور دانشجویان رنگ دیگری به خود گرفت، علم و فناوری بود.
در دهه ۸۰ ، شتاب علمی کشور بالا گرفت و حالا در دهه ۹۰ مطابق با آمار، دانشجویان پر تلااش ایرانی از هر دیاری توانستند در حوزه هایی چون فناوری سلولهای بنیادی، فناوری هستهای، هوافضا و حوزه داروهای پزشکی موفقیتهای چشمگیری به دست آورند. با وجود برخورداری از کمترین امکانات، این دانشجویان با اتکا به نیروی داخلی راه پیشرفت را طی کرده و ایده هایشان را عملی کردند. بسیاری از دانشجویان در حوزه نانو و انرژی هستهای درخشیدند و برخی برای آسانتر کردن زندگی شهروندان قدمهای بلندی را برداشتند. نیروی جوان ایرانی اگر نخواهیم غلو کنیم حالا در قله پهناور علم و دانش در تمام جهان میدرخشد. به گونه ای که گروههای اعزامی دانشجویی به جشنوارههای بین المللی همواره توانسته اند که نقشی پر رنگ از خود نشان بدهند و اسم و رسم ایران را پر آوازهتر کنند.
اما کرونا با آمدنش معادلات ساکنین کره خاکی را بهم ریخت. با اینکه دانشگاهها و مراکز علمی به صورت حضوری پذیرای دانشجویان نبود، ولی دانشجویان تلاشگر توانستند با روحیه جهادی به تولید محلولهای ضدعفونی کننده یا اختراع محصولاتی بپردازند که شرایط را برای در این برهه زندگی انسانها راحتتر میکرد. به طور مثال در دانشگاه علوم پزشکی شیراز دانشجویان همان اوایل شیوع کرونا و دقیق در زمانی که اقلام بهداشتی با طمع عدهای سودجو در بازار پیدا نمی شد، دستگاهی ساده برای تولید دستکش یکبار مصرف تولید کردند و تعداد انبوهی از این دستگاهها را ساخته و به صورت رایگان در اختیار مساجد و گروههای جهادی قرار دادند.
دانشجویان دانشگاه فنی و حرفهای استان آذربایجان شرقی هم در این راستا موفق به تولید تونل و دستگاه ضدعفونی کننده دست و اشیاء شدند.
ساخت و تولید تونل و دستگاه ضد عفونی کننده غیر تماسی در این دانشگاه از نیمه فروردین ماه سال جاری و با شروع همه گیری بیماری کووئید ۱۹ در کشور آ؛از شد. با دریافت سفارش از ستاد استانی مقابله با کرونا و با همراهی و راهنمایی استادان و اعضای هیئت علمی دانشگاه استان و نیز بخش خصوصی، این دانشجویان اقدام به طراحی و ساخت اولین تونل ضد عفونی کننده انسان کردند که با مکانیسم مه پاشی، مواد ضد عفونی کننده را بصورت بخار سرد بداخل تونل پخش میکند.
البته دانشجوی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان هم موفق به ساخت دستگاه ضد عفونی کننده پاششی شد. این دستگاه ضدعفونی کننده پاششی هوشمند در سه مدل ایستاده ۳ لیتری، رو میزی ۳ لیتری و رو میزی۲ لیتری و همچنین مدل گیت ضد عفونی کننده با ظرفیت مخزن ۱۰۰ لیتر و ۱۲ نازل طراحی و ساخته شد.
توجه به اقلیم و استفاده از هر وسیله بازیافتی وغیرکاربردی همیشه مورد توجه دانشجویان بوده. دانشجویان مازندرانی با ثبت اختراعی به کمک رفع مشکل بزرگی برای سوزاندن کاه در زمینهای شالی برآمدند تا با جمع آوری کاهها انرژی تولید کنند. دو تن از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه مازندران با کمک واحدهای فناوری این مرکز آموزشی توانستند پروژه خود به نام با عنوان" تولید گاز از زبالههای سلف و کود گاوی" را طراحی و در پشت سلف پردیس دانشگاه مازندران جای گذاری کردند. از جمله خروجیهای این دستگاه میتوان ابتدا به تولید انرژی پاک اشاره کرد که اولین و مهمترین خروجی این فرآیند، تولید گاز و تبدیل آن به انرژی است. به این صورت که گاز تولید شده را میتوان به دو صورت پیش تصفیه و خالص سازی شده مصرف نمود. این دستگاه در سایزهای مختلف بر اساس نیاز مشتری قابل طراحی است.
دانشجویان سمنانی هم اختراعات زیادی را ثبت کردند. یکی از دانشجویان سمنانی موفق به طراحی و اختراع قاشقی هوشمند برای بیماران پارکینسونی و کسانی که دچار مشکلات عصبی هستند، شد. طراحی این قاشق به این صورت است که با لرزش دست عکس العملی معکوس نشان میدهد و نمیگذارد محتوای درون قاشق به بیرون بریزد و تعادل شخص را حفظ میکند. این اختراع میتواند با اقداماتی، به تولید انبوه برسد.
«دستگاه اسکیمراکتور با قابلیت استفاده داخل و بیرون آبی» عنوان دیگر دستگاهی است که در دانشگاه آزاد شاهرود با کمک یکی از اساتید و یکی از دانشجویان این دانشگاه ساخته شده است. این دستگاه شامل یک اسکیمر است که با جریان حباب هوای معکوس کار میکند و برای تصفیه گونههای آب اعم از کشاورزی و غیر شرب و حتی آب شور قابلیت به کارگیری دارد.
راکتور چند مرحلهای تصفیه پسابهای صنعتی هم عنوان طرحی است که به همت یکی از دانشجویان همدانی اختراع شد. هدف از ارائه این طرح، رفع مشکلات مربوط به تصفیه پساب شرکتهای صنعتی است تا با کمترین هزینه، کمترین فضای مورد نیاز و بیشترین بازده پساب این صنایع به استانداردهای زیست محیطی برسد. این دستگاه با توجه به نتایج بدست آمده از پساب واقعی میتواند تحولی عظیم در بحث تصفیه پسابهای صنعتی چه از نظر اقتصادی و چه از نظر فنی و بازده عملی ایجاد کند.
البته همدانی ها پیشرفتهای دیگری هم از خود بروز دادند. مانند دانشجوی رشته طراحی لباس همدان که موفق به اختراع نوعی دستگاه ضدعفونی کننده دست شد که با حمایت مسئولین استانی نیز مواجه گردید.
یکی از زیر مجموعههای علمی در اصفهان هم مرکز رشد حسان است که در آن دانشجویان نخبه بسیجی مشغول به بررسی نکات علمی و ساخت و پرداخت ایده هایشان هستند. پوشش نانوکامپوزیتی ضدچسبندگی رنگهای پودری و روغنی از طرحهای موفق دانشجویان بسیجی اصفهانی است. این پوشش روی قطعه اصلی رنگ پذیرهای فلزی که در خطوط رنگ کاری پودری و روغنی استفاده میشوند، قرار میگیرد.
همچنین پژوهشگران این مرکز دستگاه پاشش حرارتی برای تولید نانو ذرات اکسیدی طراحی کردند که هدف از اجرای این طرح، سنتز نانوذارت اکسید فلزی و سرامیکی برای استفاده در صنایع مختلف، اعم از نظامی و غیرنظامی است.
نانوپوشش ضدمیکروبی نام یکی دیگر از تولیدات دانشجویان مرکز رشد حسان است. این زخمپوش ضدمیکروبی نانو فیبر حاوی نانوذرات نقره است که خاصیت آنتی باکتریال دارد و از نانوالیاف بسپاری الکتروریسی شده تولید شده که به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود، در تولید چسبها و بانداژهای زخم، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
البته پیام نوری ها هم در عرصه علم از دیگر دانشجویان عقب نماندند. یکی از دانشجویان پیام نور فارس دستگاه گیت ضدعفونی چند منظوره کرار را طراحی کرد. یکی از قابلیتهای این دستگاه، تبدیل شدن آن به تونل است. علاوه بر این طراحی آن به صورت انحصاری است، به شکلی که توانایی ضدعفونی همزمان دست، کف کفش، روی کفش و کل لباس به جز سر و گردن را دارد و علت اینکه سر و گردن را ضدعفونی نمیکند این است که باعث مسمومیتهایی میشود که در نمونههای مشابه به آن توجه نشده است.
دانشجویان و فناوران خراسان جنوبی نیز توانستند دستگاه خودکار پاشش مواد ضدعفونی کننده را با ظاهری زیبا و متفاوت تولید کنند.
لامپ آنتیباکتریال با نور مرئی هم اختراع یکی از دانش آموختگان دانشگاه آزاد قزوین است که این محصول بدون داشتن زیان برای انسان، تمام هزینههایی که بیمارستانها تاکنون برای ضدعفونی کردن انجام میدادند را حذف میکند.
مرکز مطالعات بیوتروریسم بسیج دانشجویی استان لرستان نیز، مکانی برای هم افزایی دانشجویان توانمند لرستانی است تا بتوانند ایدههای خود را عملی کنند. محققان این مرکز با همراهی اساتید نخبه موفق به استخراج RNA از نمونههای انسانی شدند.
همچنین این پژوهشگاه از آمادگی لازم برای ورود با تمام قوا به تحقیقات پیرامون کیکهای حاوی قرص در استانها برخوردار است و با بهرهگیری از توان کادر دانشجویی مستعد و دستگاههای پیشرفته میتواند به صورت کاملا تخصصی به این مسئله مهم امنیتی ورود کند.
همه این مواردی که ذکر شد گوشهای از تلاشهای علمی و پژوهشی شبانه روزی دانشجویان در چهار گوشه جغرافیایی ایران بود. دانشجویانی خستگی ناپذیر که با وجود بهره مندی از امکانات محدود توانستند با اتکا به خویش گامی بزرگ در راستای اعتلای علمی کشورمان بردارند.