گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، علیرضا عرفانیان؛ پس از ترور شهید فخریزاده یک هییت رسمی از طالبان ترور این شهید را به سفیر ایران در قطر تسلیت گفتند. پس از گذشت حدود یکماه و طی یک دیدار رسمی اقای شمخانی با معاون سیاسی انصارلله از این بزرگواران به عنوان فردی که انگیزهای جدی در مبارزه با امریکا دارد تمجید کرد.
تا اوایل یک هییت رسمی با وزیر امورخارجه و بعد هم در یک نشست خبری به سوالات خبرنگاران و کارشناسان پاسخ دادند. اما ابهامات جدیدی مطرح است نسبت به این دیدارها و مذاکرات علنی و رسانهای دو جریان.
۱-طالبان هر چند به گفته طریف در مصاحبه با شبکه سحر افغانستان یک گروه تروریستی در شورای امنیت و در ایران شناخته شده است اما یک دشمن مشترک با ایران دارد که انهم امریکاست و به حدی در مبارزه با امریکا جهت اخراج از افغانستان مصمم است که بمبگذاریهایی در مناطق تحت کنترل دولت انجام میدهد با هدف ناامن کردن و ضعیف نشان دادن دولتی که خود را به آمریکا وابسته میداندکه به به حدی که دولت فعلی(حامد کرزای را دستنشانده امریکا میداند) و در این هدف با ایران مشترک است.
۲-در طالبان پس از ترور ملاعمر، دستههای مختلفی ایجاد شد که هر کدام جهتگیری خود را دارند و برخی با ایران همراه بودند و برخی با دولت و برخی هم با امریکا، به همین دلیل نمیتوانیم یک موضع قطعی نسبت کل طالب داشته باشیم.
۳- در اذهان عمومی کشور افغانستان، طالبان جایگاه خوبی و درخشانی ندارد که این را میتوان از اشعار و خوانندههایی اخیر فهمید. اما در برخی ترورها مثل حادثه سفارت ایران در مزار شریف و حادثه دانشگاه کابل و حتی ترور هفته گذشته در کابل، بر خلاف جریانسازی رسانهای، طالبان این ترورها رابه عهده نگرفت و بیانیه داد. البته بعضی از انفجارها در افغانستان را به عهده گرفته است و ان هم به دلیل ناامن کردن شهرها برای دولتی که معتقد است دست نشانده امریکا است.
۴- طالبان صرفا یک گروه جهادی است و بر خلاف داعش ماهیت تکفیری ندارد، حتی در زمان ورود داعش به افغانستان و مبارزه با دولت رسمی افغانستان، طالبان بر علیه داعش جنگید به این دلیل که معتقد از این مشکلات باید بین افغانها حل شود و از ملیتهای دیگر نباید در این مشکلات ورود کنند.
۵- این را هم باید قبول کنیم که طالبان به عنوان یک بازیگر اصلی در افغانستان است و همانطور که بارها توسط وزیر امور خارجه تاکید شد ، ایران با طالبان به عنوان بخشی از پازل اینده افغانستان مذاکره میکند، و نقش دولتی رسمی و مردم افغانستان را در این پازل نادیده نگرفته است.
علیرضا عرفانیان - کارشناسی ارشد فقه و حقوق دانشگاه قم
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.
خدا قوت ✌