به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو،«امنیت؛ کلیدی که در خوابگاهها گم شده است؟» این پرسشی است که یک بلاگر دانشجو در فضای مجازی مطرح کرده و به این موضوع اشاره کرده است که دانشجویان ترمهای بالاتر به کلید خوابگاهها دسترسی دارند و میتوانند وارد اتاقها شوند. این پرسش دانشجویان را به فکر فرو برده که آیا خوابگاهها برای آنان امن هستند یا خیر؟
این اظهار نظر کافی بود تا حجم زیادی از شایعات در فضای مجازی منتشر شود. برخی ادعا کردند که خوابگاهها دیگر ایمن نیستند و باید تخلیه شوند. این موضوع آنقدر مورد توجه قرار گرفت که هر دانشجو نظری متفاوت ارائه میداد و تعدادی نیز اعلام کردند که قصد خروج از خوابگاهها را دارند در این میان، دانشجویانی بودند که به دنبال راهکارهایی برای حل مشکل میگشتند.
یکی از دانشجویان میگوید: «دیگر چطور میتوانم به خوابگاهها اعتماد کنم؟» دانشجوی دیگری نیز پیشنهاد میدهد: «اگر نمیتوانید به خوابگاه اعتماد کنید، چمدانی با رمز بخرید تا دیگر کسی نتواند به وسایلتان دسترسی پیدا کند.»
دانشجوی دیگری که در خوابگاه سکونت دارد، این مسئله را کماهمیت میداند و میگوید: «نباید بهخاطر یک موضوع کوچک خودمان را گرفتار دردسر کنیم. احتمالاً قفل خوبی استفاده نشده که کسی توانسته وارد شود.»
این موضوع برای چند روز در فضای مجازی داغ بود، اما در نهایت به فراموشی سپرده شد. با این حال، سؤال مهمی باقی میماند: آیا خوابگاهها واقعاً امنیت کافی دارند.
امنیت یکی از مهمترین دغدغههای دانشجویان و خانوادههای آنها در انتخاب محل اقامت است که خوابگاهها بهعنوان مکانهای اقامتی دانشجویی باید محیطی امن، آرام و مناسب برای تحصیل و زندگی فراهم کنند. این گزارش به بررسی جنبههای مختلف امنیت در خوابگاهها، عوامل مؤثر بر آن و راهکارهای بهبود امنیت میپردازد.
عوامل مؤثربرامنیت خوابگاهها سیستمهای امنیتی فیزیکی است که با حضور نگهبان و پرسنل امنیتی در ورودیهای اصلی است که نصب دوربینهای مداربسته در راهروها، ورودیها و محیطهای عمومی است. همچنین در خوابگاهها از کارتهای هوشمند یا رمز برای ورود و خروج استفاده میکنند.
نکته بعدی که باید به آن توجه کرد «طراحی محیطی» است که روشنایی مناسب در فضاهای عمومی و ورودیها را دارد و همچنین طراحی ورودی و خروجیها به نحوی که کنترل ورود افراد غریبه ممکن باشد که وجود پلههای اضطراری ایمن و دسترسی به تجهیزات اطفای حریق است.
بسیاری از دانشجویان درباره قوانین و مقررات خوابگاه گلهمند هستند، اما همین موضوع باعث شده تا دانشجوبان در امنیت کافی باشند یعنی آنها با توجه به محدودیت ساعات ورود و خروج برای ساکنان که دارد رفت و امدها کنترل میشود و این موضوع که هر فردی بخواهد بیاید نیست. یک موضوع دیگری که در این حوزه میتوانیم بررسی کنیم ثبت اطلاعات مهمانان و نظارت بر ورود افراد غیرمجاز است و دغدغهای که شاید دانشجویان باید به آنها میپردازند این است که ورود افراد غریبه ضعف در کنترل ورودیها و عدم استفاده از سیستمهای الکترونیکی است.
یکی از راهکارها میتواند تقویت زیرساختهای امنیتی است که خوابگاه میتوانند دوربینهای مداربسته نصب کنند، استفاده از سیستمهای ورود بیومتریک یا کارتخوان و ارتقاء کیفیت قفلها و دربهای اتاقها است همچنین، برگزاری دورههای آموزشی است که آموزش ساکنان درباره امنیت شخصی و روشهای پیشگیری از سرقت، مانورهای ایمنی برای آشنایی با شرایط اضطراری برگزار شود و افزایش نیروی انسانی میتواند بهکارگیری نگهبانان مجرب و مسئولیتپذیر و ایجاد تیمهای امنیت داخلی متشکل از نمایندگان دانشجویان و مدیریت شود.
راهکارهای حفظ امنیت دانشجویان در خوابگاهها که دانشجویان باید به این موارد توجه کنند.
حدود ۴۰ درصد از ساکنان خوابگاه میگویند در مواقعی که در اتاق خود نیستند، درب خانه خود را بدون قفل رها میکنند. بیشتر سرقتهای خوابگاهی در چند ثانیه اتفاق میفتند. این تمام مدتی است که یک سارق وارد اتاق خواب بدون قفل میشود و تلفن هوشمند، لپ تاپ، رایانه لوحی، کیف و چند کتاب درسی را در کوله پشتی خود میگذارد. حتی زمانی که در اتاق خود هستید، درب را قفل نگه دارید. اگر غریبهای درب اتاق شما را بکوبد، ضربات محکمی و چالههایی برای ایمنی شما وجود دارند؛ بنابراین از آنها استفاده کنید.
هر زمان که اتاق شما بدون مراقبت است یا اگر در خواب هستید، بهتر است پنجرههای خود را قفل نگه دارید. تصور نکنید که فقط به دلیل اینکه در طبقه دوم هستید، اشیاء قیمتی شما ایمن هستند.
اکثر خوابگاهها از کارت یا سیستم دیگری برای ایمن سازی ورودیها استفاده میکنند. این دربها در زمانهای مشخصی قفل میشوند، معمولاً در شبها. شما باید قوانینی که برای ایمنی شما وجود دارند را بدانید و آنها را رعایت کنید. ورودیها هرگز نباید بعد از ساعت مشخصی باز شوند، زیرا میتواند شما و سایر افراد در خوابگاه را در معرض خطر قرار دهد.
به احتمال زیاد قرار نیست همۀ اشیای با ارزش خود را به تک تک کلاسهای خود ببرید. گاوصندوقهای خوابگاه، در مقایسه با میزان وسایل الکترونیکی که این روزها به طور میانگین دانشجویان در دانشگاهها دارند، نسبتاً ارزان هستند.
هرگز کلید اتاق خود را به کسی قرض ندهید. در مورد کارت دانشجویی شما نیز همینطور است. در حال حاضر بسیاری از دانشگاهها به دانشجویان اجازه میدهند تا برای استفاده از امکانات مختلف در اطراف محوطه دانشگاه، مبلغی را در کارت خود بارگذاری کنند. همچنین میتوانید برنامهها را در تلفن هوشمند خود بارگیری کنید یا از یک کلید ردیابی کلید هوشمند استفاده کنید که در صورت گم شدن کلیدها به شما کمک میکند.
رضایی، مسئول خوابگاه دانشجویان دانشگاه تهران، در رابطه با امنیت خوابگاهها اظهار کرد: ادعایی که مطرح میشود مبنی بر اینکه کلیدها تغییر نمیکنند، صرفاً یک شایعه است؛ چرا که هر سال تیم کلیدسازی، کلیدهای خوابگاه را در ابتدای سال به طور کامل تغییر میدهد. به عنوان مثال، در خوابگاهی با ۳۵۰۰ اتاق، تمامی این تعداد قفلها تعویض میشود.
وی افزود: تیم قفلسازی قفلهای یک ساختمان را با ساختمان دیگر جابهجا میکند. نکته دیگری که باید اشاره کنم این است که امنیت خوابگاه بسیار بالا است. افراد مسئول در خوابگاه، حتی در زمان تعطیلی خوابگاهها، اجازه ورود به اتاق دانشجویان را ندارند.
امنیت خوابگاهها یک نیاز اساسی است که باید توسط مدیریت خوابگاه و با همکاری ساکنان تأمین شود. استفاده از تکنولوژیهای نوین، تدوین قوانین شفاف و بهبود زیرساختها میتواند به ایجاد محیطی ایمنتر کمک کند. با اتخاذ این تدابیر، علاوه بر تأمین امنیت فیزیکی، آرامش روانی دانشجویان نیز افزایش مییابد و آنها میتوانند با تمرکز بیشتری به تحصیل بپردازند همچنین برای افزایش اعتماد دانشجویان و خانوادهها، مدیریت خوابگاهها میتواند گزارشهای منظم امنیتی ارائه دهد و جلسات مشورتی با ساکنان برگزار کند.