به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» محسن حیدرنیا در مجموعه نشستهای بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: سنت خاور شناسی قدمت 200 ساله دارد و از زمان فتوحات مسلمانان به قلب اروپا آغاز شد.
وی گفت: هر چند خاورشناسی در ابتدا به طور منفعلانه توسط غربیها صورت گرفت اما به تدریج تحت استحاله اسلام درآمد و گاهی اوقات بدون آنکه خودشان بخواهند مروج اسلام شیعی شدند.
حیدرنیا افزود: ابتدا فرضیه و تئوری غربشناسان برای اشغال نظامی و استعمارگری بود و به مرور زمان به سنت علمی تبدیل شده و از این پس تصمیم گرفتند برای نفوذ در جوامع مسلمین که باجهان شرق آمیخته شده بود برنامهریزی کنند.
وی ادامه داد: ما نباید چشم بسته همه شرقشناسان غربی را استعمارگر بدانیم و یا با وادادگی همه غرب را طالب ترقی و پیشرفت خودمان بدانیم.
رئیس سابق مرکز ایرانشناسی در مسکو افزود: شرق شناسان بعد از تحقیقات فراوان به این نکته پی بردند که اسلام و تشیع باعث روشنگری در قاره کهن شده که این مکتب با قلب اروپا و امریکا پیش رفته است.
وی گفت: ما نباید اشتباهی یا چشمبسته غرب زده و یا غرب ستیز مطلق شویم.
وی با تأکید بر اینکه 140 سال پیش کنگرهای در فرانسه برای استعمار مشرق زمین و جهان اسلام ایجاد شد گفت: این کنفرانس هر سه سال یکبار بدون توقف برگزار میشود ولی ما با کمال تأسف در مقابل شرق شناسی غرب یا باخترشناسی نداریم که بتوانیم تمام جهات غرب را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.
حیدرنیا در پایان اظهار داشت: لازمه جهانگیری جهانشناسی است و برای مقابله با جهانی شدن فرهنگ غرب به فرهنگ اسلامشناسی شیعهشناسی و ایرانشناسی احتیاج داریم تا بتوانیم آن را در غرب ترویج کنیم.