به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، قانعی ظهر امروز در جمع خبرنگاران در گردهمایی مسئولان مراکز رشد دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص وضعیت صنعت داروی کشور با اشاره به داروهایی که در داخل تولید میشود، بیان داشت: از میان داروها، تنها داروهای بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و مولکول آنتی بادیها هستند که به کشور وارد می شوند، به طوری که نیمی از پول دارو صرف این داروها میشود.
5 درصد داروی وارداتی، نیمی از هزینه صنعت داروی کشور است
وی با بیان اینکه داروهای وارداتی تنها پنج درصد داروهای کشور هستند و نیمی از بودجه دارو را صرف میکنند، افزود: این داروها در حال حاضر 148 قلم هستند که 54 مورد آن بسیار گران و پر مصرف در بازار می باشند؛ تا کنون 20 مورد را خودمان تولید کرده ایم و قرار است 34 مورد دیگر را مراکز رشد آغاز کنند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به 300 دارویی که در چهال سال آینده وارد بازار جهانی خواهد شد، تصریح کرد: از این میان 50 مورد پر کاربرد و پر هزینه است؛ داروهای قبلی را از مشابه های جهانی آن کپی می کردیم؛ اما این داروها جدید هستند؛ اگر صبر کنیم تا چهار سال آینده دیگران آن را وارد بازار جهانی کنند، مجددا تبدیل به وارد کننده میشویم.
قانعی بیان داشت: اگر بتوانیم پا به پای تولید پیش برویم، چهارسال آینده وارد کننده این داروها نخواهیم بود؛ قرار است این داروها را برای رسیدن به این هدف بین مراکز رشدمان توزیع کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 37 مرکز رشد داریم که 10 مورد آن مربوط به داروهای بیوتکنولوژی است و قرار است این داروهای گران قیمت را تولید کنند.
صادرات داروی کشور نسبت به واردات بسیار ناچیز است
معاون تحقیقات فناوری وزارت بهداشت در خصوص میزان هزینه های ارزی و ریالی فعلی دارو در کشور گفت: گردش مالی کل دارو در کشور تا قبل از تغییر نرخ ارز حدود 3000 میلیارد تومان بود که با افزایش ارز به نرخ مبادلهای این رقم حدود 4000 میلیارد شد و تا پایان سال به حدود 6000 میلیارد تومان هم خواهد رسید.
قانعی با بیان اینکه از این مقدار 2000 میلیارد مربوط به تولید دارو و 2000 میلیارد تومان مربوط به واردات است که تنها پنج درصد داروی کشور می باشد، ادامه داد: در زمینه داروهای تولید داخل، کمبودی نداریم، هرچه وارد می کنیم با تغییر نرخ ارز گران می شود و واردات آن نیز با مشکل است؛ بنابراین کمبود دارو در این گونه داروهاست.
خودکفایی مانع صادرات داروست
وی با بیان اینکه صادرات دارویی حدود 100 میلیون دلار است، گفت: این رقم نسبت به واردات قابل توجه نیست و بزرگترین علت ناموفق بودن صادارات خودکفایی است، یعنی چون از ابتدا موضوع تولید را با هدف صادرات بنیان نگذاشتیم، وقتی در خودکفایی به رفع نیاز داخلی و کسب درآمد رسیدیم، دیگر از تولید دارو حمایت نمیکنیم.
معاون تحقیقات و قناوری ادامه داد: راه کار توسعه صادرات دارو تقویت زیرساخت هاست تا بتوانیم تولید استاندارد صادراتی کنیم؛ چراکه در جهان اگر دارویی قرار است وارد کشوری شود باید استاندارد خاصی داشته باشد.
قانعی افزود: از آن جایی که تولید ما، برای داخل است، بسیاری از این استانداردها را برای شرکت های تولیدی اجباری نکرده ایم؛ ولی اگر قرار باشد واقعا صادراتی داشته باشیم باید این استانداردها و الزامات رعایت شود.
وی در خصوص توان داخلی کشور در زمینه صادرات بیان داشت: داروهای بیوتکنولوژی کارخانه نمیخواهد و در همین فضای فعلی دانشگاه ها و مراکز رشد می توان نیاز آسیا را تامین کرد.
برنامه های سوم و چهارم توسعه، درباره صادرات هدف گذاری نکرده اند
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در خصوص علت عدم توجه به صادرات دارو گفت: این هدف گزاری در برنامه های سوم و چهارم نشده بود و هیچ کدام از دولتها هم در صادرات تکنولوژی هدف گذاری نداشتند؛ با این حال ظرف یک سال میتوانیم تمام استانداردهای داخلی را به استانداردهای جهانی تبدیل کنیم به شرطی که حمایت شویم.
قانعی ادامه داد: اکنون اگر کسی بخواهد الزامات صادراتی را رعایت کند هزینه تولیدش سه برابر میشود؛ بنابراین داروهای داخلی باید قیمتشان افزایش پیدا کند؛ اگر این اتفاق بیافتد هم به نفع مردم است که دارو با استاندارد بالایی دریافت میکنند و تولید کننده میتواند صادر و ارزآوری کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کشور از کیفیت و قیمت تولید داخل راضی است، گفت: البته این روند در آینده شکست خواهد خورد.
در بیوتکنولوژی توان رقابت با بازار جهانی را داریم
معاون تحقیقات وزارت بهداشت در خصوص اقبال بازار جهانی به صادرات داروی ایران نیز بیان داشت: وقتی وزیر بهداشت روسیه از ما داروی بیوتکنولوژی طلب می کند، پس نیاز و پذیرش بازار وجود دارد، علاوه بر این کشورهای مجاور ما یک بازار 200 میلیونی اند؛ اگر بگوییم یک درصد بازار جهانی را هدف گذاری کرده ایم، هم شدنی است.
قانعی ادامه داد: در بیوتکنولوژی توان رقابت با جهان را داریم؛ اما در داروهای شیمیایی مرقون به صرفه نیست؛ چرا که بازارش بسیار رقابتی است.
وی با بیان اینکه هند و چین در زمینه داروهای شیمیایی وارد شده اند و صادرات این داروها نیاز به حجم بالا و قیمت پایین دارد، تاکید کرد: البته در بیوتکنولوژی از کشورهایی مثل هند و چین جلوتر هستیم؛ بنابراین میتوانیم روی آن سرمایه گذاری کنیم.