گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، مسائل علمی و فرهنگی در خوابگاه ها از جمله موارد مطرح و قابل تاملی است که ذهن بسیاری از مسئولان را به خود درگیر می کند؛ تاجایی که همه برآن شده اند تا اتاق های فکر، مکان های علمی، کرسی های آزاد اندیشی و دیگر ایده هایی را برای بالابردن سطح علم و فرهنگ در خوابگاه ها برگزار کنند.
معاون فرهنگی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، ایجاد اتاق فرهنگی در خوابگاه ها را برای ترویج سبک زندگی اسلامی و مقابله با سبک زندگی غربی بسیار مهم می داند.
اما سوالی که مطرح است این است که آیا همه خوابگاه ها در امر پیشرفت دانشجویان اعم از علمی، فرهنگی و سیاسی تدابیری اندیشیده اند یا درگیر مسائل جانبی شده و خوابگاه برای آنها صرفا به مکانی برای خواب و استراحت دانشجویان تبدیل شده است.
خوابگاه گل مریم شهر محمدیه قزوین، تنها خوابگاه دخترانه این شهر است با ساختمانی سه طبقه که بر درب ورودی آن، ظرفیت 60 نفری حک شده است و طبقه اول مخصوص پذیرایی و جایگاه دانشجویان مهمان و ثابت و طبقه دوم نیز مخصوص اسکان دانشجویان ثابت می باشد.
و اما آنچه که قابل توجه است طبقه سوم با ویژگی خالی از هر نوع تخت است که دانشجویان مهمان در این طبقه بر روی زمین استراحت می کنند.
اوقات فراغت دانشجویان غریب در بازدید از شهر جدید سپری می شود
مسئول خوابگاه گل مریم شهر محمدیه در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در قزوین، می گوید: به دلیل سکوت شب، اغلب دانشجویان ساعات مطالعه را در شب برنامه ریزی می کنند، نمی توان گفت که فقط به درس و یا فقط به تفریح می رسند، بلکه مدتی مشخص برای درس، و مدتی برای تفریح، در برنامه آنها جای دارد.
کامرانی می افزاید: مکانی را به صورت چیدمان مبل، برای تفریح دانشجویان و یک سیستم رایانه هم به صورت رایگان در اختیارشان قرار داده ایم و می توانند در زمان بیکاری از آن استفاده کنند.
وی ادامه می دهد: دانشجویان این خوابگاه، از تمام نقاط کشور، از جمله تهران، کرج، کیش، سنندج، شهرکرد و دیگر استان ها هستند و با توجه به غربتشان در این شهر، معمولا اوقات فراغت خود را به گردش در داخل شهر و استان قزوین سپری می کنند و به بازدید از فروشگاه ها و مراکز تفریحی می پردازند.
دانشجوی ادبیات که در خوابگاه گل مریم سکونت دارد نیز می گوید: در این خوابگاه هیچ مکانی برای تفریح وجود ندارد.
وی ادامه می دهد: یک سیستم کامپیوتر با 60 نفر دانشجوی مخاطب وجود دارد که کافی نیست و همچنین نمی توان اوقات خوش فراغت را با نشستن روی سرویس مبلمان خوابگاه پر کرد.
ناز پرورده ها در خوابگاه مسئولیت پذیر می شوند
کامرانی در رابطه با تاثیرگذاری محیط خوابگاه بر دانشجویان، خوابگاه را محیطی برای تغییر 20 درصدی دانشجویان می داند و اظهار می کند: مطمئنا افراد ناز پرورده ای که همه اموراتشان به دوش مادر است با ورود به خوابگاه بسیاری از مسئولیت ها و وظایف شخصی را یاد می گیرند و مسئولیت پذیر می شوند.
فضای مناسب مطالعه وجود ندارد/ درحد توان مشکلات رابرطرف می کنیم
مسئول خوابگاه گل مریم تصریح می کند: گاهی اعتراضاتی از سر و صدای بیش از حد برخی از دانشجویان صورت می گیرد که در حد توان آن را برطرف می کنیم.
این دانشجوی رشته حسابداری می گوید: فضای مطالعه ای وجود ندارد و مکانی که قبلا برای مطالعه در نظر گرفته و استفاده می شد، حال به دلیل تراکم بالای دانشجویان در این خوابگاه، به محلی برای تختخواب ها تبدیل شده است.
وی تاکید می کند: این درحالی است که مسئولان اظهار بر وجود ظرفیت خالی در این خوابگاه می کنند.
سرعت اینترنت پایین است / از اظهارات مسئولان مبنی بر «منوی غذا» خبری نیست
کامرانی از امکانات موجود این خوابگاه، به اینترنت، تجهیزات پزشکی و جعبه کمک های اولیه اشاره و تصریح می کند: با یک پزشک هماهنگ شده که اگر مشکل ناگهانی برای دانشجویان پیش آمد طی تماس تلفنی برای معالجه به خوابگاه مراجعه کند.
وی ادامه می دهد: از دیگر امکانات، ژتون غذا با قیمت مناسب در اختیار دانشجویان قرار می گیرد که منوی غذا به دانشجو داده می شود و از یک روز قبل باید برای دریافت غذای مورد علاقه با مسئول هماهنگ شود.
دانشجوی رشته حسابداری، اظهار می کند: سرعت اینترنت بسیار پایین است و برای ژتون غذا در صورتی سفارش پذیرفته می شود که بالای پنج نفر تقاضا کنند و از منو هم خبری نیست و ما چیزی با این عنوان ندیده ایم.
پول پیش خوابگاه 300 هزار تومان است
مسئول خوابگاه گل مریم می گوید: پول پیش دانشجویان ثابت 300 هزار تومان است که در صورت وارد نکردن خسارت به محیط خوابگاه، هنگام پایان قرارداد، به آنها برگردانده می شود و پول اجاره ماهیانه 150 هزار تومان است و افراد مهمان به ازای هرشب باید 8500 تومان پرداخت کنند.
وی تصریح می کند: پول شارژ از هیچ کس به صورت جداگانه دریافت نمی شود و اجاق گاز و یخچال برای استفاده همه فراهم است و برای واحد مهمان نیز امکانات اولیه بهداشتی موجود می باشد.
نظافت از اصلی ترین وظایف در مکان عمومی است
کامرانی از نبودن ناهنجاری های احتمالی ابراز خرسندی می کند و می افزاید: تنها دو نفر دانشجوی اخراجی داشتیم که پس از چند بار تذکر، مجبور به اخراج آنها شدیم.
از نظر این مسئول خوابگاه، یکی از مهم ترین وظایف در خوابگاه به عنوان یک مکان عمومی، رعایت نظافت و بعد از آن رعایت ساعات ورود و خروج می باشد و در صورت رعایت نکردن این امور، دانشجو پس از چند بار تذکر، اخراج می شود.
این مسئله را از دانشجوی صنایع بازرگانی جویا شدیم که می گوید: سه دانشجو شبانه اخراج شده و مجبور به ترک خوابگاه و رفتن به منزل دوستان شدند و با توجه به اینکه افراد ساکن در این خوابگاه از نقاط دور هم هستند در این مواقع که حاصل بی فکری برخی مسئولان است، به چه کسی باید پناه ببرند.
سرویس ها هفته ای دوبار ضدعفونی می شوند / دانشجویان دچار بیماری های عفونی شده اند
مسئول خوابگاه محمدیه اظهار می کند: سرویس ها و آشپزخانه توسط خدمتکار که دو بار در هفته برای نظافت کلی خوابگاه مراجعه می کند، ضدعفونی می شوند و علاوه بر این، نظافت واحد مهمان نیز به عهده خدمتکار است.
این درحالی است که دانشجویان اظهار می کنند که واحد مهمانی وجود ندارد و پذیرایی یک طبقه، برای مهمان تدارک دیده شده و اتاق های همین واحد، برای دانشجویان ثابت است.
دانشجوی رشته ادبیات زبان تصریح می کند: در روز های آخر هفته به قدری تراکم دانشجویان بالاست که از آشپزخانه هم برای خواب استفاده می شود.
وی خاطرنشان می کند: وضعیت سرویس های بهداشتی و تهویه بسیار نامناسب است و سرویس حمام و دستشویی تفکیک نشده است و بچه های یک طبقه از خوابگاه، دچار بیماری های عفونی شده اند.
عمل مي کنند .و در جلساتي که با نماينده گان خوابگاهها برگزار شد. قرار شد اين مشکل دوستان برطرف شود.