علیرضا خسروی، عضو کمیسیون عمران مجلس در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» به انتقاد از طرح مسکن اجتماعی مطرح شده توسط آقای آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم پرداخت و گفت: مطمئنا طرح مسکن اجتماعی طرح موفقی نخواهد بود و طرحی شکست خورده است.
وی با بیان اینکه طرح مسکن اجتماعی، طرحی کمونیستی است، ادامه داد: این طرح برگرفته از طرحی است که بعد از جنگ جهانی دوم در کشور انگلستان به اجرا درآمد و بعدها به کشورهایی همچون آلمان، ژاپن و مصر نیز اشاعه پیدا کرد و از آنجایی بیشتر مسئولان ما نیز دانش آموخته کشور انگلستان هستند، به کپی این طرح پرداختهاند در صورتی که در آن کشور نیز مردم حاضرند در قبرستانها بخوابند اما به سراغ مسکن اجتماعی نروند.
خسروی افزود: ساخت این مسکن هزینههای بالایی برای کشور در پی خواهد داشت چرا که ساخت یک مسکن و اجرا دادن آن مستلزم به روز رسانی و تحمل هزینههای نگهداری و ساخت و ساز است که خیلی منطقی به نظر نمیرسد.
وی تصریح کرد: مسکن اجتماعی یک طرح شکست خورده است که نمیتواند موفق باشد. زمانی که در طرح مسکن مهر 4 میلیون و 200 هزار واحد مسکونی ساخته شد شرایط اینگونه است، بعد ببینید با ساخت تنها 150 هزار واحد مسکونی در سال چه اتفاقی در بازار مسکن خواهد افتاد.
سالیانه به ساخت 2000000 واحد مسکونی نیاز داریم
عضو کمیسیون عمران مجلس بازار مسکن را بازار عرضه و تقاضا خواند و گفت: ما سالیانه باید دو میلیون واحد مسکونی بسازیم تا بتوانیم این بازار را متعادل نگه داریم. حال فرقی ندارد که این دو میلیون واحد مسکونی توسط چه کسانی ساخته شود. خرده ساز باشد و یا صنعتی ساز. اما حتما باید این مقدار واحد مسکونی برای تعادل بازار ساخته شود.
وی افزود: دولت قبل برای ساخت این مقدار واحد مسکونی نام مسکن مهر را انتخاب کرد و این دولت نیز هر نامی که بخواهد بر روی این طرح بگذارد. مسکن اعتدال، مسکن اجتماعی، مسکن امید و یا هر نام دیگری اما بداند که در مجموع بایستی این میزان واحد مسکونی در کشور ساخته شود. ما روی نحوه اجرا مشکل داریم.
خسروی در ادامه اظهار داشت: به نظر میرسد خیز دولت برای اینکه بتواند بازار را به کنترل خود درآورد، یک خیز مناسب نیست و مطمئنا در فاصله زمانی کوتاهی طبعات آن را خواهیم دید.
ساخت مسکن مهر متوقف نشده است
وی در پاسخ به این سوال که آیا ساخت مسکن مهر متوقف شده است یا خیر، بیان داشت: خیر، ساخت مسکن مهر همچنان ادامه دارد منتهی در بخشهایی گیرهای جزئی داشت و با توجه به سیستم بوروکراسی حاکم بر کارها، مدت زمانی طول میکشد تا تصمیمات تصویب شده به مرحله اجرا در بیاید اما تقریبا کارها خوب پیش میرود.
نماینده مردم سمنان، مهدیشهر و سرخه در خانه ملت در توضیح اقدامات کنونی در خصوص مسکن مهر گفت: به عنوان مثال در مورد مالیات هر واحد مسکونی مهر بایستی 300 هزار تومان دریافت شود که این مقدار در جاهای مختلف 4 میلیون تومان نیز دریافت میشود و یا بیمه هر مترمربع 5200 تومان است که 12000 تومان هم میگیرند.
وی افزود: در خصوص خدمات زیربنایی کاگروهی تشکیل دادهایم و از همه استانها نیز دعوت شده تا ببینیم برای انجام باقیمانده طرح مسکن مهر به چه مقدار پول و اعتبار نیاز است که اقدامی بسیار مفید میباشد.
خسروی ادامه داد: رقم تسهیلات بانکی نیز در این طرح افزایش پیدا کرد که در مجموع 41 هزار میلیارد تومان پرداخت شد و چیزی در حدود 9 هزار میلیارد باقیمانده است که قرار است بزودی پرداخت شود.
مسکن اجتماعی در حد یک تئوری باقیمانده است
این نماینده مجلس نهم در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است با اجرای طرح مسکن اجتماعی، مسکن مهر رها شود؟ گفت: در حال حاضر که طرح مسکن اجتماعی در حد یک تئوری است و پس از گذشت نزدیک به یک سال از بیان آن در حد همان تئوری نیز باقیمانده است.
وی اظهار داشت: البته ما امیدواریم که این طرح شروع شود تا قانون به اجرا درآید. ما در حوزه مسکن قانونی به نام «قانون ساماندهی و حمایت در تولید و عرضه مسکن» داریم که باید به اجرا درآید. حال هر اسمی که میخواهند بر آن بگذارند. اما ما انتظار داریم قانون اجرا شود. ما قانونی داریم به نام ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن.
مسکن مهر، قیمت زمین و ساختمان را کنترل کرد
خسروی کنترل قیمت مسکن و زمین را از مهمترین مزیتهای اجرای طرح مسکن مهر خواند و گفت: مسکن مهر قیمت زمین و ساختمان را به خوبی کنترل کرد و افرادی که حتی رویای خانهدار شدن هم نمیدیدند، صاحب خانه نمود. با تحت پوشش قرار دادن تمام اقشار جامعه به عنوان گروه هدف در این طرح، اعتماد و امنیتی به وجود آمد و کشور به سکونتی پایدار رسد.
وی تصریح کرد: این طرح کاهش هزینههای اقتصادی دولت را به همراه داشت و مهمترین نکتهای که میتوان به آن اشاره کرد جبران عقبماندگیهای 16 سال دوران ریاست آقای هاشمی و آقای خاتمی در خصوص بازار مسکن بود چرا که در این 16 سال چیزی در حدود 640 هزار واحد مسکونی ساخته شد در حالی که در دوران 8 ساله دولت نهم و دهم حدود 4.5 میلیون مسکن ساخته شد و این جبران عقبافتادگیهای قبلی در این بازار بود.
عضو کمیسیون عمران مجلس به معایب مسکن مهر نیز اشاره کرد و بیان داشت: مهمترین ایرادی که در طرح مسکن مهر وجود داشت، جانماییهای غیرصحیح آن بود. ما جانمایی این طرح را یه استانها و شورای مسکن 17 نفرهای که در هر استانی ساخته شده بود واگذار کردیم که به غیر از برخی شهرها که از جانمایی خوبی برخوردارند، در مابقی استانها تصمیمات اشتباهی گرفته شد و یه مقداری به بدنه طرح آسیب زد.
وی افزود: در ابتدای کار پیشنهاد ما این بود که مسکن مهر در بافت فرسوده شهری ساخته شود چرا که در این بافتها زیرساختها آماده بود و هزینه کمتری در پی داشت. اما دوستان ما برای افزایش سرعت کارشان، این طرح را عمدتا در حاشیه شهرها به اجرا درآوردند.
خسروی ادامه داد: بخشی از عیب مسکن مهر به تعاونیهایی بر میگردد که متاسفانه گرفتار یک سری حواشی شدند و کار خود را به خوبی انجام ندادند.
وی همچنین به معماری واحدهای ساخته شده اشاره کرده و اظهار داشت: بر برخی شهرها معماری که برای ساخت واحدهای مسکونی مسکن مهر در نظر گرفته شد، هیچ تناسبی با بافت شهرها و همچنین معماری ایرانی- اسلامی ندارد.