غلامعلی حداد عادل در گفتگو با خبرنگار" خبرگزاری دانشجو" در قم، در پاسخ به این سوال که چرا علی رغم تاکیدات مقام معظم رهبری بعد از انقلاب اسلامی تا کنون "تحول در علوم انسانی" محقق نشده است، گفت: این امر یک جنبه علمی و یک جنبه نظری دارد، ما باید مدیریت مطالب و محتوای علوم انسانی اسلامی را وارد دانشگاه کنیم، اما در سال های اخیر تنها به برگزاری همایش ها و کنگره ها بسنده کردیم.
وی افزود: متاسفانه بعد از برگزاری همایش ها و کنگره های متعدد در زمینه علوم انسانی، هیچ تغییری در کتب دانشگاهی مشاهده نکرده ایم، تا زمانی که نتوانیم علوم انسانی که از منابع اسلامی استخراج شده را وارد دانشگاه کنیم نمی توانیم از تحول در علوم انسانی سخن بگوییم.
رئیس شورای تحول علوم انسانی با تاکید بر این که وزارت علوم باید نسبت به تحول علوم انسانی احساس مسئولیت داشته باشد، بیان داشت: باید به جای ترجمه کتاب های نویسندگان خارجی و تدریس آن در دانشگاه ها، یک کار تحقیقاتی برنامه ریزی شده و مدون صورت گیرد.
حدادعادل خاطرنشان کرد: تصوری که در مورد تحول در علوم انسانی وجود دارد یک تصور اجمالی و کلی است، در صورتی که باید به صورت جزئی و مصداقی وارد این موضوع شده و بخش های مختلف علوم انسانی حاضر را به علوم انسانی اسلامی تبدیل کنیم، در این مسیر فلسفه اسلامی و علوم معارف اسلامی می تواند منبع و پشتوانه خوبی باشد.
وی با بیان این که تحول در علوم انسانی باید به صورت مستمر پیگیری شود، گفت: به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد دادیم یک پژوهشگاه تحول علوم انسانی تاسیس کند تا مطالعاتی که لازم است در این زمینه صورت گیرد به صورت مستمر انجام شود.
بسیاری از روش های علوم انسانی غرب مخالف مبانی اسلام است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان داشت: معنای تحول در علوم انسانی مخالفت با غرب نیست، اسلامی سازی علوم به این دلیل انجام می شود که بسیاری از روش ها و مبانی علوم انسانی غرب با مبانی اسلام سازگار نیست و گاهی حتی وجوه ضد انسانی دارد.
حدادعادل گفت: علی رغم این که برخی از علوم انسانی غرب به شکل صریح مخالف مبانی اسلام هستند، اما برخی از افراد باز هم با اجرایی شدن تحول در علوم انسانی مخالفت می کنند، این ها کسانی هستند که تفکرات سکولاری دارند و می خواهند با کار جناحی مانع تحقق اسلامی سازی و تحول علوم انسانی شوند.
وی با اشاره به این که خط قرمز ما در شورای تحول علوم انسانی اسلام، انقلاب و منویات رهبری ست، افزود: برخی به دنبال شیطنت و جنجال سازی رسانه ای هستند، در صورتی ما از هرگونه پیشنهاد و انتقادی استقبال می کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: ما برای تحول در علوم انسانی نیازمند تالیف حداقل 10 هزار عنوان کتاب هستیم که گام اول آن باید تالیف کتابی با عنوان انسان شناسی اسلامی باشد.
حدادعادل گفت: نقد علوم انسانی غرب، تدوین نقشه راه و ساماندهی پایان نامه ها و مقالات تخصصی علوم انسانی از دیگر اقداماتی هستند که در مسیر تحقق علوم انسانی نقش بسزایی دارند.