به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سیدمحمد صاحبکار خراسانی، سرپرست امور شرکتها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری در نشست خبری که امروز در ساختمان معاونت علمی برگزار شد گفت: در سال 86 ویرایش اولیه تهیه قانونی در معاونت علمی برای امور شرکت ها و موسسات دانش بنیان تجمیع شد که در سال 87 این بسته پیشنهادی در قالب لایحه تهیه شده و به تصویب هیئت وزیران رسید و برای طی مراحل قانونی به مجلس ارسال شد. فرآیند تصویب تا سال 89 طول کشید.
وی افزود: برای اجرایی شدن قانون آئین نامههای اجرایی آن تهیه شد که با توجه به اینکه این موضوع حوزه جدیدی را شامل میشد که فعالان تحت پوشش قرار میگرفتند روند کار به تدریج در سال 90 و 91 انجام شد.
دبیر کارگروه ارزیابی شرکتهای دانش بنیان به ابلاغ آئین نامه این قانون اشاره کرد و گفت: کار اجرایی قانون با ابلاغ آئین نامه آغاز شد و در این قانون مهمترین مسئله این بود که شرکت دانش بنیان چه تعریفی دارد و براساس این تعریف چگونه می تواند از بسته حمایتی استفاده کند.
وی با اشاره به اینکه رئیس این کارگروه شخص معاونت علمی رئیس جمهور است گفت: کارگروه ارزیابی شرکتهای دانش بنیان به عنوان عالی ترین نهاد قانونی کشور برای پیگیری مسائل شرکتهای دانش بنیان به ریاست معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری فعالیت خود را انجام میدهد.
سرپرست امور شرکتها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه این کارگروه از تمامی اشخاص خبره استفاده میکند گفت: در این کارگروه برای آنکه از خرد جمعی کشور استفاده شود نمایندههایی از وزارتخانه ها مصوب و منصوب شدند و جلسات کارگروه به عنوان نهاد قانونی تشکیل شد که دارای مصوباتی است.
وی با اشاره به اینکه جلسه بعدی کارگروه روز شنبه هفته آینده خواهد بود تصریح کرد: این کارگروه یک ساختار فراوزارتخانه ای دارد و مسئولیت اصلی آن ارزیابی شرکت های دانش بنیان است.
صاحبکار به بیان آماری از تعداد ثبت نام کنندگان در سامانه ثبت شرکت های دانش بنیان پرداخت و گفت: تا تاریخ 7/7/94 در این سامانه 9441 شرکت نام کاربری ثبت کرده اند و ثبت اولیه داشتند شرکت ها باید در این سایت و سامانه مستنداتی از فعالیت خود را ارائه کنند که 4098 شرکت تکمیل اطلاعات کردند.
وی اظهار داشت: در این زمینه شرکت هایی که تایید نهایی شدند 1674 شرکت است که برای این شرکتها این حق ایجاد شده که از مزایای شرکتهای دانش بنیان استفاده کنند.
سرپرست امور شرکت ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری به تعداد شرکت های ثبت شده در سال 92 اشاره کرد و گفت: در سال 92 تنها حدود 10 شرکت و در سال 93، 500 شرکت به عنوان شرکت های دانش بنیان ثبت شده است اما در حال حاضر 1674 شرکت جزو شرکت های دانش بنیان هستند.
وی در ادامه بیان داشت: از بین این شرکت ها حدود 1600 شرکت تایید نشده اند و به ازای هر دو تقاضا یک تقاضا مشمول قانون شرکت دانش بنیان بوده است و ما سعی داشته ایم که رویکرد حمایتی داشته باشیم 700 شرکت مابقی نیز در فرآیند ارزیابی هستند که البته فرآیند سخت و سنگینی است و یکی از کارهای که معاونت علمی انجام می دهد همین ارزیابی است.
صاحبکار با تاکید بر اینکه اجرای قانون شرکت های دانش بنیان بزرگترین برنامه توسعه و فناوری در کشور است گفت: ارزیابی ها هر دو سال یکبار یا هر سال یکبار بسته به نوع شرکت انجام می شود و برنامه ارزیابی که داشتیم تا الان 120 شرکت از فهرست شرکت دانش بنیان خارج شدند یعنی به شرکت فرصت اولیه داده شد ولی در پالایش سالانه از روند خارج شدند.
وی مهمترین حمایت این کارگروه را استفاده از تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی دانست و افزود: یک صندوق جدید نوآوری و شکوفایی تایید شده که به تصویب رسیده و مزیت دیگری که وجود دارد معافیت مالیاتی است از سال 91 که آئین نامه اجرایی به تصویب رسید اولین شرکت ها در سال 92 معرفی شدند که می توانستند از معافیت مالیاتی استفاده کنند تعداد این شرکت ها در سال 92، 41 شرکت بود و ما در حال جمع بندی اظهارنامه مالیاتی سال 93 هستیم که تا تیر 94 بیش از 400 شرکت در آن وجود دارد که شرکت هایی هستند که به مرحله فروش رسیده اند و می توان گفت شرکت هایی که توانسته اند از معافیت مالیاتی استفاده کنند 10 برابر شده اند.
دبیر کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان با اشاره به اینکه معافیت مالیاتی دارای سقف نیست گفت: معافیت مالیاتی دارای سقف نیست وکالاهای شرکت های دانش بنیان مشمول معافیت مالیات می شود و بالاترین میزان معافیت مالیاتی با فروش بیش از 200 میلیارد تومان بوده است. معافیت گمرکی هم در دستور کار قرار دارد و طبق هماهنگی هایی که شده حدود 20 شرکت به سازمان کمرگ معرفی شده است.
وی با اعلام این خبر که می خواهیم استقرار شرکت های دانش بنیان در شعاع 120 کیلومتری شهر تهران انجام شود گفت: یکی از برنامه های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری استقرار شرکت های دانش بنیان در شعاع 120 کیلومتری تهران است همچنین برای افراد فعال تسهیلات نظام وظیفه دیده شده که با همکاری بنیاد ملی نخبگان و بنیاد ملی نخبگان نیروهای مسلح این کار صورت می گیرد و تا الان حدود 15 نفر توانسته اند از این حمایت ها استفاده کنند که این آمار رو به افزایش است.
صاحبکار تصریح کرد: می خواهیم بستر و زیر ساخت برای شرکت های بهتر را شناسایی کنیم و ایجاد ارتباط شبکه آزمایشگاهی راهبردی با شرکت دانش بنیان در دستور کار قرار دارد که در حال تدوین نهایی است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از بحث های مهم در حوزه اقتصاد دانش بنیان فضای بین المللی است شرکت دانش بنیان در محیط بین المللی زاییده می شود و باید نگاه مان به سمت بین المللی شدن باشد معاونت امور بین الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مشکلات بین المللی شدن شرکت های دانش بنیان را برشمرده که به 10 دسته تقسیم شده و با حمایت هایی که صورت گرفته 10 آئین نامه برای حل این مشکلات ابلاغ شده است.