به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو در بیرجند، راه اندازی کرسیهای نقد و نظری پردازی و ازاد اندیشی از جمله موضوعات بنیادی و مبنایی است که رهبر معظم انقلاب از همان سالهای آغازین دهه 80 در قم مورد توجه قرار دادند و نسبت به برگزاری و تبیین کرسیهای آزاد اندیشی تأکید کردند؛ اما متأسفانه این مطالبه مقام معظم رهبری با وجود اینکه کاری بسیار ارزشمند است آن چنان که باید دنبال نشد، تا جایی که ایشان در دیدار با نخبگان از کم کاری ها در این زمینه گلایه کردند.
کرسیهای آزاداندیشی بیشتر به عرصه دانشجویی و فضای کلی حوزه و دانشگاه ارتباط پیدا میکند که هدف آن پاسخ گویی به شبهات در یک فضای علمی همراه با گفتمان سازی است.
طبق آیین نامهها کرسیهای آزاد اندیشی نشستی است که در آن به صورت آزاد، عقلانی، منطقی و شجاعانه، نظام مند، در بخش موضوعاتی مشخص و از پیش تعیین شده به اظهار نظر، پاسخ عمیق، تبادل و تضارب آرا همراه با استدلال و ارایه مستندات پرداخته میشود و این کرسیها در قالبهای کرسی مناظره، کرسی نقد و نظر، کرسی پرسش و پاسخ به شبهات قابل اجرا است؛ اما سوالی که اینجا مطرح است این است که در دانشگاهها چقدر توانسته ایم به این مطالبه رهبری را عملیاتی سازیم.
در این گزارش تلاش شده است تا برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاه بیرجند را از دیدگاه مسئولان این دانشگاه بررسی کنیم که چقدر توانستهاند دغدغه مقام معظم رهبری را برآورده سازند.
آغاز برگزاری کرسیهای هیات علمی دانشگاه بیرجند
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بیرجند در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در بیرجند، گفت: از زمانی که بنده به عنوان معاونت دانشگاه مسئولیت را پذیرفتهام، تلاش کردم تا کرسیهای آزاد اندیشی بیشتری را برگزار کنیم.
سید محمد حسین قریشی با بیان اینکه از ابتدای سال تا کنون شش کرسی آزاد اندیشی برگزار کردیم، افزود: برای دهه فجر امسال سه کرسی آزاداندیشی را در نظر داریم و تا پایان سال 20کرسی برگزار میکنیم.
وی با بیان اینکه کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه بیرجند در دو بخش دانشجویی و هیات علمی برگزار میشود، بیان داشت: در بخش کرسیها در هیات علمی مخاطب اساتید هستند که خوشبختانه تا کنون حضوری فعال داشتند و در بخش دانشجویی میزبان اصلی و برگزار کننده خود دانشجویان هستند و تشکل های مختلف میهمانانی که میخواهند ابتدا به تأیید صلاحیت دانشگاه میرسد، بعد از مهمان دعوت به عمل میاورند.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بیرجند با بیان اینکه کرسیهای آزاد اندیشی در بخش هیات علمی داوران نظارت دارند، گفت:با توجه به اینکه امسال شاهد برگزاری دو انتخابات خواهیم بود، آمادگی داریم تا کاندیدهایی که از سوی شورای نگهبان تأیید میشوند بعد از احراز صلاحیت در قالب مذاکره کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاه بیرجند برگزار شود.
قریشی افزود: در بخش کرسیهای آزاداندیشی در بخش هیات علمی در سال قبل این کرسی وجود نداشته است و بیشتر کرسیها در بخش دانشجویی بود؛ اما امسال کرسی ها به سمت و سوی اعضای هیات علمی رفته و ما معتقدیم کرسی ها و نشستهایی که برگزار میشود باید خروجی داشته باشد.
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار دانشجو، بیان داشت: کرسیهای آزاد اندیشی اقدامی بسیار مناسب و لازم در دانشگاهها برای بیان مطالب است.
حجت الاسلام محمد علی جعفری با بیان اینکه برای بیان دیدگاهها کرسی های آزاد اندیشی می تواند بستری برای عرضه تفکرهای خوب باشد، افزود: کرسیهای آزاد اندیشی کارشناس هم دارد، در کرسی ها افراد موافق و مخالف که رعایت قوانین و حقوق مباحث را مطرح میکنند و کارشناس برای جمع بندی حرف اصلی و واقعی مباحث را جلو میبرد.
وی با بیان اینکه کرسیهای آزاداندیشی یکی از مهم ترین دغدغههای رهبری است، بیان داشت: وجود کرسیها در محیط دانشگاهها ضروری است و اگر مطالب و حرفها در یک محیط سالم بیان نشود، مسیر انحرافی پیدا میکند و باید مسائل فکری در کرسیهای آزاداندیشی بیشتر مطرح شود.
مسئول دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خراسان جنوبی با بیان اینکه تا کنون در کرسی های آزاد اندیشی برخی مسائل مورد نیاز دانشگاهها مطرح شده است، گفت: درگیر شدن فکر اساتید در راستای مشکلاتی مانند آب و مطرح کردن آن در کرسیهای آزاداندیشی خوب است؛ اما بهتر است کرسی ها در بخشهای فکری، فرهنگی، عقیدتی باشد.
جعفری با اشاره به انتخابات پیش رو افزود: تا کنون انتخابات مختلفی در کشور ایران برگزار شده و همیشه شاهد حضور خوب مردم بودیم؛ چراکه شرکت در این انتخابات دفاع از نظام است و اگر فرد مورد نظر را هم حمایت کنند، اصل حرکت دفاع از نظام است و ایران در برگزاری انتخابات در جهان سر آمد است.
وی با بیان اینکه در زمینه انتخابات باید اطلاع رسانی و سازوکار از طریق متولیان امر شکل گیرد، بیان داشت: یکی از سازوکارها برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی، نشست های بصیرتی و مناظرات است و باید پرسش و پاسخ های لازم در این زمینه فراهم شود تا فضای انتخابات همراه با آگاهی مردم ایجاد شود.
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خراسان جنوبی گفت: کرسیهای آزاد اندیشی در زمینه انتخابات با حضور کاندیدهایی که صلاحیت آنها تایید شده در چهارچوب قانون و رعایت ظوابط میتواند بازخورد و خروجی خوبی داشته باشد.
تشکلها از ضعف فکری درباره مبانی و اهداف انقلاب رنج میبرند
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو بیان داشت: علت ضعف برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاهها نشآت گرفته از چند دلیل است که مهم ترین دلیل نبود فکر، دغدغه راهبردی درباره این کرسی ها است که هدف گذاری درستی بر مبنای اهداف کلان دانشگاه انجام نشده است.
مجتبی مرادی با بیان اینکه این ضعف در تشکل ها هم وجود دارد، افزود: متأسفانه تشکل ها هم به شدت از ضعف فکری درباره مبانی و اهداف انقلاب اسلامی رنج میبرند و این سبب شده تا دغدغههایی در حوزه اندیشه وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه عدم اندیشیدن به عدم برگزاری کرسی ها ختم شده است، تصریح کرد: دومین دلیل پرداختن بسیار به مسائل روز وبه قولی دیگر روزمره گی در مرکز فرهنگی و تشکل ها سبب فراموشی کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها شده است.
امید است مسئول دانشگاهها و انجمن های دانشجویی باری دیگر در زمینه کرسی های آزاد اندیشی که یکی از مهم ترین دغدغههای رهبری است قدم بردارند و آن را به درستی در دانشگاهها محقق سازند.