گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- یادداشت دانشجویی*؛ کمبود آب شیرین و قابل شرب تبدیل به خطری برای جهان شده است؛ به نحوی که بسیاری از کارشناسان جنگ های بعدی ملت ها را بر سر آب شرب می دانند. ایران نیز از این امر مستثنی نیست و به علت قرارگرفتن در منطقه خشک و بیابانی خطر جدی تری را در مساله کمبود اب احساس می کند.
اصفهان به علت قرارگرفتن در منطقه پایین دست حوزه آبریز زاینده رود، با مشکلات جدی در صنعت و کشاورزی طی سال های اخیر مواجه شده است. کشاورزان بالادست حوزه آبریز زاینده رود در استان چهارمحال و بختیاری با روش کشت دیم و شقه کردن رودخانه حجم زیادی از آب زاینده رود را هدر داده و موجب بروز خشک سالی در در پایین دست این رودخانه و کاهش حجم تولیدات کشاورزی شده اند. در طی این سال های نیز مردم اصفهان اقدام جدی و موثری برای رفع این مشکل انجام نداده اند.
بروز خشکسالی های پی در پی موجب شد تا طرح احداث تونل بهشت آباد برای انتقال یک میلیارد و صد میلیون متر مکعب آب از حوزه آبریز کارون به فلات مرکزی ایران و استان های یزد، کرمان و اصفهان مطرح شود.
تصویب مدیریت استانی منابع آب در دولت احمدی نژاد مزید علت شد تا با مخالفت نمایندگان مردم استان های خوزستان و چهارمحال و بختیاری و تحصن و تهدید به استعفای دسته جمعی، طرح احداث تونل بهشت آباد با مخالفت جدی روبرو شود.
علیرغم مخالفت رسمی سازمان محیط زیست در سال ۸۶ و مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در سال ۸۷ و سازمان مدیریت منابع آبی در تیر ماه سال ۹۰، وزیر نیرو وقت خبر کلنگ زنی این طرح را در هفته دولت اعلام کرد.
در طی مدت سه سال هم چنان گفت و گو ها بین نمایندگان مردم سه استان برقرار بود تا نهایتا، ۱۸ فروردین ماه سال ۹۳ جلسه شورای عالی آب با حضور استاندار اصفهان و معاونت های عمرانی و سیاسی- امنیتی استاندار و در غیاب نمایندگان کشاورزان اصفهانی در اتاق وزیر نیرو برگزار شد و مصوبه لغو احداث تونل بهشت آباد اعلام شد.
مصوبه ای که یک ماه پس از آن توسط زرگر پور استاندار اصفهان نادیده گرفته شد و وی اعلام کرد وزیر نیرو هنوز نظر قطعی خود را در خصوص تونل بهشت آباد و گلاب دو اعلام نکرده است و کارگاه های احداث تونل هم چنان مشغول فعالیت است.
بحث و جدل ها بر سر طرح جنجالی تونل بهشت آباد ادامه یافت تا نهایتا رئیس سیاسی کار سازمان محیط زیست در اینستاگرام خود خبری مبنی بر لغو همیشگی طرح احداث تونل را از جانب چیت چیان وزیر نیرو اعلام کرد.
ابتکار که بار ها نشان داده برای هیچ یک از مشکلات زیست محیطی چون خشک شدن دریاچه ارومیه، خشک شدن رودخانه زاینده رود، مشکل ریزگرد ها در خوزستان، مشکل آلودگی هوا در کلان شهرها، مشکل آلودگی جنگل ها و هزاران مشکل دیگر هیچ گاه راه حلی نداشته است باردیگر عدم صلاحیت خود را برای اداره سازمان محیط زیست نشان داد.
هر چند مخالفان و موافقان طرح تونل بهشت آباد دلایل مهمی برای نظرات خود دارند اما قطعا ادامه این نزاع، بحران آب را در فلات مرکزی ایران جدی تر خواهد کرد و باعث بروز مشکلات اساسی در آینده خواهد شد.
با آموزش راه های مصرف بهینه آب به شهروندان، پیگیری جدی شیرین سازی آب خلیج فارس و جلوگیری از حفر چاه های غیر مجاز عمیق تا حد زیادی مشکل کم آبی در ایران کم خواهد شد.
* میثاق لیث صفار؛ فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.
بدنیست عزیزان در تقسیم بندی های اخبار و انتشار آن ها دقتی هم کنند و هر کپی پیست و تحلیل آبکی را یادداشت نگذارید و تفاوتی میان یادداشت و گزارش قائل باشیم و این تفاوت ها را درک کنند، برای خبرگزاری که به دانشجویان یک کشور نسبت داده شده زشت است.
اندکی تفکر قبل از عمل هم بد نیست.