به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان در سمینار تخصصی دانشگاه بین المللی در ایران و سیاستهای پیش رو که امروز در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد گفت: مشکلات دانشجویان غیرایرانی در دانشگاهها زیاد است ولی در ابتدا باید به وضعیت بازار جذب دانشجویان خارجی و پذیرش آنها در دانشگاهها بپردازیم چرا که در بخش تقاضا روز به روز افزایش نیاز در سطح جهان وجود دارد سال 2000، 97 میلیون نفر در سراسر دنیا مشغول به تحصیل بودند که در سال 2015 به 263 میلیون نفر دانشجو رسید که نشان دهنده نیاز جدی آموزش عالی در سطح دنیا است.
وی افزود: سهولت ارتباط و جابه جایی دانشجویان نسبت به گذشته خیلی بیشتر شده و براساس گزارش یونسکو در سال 2012، 196 میلیون نفر دانشجو بودند که 105 میلیون نفر آنها از کشورهای آسیایی هستند و این یعنی رشد دانشجو در کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین فوق العاده بوده است. براساس آمار متقاضیان اعزام در دنیا در سال 1990، 1.3 میلیون نفر بوده که در سال 2011، 4.3 میلیون نفر برای اعزام اقدام کرده اند به خاطر این تقاضا عرضه هم زیاد شده و احساس نیاز فقط به خاطر نیاز اقتصادی نبوده بلکه برای رفع مشکلات تحقیقاتی هم از دانشجویان خارجی استفاده شده است.
رئیس سازمان امور دانشجویان در ادامه تاکید کرد: 86 هزار نفر از خاورمیانه به آمریکا برای تحصیل اعزام شدند که عربستان با حدود 50 هزار نفر و ایران در رتبه دوم با حدود 11 هزار نفر قرار دارد. 10194 دانشجوی ایرانی از ایران به آمریکا رفته که 622 نفر در مقطع کارشناسی، حدود 8000 نفر در مقطع تحصیلات تکمیلی و 1000 نفر در دورههای تربیت فنی و درصد کمی بدون اینکه به دنبال مدرک تحصیلی باشند در آمریکا مشغول به تحصیل هستند.
وی با اشاره به اینکه قطب های پذیرش دانشجوی خارجی در دهه 1970 استرالیا و کشورهای انگلیسی زبان بودند گفت: از سال 2010 کشورهایی نظیر سنگاپور و چین هم به این کشورها اضافه شدند. باید تاکید کنم که 21 هزار دانشجوی غیرایرانی در دانشگاه ها مشغول به تحصیل هستند که در بخش بورسیه و غیربورسیه تحصیلات خود را ادامه می دهند که هزار نفر از آنها در مقطع دکتری و 300 هزار نفر در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل هستند.
صدیقی در ادامه به بیان آماری از دانشجویان خارجی داخل کشور پرداخت و گفت: حدود 2500 نفر دانشجوی بورسیه و 40 دانشجوی غیربورسیه داریم و بقیه دانشجویان نیز از طریق آزمون به دانشگاهها معرفی میشوند علاوه بر این آمار 20 هزار نفر طلاب در جامعه المصطفی مشغول به تحصیل هستند.
وی با بیان اینکه ما از 106 کشور دنیا پذیرش دانشجو داریم گفت: اکثریت دانشجویان ما را دانشجویانی از کشورهای افغانستان، عراق، سوریه، لبنان و تاجیکستان تشکیل می دهند.
رئیس سازمان امور دانشجویان به بررسی مشکلات دانشجویان غیرایرانی در کشور پرداخت و گفت: چهار دسته مشکلات برای این دانشجویان وجود دارد که می توان به نحوه پذیرش، نوع آموزش، مشکلات فرهنگی و مشکلات دانشجویی اشاره کرد. عدم اطلاع از سیستم آموزش عالی، قوانین کنسولی، فقدان نیروی کارشناس مجرب در بحث پذیرش و نظام مند نبودن پذیرش دانشجو از جمله این مشکلات است همچنین طولانی بودن فرآیند پذیرش در دانشگاه ها وجود دارد و گذشته نیز برای برخی رشته ها و مناطق محدودیت هایی در جذب دانشجوی خارجی وجود داشت مثل مناطق مرزی که خوشبختانه با هماهنگی دولت و نهادهای ذیربط این مشکلات به صفر رسیده و دانشگاه های مرزی هم توانستند جذب دانشجو انجام دهند و محدودیت رشته ها نیز تقریبا به صفر رسیده است.
وی تصریح کرد: عدم تسلط دانشجویان به زبان فارسی و درک آن و عدم امکان تحصیل به زبان غیرفارسی هم وجود دارد چرا که ما یکسری مصوبات داریم که آموزش زبان غیرفارسی را محدود کرده همچنین عدم شناخت درست از رشته ها و اینکه دانشجویان خارجی تنها یکسری رشته های خاص را برای تحصیل انتخاب می کنند وجود دارد و سطح علمی دانشگاه های برتر به گونه ای است که این دانشجویان وقتی وارد دانشگاه می شوند نمی توانند پا به پای دانشجویان ایرانی تحصیل کنند و از این بابت دچار مشکلاتی نظیر مشروطی و کاهش معدل می شوند.
صدیقی در ادامه تاکید کرد: هزینه نسبتا بالای تحصیل برای دانشجویان خارجی وجود دارد که ما به هیئت امنا پیشنهاد دادیم که برای جذب دانشجو این بحث را در نظر بگیرید که تا چه حد می تواند به بورسیه دانشجویان و افزایش میزان پذیرش دانشجویان خارجی کمک کند همچنین هزینه بالای زندگی برای دانشجویان در ایران وجود دارد و بحث خوابگاه نیز مطرح است که خوشبختانه دانشگاه ها تلاش می کنند از طریق خوابگاه خودگردان این مسئله را برطرف کنند.
وی تاکید کرد: عدم تطبیق سیستم تعطیلی خوابگاه ها با دانشجویان خارجی هم وجود دارد چرا که خوابگاه ها در دوران تعطیل هستند ولی این مشکل تا حدود مرتفع شده است اشتغال به کار در ایران هم برای دانشجویان خارجی سخت است البته مشکلات درمانی و بیمه هم وجود داشته که قرار شده بحث بیمه های تکمیلی این مسئله را مرتفع کند.
رئیس سازمان امور دانشجویان عدم وجود درک متقابل بین دانشجویان غیرایرانی و اساتید و کارکنان و دانشجویان اشاره کرد و افزود: بعضا مشکلات در هماهنگی این افراد وجود دارد گرچه ایرانیان مهمان نواز هستند ولی فرهنگ پذیرش اتباع خارجی در ایران زیاد وجود ندارد دوری این دانشجویان از خانواده های خود نیز معضل دیگری است با این همه در سیاست ها در جهت جذب دانشجوی خارجی تکان خورده و تغییر کرده و فرصت پس از برجام نیز فرصت بسیار مناسبی است ظرفیت های خالی هم وجود دارد به ترتیب در دانشگاه های دولتی نیز این ظرفیت وجود دارد که می تواند به دانشجویان غیرایرانی اختصاص دهند و دانشگاه های بزرگ دغدغه پذیرش دانشجوی غیرایرانی را دارند.
وی با بیان اینکه حدود نیم درصد دانشجوی غیرایرانی داریم گفت: سال 95 اعتبار خاصی برای بسترسازی پذیرش دانشجو در خارج از کشور در نظر گرفته شده که عدد خوبی است و ما از مشکلات شناخت کافی پیدا کردیم راه حل ها پیدا شده و تجربه های جهان را بررسی کردیم و حالا می توانیم در این سمت حرکت کنیم.
همین الانش لاش خور های همین جزیره هایی که سفارات ایران را شوت کردند بیرون دارند توی دانشگاه های پایتخت درس که میخونند که جای خود دارد حتی حقوق هم میگرند.
خدا گواه هستش تا زمانی که جیبوتی دولت روحانی را تحقیر نکرد نمیدونستم کشوری به نام جیبوتی با مساحت 23 هزار مربع وجود داره.خب این 106 کشور که سطح علمیشون از ایران بالاتر که نیست.یه مشت کشور عقب افتاده هستند که وضعیتشون زیر خط فقر هستش.
اصلا مشکلی نداریم که کشور های فقیر برای کسب علم وارد کشورمون بشن.مشکل اینجاست که دولت روحانی اینقدر خاک بر سری هستش که باید به پای کشور های ناشناخته مثل جیبوتی بیفته و دانشجو همچین کشور هایی را بیاره تا فردا تحقیرش کنند.
من که شکر بخورم منتقد باشم.روحانی مچکریم