دانشمندان معتقدند که هماهنگسازی دو حوزه فناوری نانو و هوش مصنوعی و ارتباط دادن هرچه بیشتر این دو حوزه به یکدیگر میتواند تحولات جدی و شگفت انگیزی را در آینده ایجاد کند و بسیاری از محدودیتها را کنار زند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، فناوری نانو به عنوان یکی از فناوریهای در حال رشد در زمینههای مختلفی، چون کشاورزی، پزشکی و مهندسی حائز اهمیت است. اما برخی دانشمندان بر این باورند که از فناوری نانو با توجه به قابلیتهایی که دارد، میتوان در آینده در هوش مصنوعی بهره برد. در حالی که چنین دیدگاهی هنوز مربوط به آینده است، محققان در فناوریهای امروزی هماهنگسازیهایی را به ویژه در بحث هوش مصنوعی و فناوری نانو آغاز کردهاند.
دو حوزه هوش مصنوعی و فناوری نانو در ارتباط با یکدیگر هستند به طوری که از کمک هوش مصنوعی به بالا بردن سرعت تحقیقات نانو گرفته تا تولید موادغذایی با طعم گوشت و انجام محاسباتی به منظور اطمینان از گسترش هوش مصنوعی در این راستا قرار میگیرند.
با وجود اینکه هوش مصنوعی معیار مناسبی برای سنجش متغیرها در ارتباط با نانوذرات محسوب میشود، نه تنها میتوان از آن برای طراحی دادهها و الگوریتمهای این فناوری استفاده کرد، بلکه پارامترهای مختلف و نتایج آزمایشها را نیز میتوان با آن برآورد کرد. این مساله باعث میشود دانشمندان از تجهیزات مختلف فناوری نانو برای استفاده از هوش مصنوعی در بخشهای مختلف تحقیقات استفاده کنند تا به آن درجه از دقت و تاثیرگذاری دست یابند که هوش مصنوعی برای فناوری نانو به ارمغان میآورد.
همچنین در برنامههایی که مستلزم دقت بالاست، هوش مصنوعی برنامهریزیهای پیچیده نانورباتها را هم امکانپذیر میکند. فناوری نانو انتقال سلولهای بنیادی را به سلولهای استخوانی تسهیل میکند که از این روش به عنوان راهحلی برای بیماریهای مختلف استفاده میشود. با دستکاری سلولهای بنیادی توسط هوش مصنوعی هم میتوان بعضی اندامهای بدن انسان را تولید کرد که در موارد خاص قابل پیوند به بدن و قسمتهای آسیبدیده شوند.
نانورباتها با هدایت هوش مصنوعی قادرند اندامی را از سلولهای بنیادی خلق کنند. نانورباتها با استفاده از هوش مصنوعی حتی قادرند سلولهای بد را از سلولهای خوب متمایز کنند و همچنین به واسطه یادگیری ماشینی این تصمیمگیریها را انجام میدهند.
حل مشکل غذا در جهان ارتباط بین هوش مصنوعی و فناوری نانو به حوزه پزشکی محدود نمیشود. شرکتهای مختلف آمریکایی به دنبال گامهای بعدی در تحول موادغذایی برای انسانهای جهان هستند و با توجه به پیشرفت در زمینه فناوری، در نظر دارند این کار را با همکاری فناوری نانو و هوش مصنوعی انجام دهند.
طبق برنامهریزیها، آنها روی تولید محصولات غذایی بر پایه گیاهی کار میکنند تا بتوانند طعم و مزهای مشابه گوشت در آنها ایجاد کنند که تاکنون موفق به انجام این کار نشدهاند، اما محققان بر این باورند که هوش مصنوعی قادر است ابزارهایی را در اختیار آنها قرار دهد که موفق به انجام آن شوند.
اجزای مواد غذایی به پایینترین سطح آنها تقسیم میشوند که از مولکولهای خاص یا ترکیباتی، چون پروتئین و چربی تشکیل شدهاند و بازسازی آنها بدون وجود فرآوردههای حیوانی بسیار دشوار است. اما هوش مصنوعی با ترکیب این اجزاء در مقیاس میکرو میتواند نتیجه مطلوب را برای دانشمندان فراهم آورد.
محاسبات نانویی در آینده هوش مصنوعی در حال حاضر، در کنار دادههای لازم برای دستیابی به مدلها، محاسبات یکی از بزرگترین نیازمندیهای هوش مصنوعی به شمار میرود. امروزه پیشرفتهایی در زمینه فناوری نانو صورت گرفته که محدودیتها را از پیش روی هوش مصنوعی برداشته و منجر به بروز پیشرفتهای بزرگی در سیستمهایی، چون یادگیری عمیق شده است.