برای افزایش میزان جذب نوعی اسید چرب امگا ۳ در بدن، محققانی از هنگکنگ با روش نانوکپسوله کردن دریافتند که استفاده از ساختارهای هستهای پوستهای موجب محافظت از این ماده در بدن شده و جذب آن را افزایش میدهد.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو؛ دوکاساهگزائنویک اسید (DHA) یک نوع اسید چرب امگا ۳ است که بهصورت طبیعی در شیر مادر و روغن ماهی وجود دارد. این ماده اثر مهمی در توسعه مغز داشته و باید از طریق رژیم غذایی به بدن برسد. برخی افراد به دلیل جذب کم این ماده در دوران کودکی یا جنینی در معرض برخی بیماریها هستند؛ بنابراین به مادران توصیه میشود که این ماده را بهصورت مکمل غذایی دریافت کنند.
محققان دانشگاه پلیتکنیک هنگکنگ روش نانوکپسوله کردن جدیدی ارائه کردند که میتوان با استفاده از آن جذب این ماده را در بدن مادر و جنین بهینهسازی کرد.
در این روش محققان از فناوری نانوکپسوله کردن برای محافظت از DHA از گزند اکسید شدن استفاده کردند. پژوهشگران از پروتئین گیاهی موسوم به زئین برای کپسوله کردن استفاده کردند؛ پروتئینی که نقش غشاء را برای DHA ایفا میکند. با بهرهگیری از نانوکپسولهکردن و ساختار هستهای پوستهای آن، DHA در روده میتواند محافظت شود و بیشترین جذب را داشته باشد.
وانگ یی از محققان این پروژه میگوید: «تیم ما با نوآوری، فناوری نانوکپسولهکردن را بهمنظور محافظت از DHA در شرایط مستعد اکسیداسیون داخل بدن، ارائه کردند که میتواند کارایی و جذب DHA را افزایش دهد. یافتههای ما نشان میدهد که این فناوری را میتوان برای عبور از سد خونی مغز نیز به کار برد. بنابراین، ما معتقدیم که این فناوری را میتوان برای افزایش کارایی رهایش در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر استفاده کرد.»
برای تست اثربخشی نانوکپسولهکردن DHA، محققان این پروژه آزمایشهایی را روی موش مادر و فرزندان موش انجام دادند. نتایج نشان داد که شش موشی که DHA را بهصورت نانوکپسوله دریافت کرده بودند نسبت به موشهایی که DHA را بهصورت عادی استفاده کرده بودند، سطح بالاتری از DHA در بدن آنها جذب شد، به طوری که غلظت DHA در مغز موشهایی که با فرمولاسیون نانویی تغذیه شدند بالاتر از نمونه کنترل بود.