محققان سازمان بهداشت جهانی به تازگی راهکاری ساده را منتشر کرده که اجرای آن در افراد مختلف میتواند خطر ابتلا به زوال عقل را که در دنیا در حال گسترش است، کاهش دهد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، تاکنون محققان موفق به کشف درمان موثری برای زوال عقل نشدهاند. درحال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان از این بیماری رنج میبرند، اما سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که با انجام راهکاری ساده هم میتوان ابتلا به زوال عقل را به تاخیر انداخت و هم روند شروع بیماری را آهسته کرد.
در این اعلامیه به ورزش و فعالیت بدنی مداوم، عدم استعمال سیگار و تنباکو، عدم مصرف مشروبات الکلی، حفظ فشار خون در حد متعادل و تغذیه سالم به ویژه مصرف غذاهای مدیترانهای تاکید شده است به طوری که اجرای آنها تا حد قابل توجهی میتواند احتمال ابتلا به زوال عقل را کاهش دهد.
این دستورالعمل بینالمللی همچنین نسبت به مصرف مکملهای غذایی از قبیل: ویتامینهای B. و E، آنتیاکسیدانها و امگا ۳ که برای مبارزه با کاهش عملکرد شناختی و زوال عقل مصرف میشوند، هشدار داده است. افراد تنها با توجیه پزشکی و به دستور پزشک معالج باید نسبت به مصرف آنها اقدام کنند.
برخی افراد ترکیبی از ژنهایی را به ارث میبرند که آنها را بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به زوال عقل میکند. اما این در حالی است که با انجام این دستورالعملها و پیش گرفتن یک زندگی سالم میتوانند خطر ابتلا را تا حد زیادی کاهش دهند. تغییرات سبک زندگی به ویژه افزایش فعالیت بدنی پیش از بروز هرگونه علائم اختلال شناختی، خطر زوال عقل را کاهش میدهد.
گزارشها حاکی از آن است که هر ساله ۱۰ میلیون مورد جدید ابتلا به زوال عقل اضافه میشود و انتظار میرود این آمار تا سال ۲۰۵۰ حدود سه برابر خواهد شد. این بیماری یکی از علل اصلی ناتوانی و معلولیت و وابستگی به دیگران به شمار میرود و زندگی افراد را تا حد زیادی تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری همچنین خسارتهای زیادی را به اقتصاد کشورها وارد میکند به طوری هزینه درمان مبتلایان به زوال عقل تا سال ۲۰۳۰ به حدود ۲ تریلیون دلار میرسد.
داشتن تغذیه سالم به ویژه مصرف رژیمغذایی مدیترانهای نقش مؤثری در این میان دارد. این رژیم غذایی سرشار از گیاهان ساده و پختهشده است و مقدار گوشت کمی در آن استفاده میشود و از طرف دیگر، تا حد زیادی روغن زیتون در آن استفاده میشود. رژیم مدیترانهای با بهبود عملکرد شناختی رابطه مستقیمی دارد به طوری که خطر اختلال شناختی و بیماری آلزایمر را کاهش میدهد.
از سوی دیگر، کنترل وزن، فشار خون بالا، دیابت و کلسترول خون خطر بروز زوال عقل و کاهش عملکرد شناختی را کاهش میدهد. همچنین مشارکت در امور اجتماعی و فعالیتهای گروهی نیز در این میان مؤثر است. این فعالیتها به ویژه در سالمندان، تا حد زیادی مانع از آلزایمر و زوال عقل در آنها میشود.