برای مرور مهمترین اخبار فناوری طی یک هفته گذشته در حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تکنولوژیهای روز با ما همراه باشید.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این هفته با اخبار متنوع و فراوانی روبه رو بود که خلاصهای از آنها را میتوانید در ادامه مرور کنید.
مهدی محمدی دبیر ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در مراسم رونمایی از نخستین هاب صادراتی محتوای دیجیتال با انتقاد از عدم رشد مناسب صنعت نرم افزار در کشور، گفت: ایران در زمینه نرم افزار نویسی هنوز به بلوغ نرسیده است و در این صنعت بازار بزرگی نداریم.
وی افزود: بر اساس آمار کافه بازار در حال حاضر حدود ۲۲ هزار نرم افزار کاربردی در کشور فعال است که از این تعداد ۱۳۰ اپ در کافه بازار بالا آمده و ۳۰ هزار بازی آنلاین ایرانی نیز تولید شده است که این تعداد نرم افزار طراحی شده تنها ۲۵۰ میلیارد تومان فعالیت اقتصادی در کشور ثبت کرده اند.
سیگنالهای مغزی با تجهیزات ایرانساخت ثبت میشود پیشبرد بسیاری از تحقیقات نیازمند تجهیزات خاصی است. برخی از این تجهیزات نیز به فناوریهای پیشرفته نیاز دارد. ثبت سیگنالهای مغزی یکی از حوزههایی است که نیازمند دستگاههای با فناوری پیشرفته است. از سویی نیز توان و تخصص میان محققان کشور برای ساخت آن در داخل وجود دارد. ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در صدد استفاده از این ظرفیت برآمده است و نسبت به بومی سازی این دستگاهها در داخل کشور اقدام کرده است.
با حمایت ستاد تاکنون ۷ مرکز دانشگاهی و درمان به دستگاه ثبت سیگنالهای مغزی مجهز شدند و تلاش در این زمینه همچنان ادامه دارد و به تازگی نیز آزمایشگاه علوم شناختی دانشگاه علامه طباطبایی به دستگاه الکترو انسفالوگرام ۶۴ کاناله (ثبت فعالیت الکتریکی مغز) مجهز شد.
جشنواره ملی پرواز آزاد ایران از ۲سال پیش با آموزش اساتید و آموزش دانش آموزان در نقاط مختلف کشور فعالیت خود را آغار کرد و توانست پس از برگزاری مرحله انتخابی در استانها، نفرات برتر را به مرحله نهایی و کشوری جشنواره ملی پرواز آزاد ایران معرفی کند.
در این جشنواره ۷۰ نفر از استانهای تهران، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان، اصفهان، خوزستان، مازندران و چهار محال و بختیاری حضور داشتند و هر شرکت کننده در ۳ مرحله اقدام به ثبت رکورد کرد.
بیماری دیابت را قبل از پیشرفت تشخیص دهید / مطالعات جدید راهی برای جلوگیری از وابستگی به انسولین دیابت نوع ۱، یک بیماری خود ایمن است که معمولا قبل از سن ۲۰ سالگی ظاهر شده و توانایی تولید انسولین را از فرد میگیرد. تشخیص این بیماری بعد از حاد شدن نشانههایی صورت میگیرد. اما اگر راهی وجود داشته باشد که بتوان با نشانههای خیلی ابتدایی در افراد ریسک پذیر، بیماری را تشخیص داد، پیشروی آن به تاخیر میافتد.
در تحقیقات جدید، دانشمندان نشانههای اولیه بیولوژیکی دیابت نوع ۱ را که معمولا به دیابت نوجوان شناخته میشود، یافتهاند. اگر مطالعه بر روی موشها در انسانها شبیه سازی شود، ممکن است زمان مداخله درمانی بهبود یابد. این موضوع در بیمارانی که بیماری آنها در حال پیشرفت است بسیار موثر خواهد بود.
۳ کشور مقصد نانو دستکشهای ایرانی هستند پژوهشگران یکی از شرکتهای فناور، موفق به طراحی و ساخت دستگاه آبگریز کننده دستکشهای ایمنی شدند و از آن برای تولید دستکشهایی با پوشش آبگریز استفاده کردند. قسمت کف این دستکش از «نیتریل» یا «لاتکس» طبیعی و قسمت پشت آن از الیاف تهیه شده است. مقاومت در برابر برش به دلیل استفاده از پوشش لاتکس، مقاومت در برابر مواد نفتی، اسیدی و روغنی به دلیل استفاده از پوششهای نیتریل و خاصیت آبگریزی به دلیل دارا بودن نانوذرات از ویژگیهای این دستکشهای ایمنی است.
از ابتدای سال جاری نانو دستکشهای ایمنی تولیدی ایرانی به کشورهای چین، عراق و افغانستان صادر کرده است و رایزنیهایی برای صادرات این محصولات به کشور ترکیه در دست اجرا است که احتمالا طی ماههای آتی صادرات به این کشور نیز انجام میشود.
عرب نیا افزود: در جریان نمایشگاه ماکس ۲۰۱۹ یکی از شرکتهای دانش بنیان داخلی که در هیات اعزامی صندوق نوآوری حضور داشت، موفق شد توافق نامهای با یک شرکت روس در حوزه صادرات محصولات دانش بنیان امضا کند.
تعیین سیاره یا ستاره بر عهده اتحادیه بین المللی نجوم است که ۱۳ سال پیش پلوتو را از سیاره به یک ستاره کوچک تغییر داد. از آن زمان دانشمندان و اخترشناسان درباره وضعیت این توپ سنگی که عرض آن ۱۵۰۰ مایل است و هر ۲۴۸ سال یکبار به دور خورشید میچرخد بحث میکنند.
ربات «سیمون» به زمین بازگشت ربات «سیمون» پس از گذراندن آزمایشهای مختلف در ایستگاه فضایی بین المللی به زمین بازگشت تا با یک ارتقاء قابل توجه مجدد به فضا ارسال شود. این ربات توسط شرکتهای «آی بی ام» و ایرباس ساخته شده و قرار است در نسخه بعدی بسیار هوشمندتر باشد. ربات سیمون که کروی شکل است، دایره شکل مهارتهای هوش مصنوعی و همچنین توانایی شناور شدن در ایستگاه فضایی بین المللی را به نمایش گذاشت.
ماموریت نجات زمین آغاز شد / برخورد سیارکها با کره خاکی ناسا و آژانس فضایی اروپا برای انجام مأموریت انحراف سیارکها به کمک بهترین راهحلها نخستین همکاری خود را آغاز میکنند. سیارکها معمولاً اجسام نامنظمی هستند و بر گرد خورشید حرکت میکنند؛ میلیونها سیارک در منظومه خورشیدی ما وجود دارند. کارشناسان ناسا و آژانس فضایی اروپا به نخستین مأموریت دفاعی سیارهای جهان خواهند رسید که در صورت موفقیت میتواند جان انسانها را در سراسر جهان نجات دهد.
نرمافزاری که شما را وادار به لاغری میکند برای اولین بار برنامهای به نام «آن تراک» برای گوشیهای هوشمند عرضه شده که با پیش بینی امکان عدم رعایت رژیم غذایی برنامه ریزی شده، به افراد در این زمینه هشدار میدهد.
این برنامه به افرادی که نمیتوانند وسوسه غذا خوردن را بعد از برنامه ریزی برای لاغر شدن کنار بگذارند امکان میدهد تا به رژیم غذایی خود وفادار بمانند.