عضو سابق تیم مذاکرهکننده هستهای: آمریکا و به دنبال آن جریان غیرانقلابی به دنبال تصویرسازی غلط از مذاکرات هستند که آمریکا دنبال حل مشکل است، درصورتی که آمریکا به دنبال حل مسئله نیست بلکه به دنبال انحلال قدرت نظام است!
گروه دانشگاه-خبرگزاری دانشجو؛ ویژهبرنامه سیزده آبان بسیج دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با حضور دکتر علی باقری، عضو تیم سابق مذاکرهکننده هستهای، دوشنبه سیزدهم آبان در سالن شیخ انصاری این دانشکده برگزار شد.
دکتر باقری در این نشست درمورد رابطه با امریکا بیان داشت: در موضوع مذاکره با آمریکا چیزی که جریان غیرانقلابی بر آن تاکید دارد این است که با آمریکا مذاکره میکنیم، درنهایت [و در بدترین حالت] به نتیجه نمیرسیم [و چیزی را از دست نمیدهیم]. این طرز تفکر سادهانگارانه است. در واقع یکی از اشتباهات جریان غیرانقلابی این است که موضوع مذاکره را ساده تصور میکند و تصور این جریان مطابق بر تصویرسازی آمریکاست. آمریکا و به دنبال آن جریان غیرانقلابی به دنبال تصویرسازی غلط از مذاکرات هستند که آمریکا دنبال حل مشکل است، درصورتی که آمریکا به دنبال حل مسئله نیست بلکه به دنبال انحلال قدرت نظام است! انحلال قدرت هستهای، انحلال قدرت موشکی و بقیه مسائل.
وی ادامه داد: هدف آمریکا از مذاکره، نه هستهای بلکه براندازی نظام است. وقتی دیدند با مقابله مستقیم با ایران به نتیجه نمیرسند به مذاکرات روی آوردند. مذاکره برای آمریکا ابزاری برای حل مسئله هستهای نبوده و نیست، ولی اینطور تصویرسازی میکنند که هدفش هستهای است. درحقیقت هستهای فقط پوششی برای هدفشان است.
وی در رابطه با تفاوت دولت فعلی و قبلی آمریکا گفت: در مذاکره با آمریکا هیچ تفاوتی در هدف نهایی بین دولت قبلی و کنونی آمریکا نیست. تنها تفاوت اوباما و ترامپ در این است که اوباما معتقد بود باید مؤلفههای قدرت ایران کم کم گرفته شود، چرا که با سدی به نام مقاومت مواجه میشوند و برای برداشتن این مانع به پوششی به نام هستهای نیاز دارد. اوباما این فرهنگ مقاومت عامه را مانع میبیند و معتقد به تغییرات درازمدت با حذف گامبهگام مؤلفههای قدرت ایران است، ولی ترامپ قصد مواجهه مستقیم با تمام مؤلفههای قدرت ایران را دارد. این تصویرسازی که بخواهند بگویند رییس جمهور قبلی آمریکا اهل تعامل بود و این یکی دیوانه است اشتباه محض است.
دکتر علی باقری افزود: جریان غیرانقلابی با استفاده از دو ابزار مردم را با جریان مذاکرات همراه کرد. اول اینکه آمریکا را قدرت برتر دنیا معرفی کرد، قدرت برتر نظامی، قدرت برتر سیاسی، قدرت برتر اقتصادی... بعد از این، یک تصویر مثبت و ایجابی و عاقلانه از آمریکا در ذهن مردم ایجاد کرد، تا جایی که گاهی حتی برخی سیاستهای راهبردی و کلان آمریکا را به شخص ترامپ نسبت میداد نه به سیاست آمریکایی!
اما انقلاب به دنبال تصویرسازی واقعی و مخالف این موضع است. امام واژه شیطان بزرگ را ابداع کرد و ما باید به دنبال همین تصویرسازی در اذهان عمومی باشیم. یکی از ویژگیهای شیطان قدرت زیاد اوست، اما مقابل این قدرت میتوان ایستاد. از دیگر ویژگیهای شیطان فریبکاری و حیلهگری است. آمریکا هم دقیقاً همین است، قدرتی آمیخته به فریبکاری که میتوان با آن مقابله کرد. ما هم هرجا در مواجهه با آمریکا دچار ناکامی شدیم، نه آن که مغلوب قدرت آن شده باشیم، بلکه فریب حیلههای آن را خوردهایم. ۱۳ آبان روز زندهکردن مفهوم شیطان بزرگ است.
وی گفت: آمریکا مانند چاقوکشی است که هیچگاه پایبند به هیچ تعهدی نیست، بلکه اعتبار و افتخارش همین است. به همین دلیل است که قطعنامههای بینالمللی هم نمیتواند مانع خروج آمریکا از برجام شود. برجام نباید به یک جناح متصل شود، برجام یک تجربه ملی شد. البته این بدعهدی صرفاً برای ایران نبوده است. دولت کنونی آمریکا توافق اقتصادیاش با کرهجنوبی را نیز برهم زد و مجبورشان کرد به مذاکره مجدد تن دهند. در دولت اوباما و بوش و کلینتون هم این بدعهدیها با دیگر ملتها بود.
یکی دیگر از اشتباهات جریان غیرانقلابی در مذاکرات همین بود که تصور کردند با قوانین بینالمللی میتوانند آمریکا را در مذاکرات نگه دارند، درصورتی که با ابزارها و مولفههای قدرت میتوان آمریکا را مجبور به کرنش کرد نه با قوانین بینالمللی!
همچنین در پایان این برنامه و پس از سخنان دکتر باقری، تریبون دانشجویی در لابی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد.