مسئول بسیج علوم پزشکی بقیه الله گفت: واکسن تنها راه حل پایان کرونا نیست. رعایت بهداشت و موارد پیشگیری مقدم بر درمان و تاثیرات آن بیشتر از واکسن است.
فرمانی، مسئول بسیج علوم پزشکی بقیه الله در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پیرامون واکسن ایرانی و توفیق آن در آزمایشات اولیه، گفت: چند شرکت از جمله بنیاد برکت درحال کار برروی واکسن ایرانی هستند و نتیجه هم گرفتند. تست های انسانی که تاکنون انجام شده موفقیت آمیز بوده است. ناگفته نماند که حمایت از سوی ارگانهای دولتی ضعیف بود؛ اما بعد از اینکه ماجرای واکسن خارجی پیش آمد، این حمایتها بیشتر هم شده است.
وی افزود: تا به امروز گزارشی مبنی براینکه تست انسانی ناموفق بوده یا عارضه ای داشته باشد دریافت نکردهایم. همچنین درباره عملیاتی کردن و به تولید رساندن این واکسن قولهای مساعدی داده شده است.
ایران جزو ۱۶ کشور تولید کننده واکسن در جهان
مسئول بسیج علوم پزشکی بقیه الله با اشاره به اینکه، واکسن ایران قابلیت بهرهبرداری را دارد یا نه، گفت: کشور ایران جزو ۱۶ کشور تولید کننده واکسن در جهان است. همین امر موفقیت بزرگی برای ما محسوب میشود. همین که توانستیم در حیطه واکسن کرونا حرفی برای گفتن داشته باشیم یک نقطه عطفی برای ما به حساب میآید؛ چرا که پیش از این چنین توانمندی در زمینه واکسیناسیون در سطح جهان نشان نداده بودیم؛ اما امروز توانمندیهای زیادی کسب کردیم، مثل کیت های تشخیص کرونا که جزو موفقیتهایی است که کشور به دست آورد. همانطور که حاج قاسم می گفت بحران را تبدیل به فرصت می کنیم این کرونا هم برای ما بحرانی بود که توانستیم از فرصت هایش استفاده کنیم و هنوزهم جای کار دارد.
فرمانی تصریح کرد: عقیده من این است که با استفاده از کرونا میتوانستیم بهداشت عمومی را فرهنگ سازی کنیم و خیلی مسائل را در جامعه جا بیندازیم. برای مثال، ما امسال در مورد ویروس آنفولانزا گزارش چندانی نداشتیم که مثلا آنفولانزا مرگ و میر یا تبعات دیگری داشته و دلیل آن، این بود که ما به خاطر کرونا از ماسک استفاده می کنیم و همین ماسک تاثیرش را روی بیماری آنفولانزا گذاشت، شیوع بیماری آنفولانزا کم بود و تبعات و عوارض کمتری هم داشت. این جزو فرصت های کرونا بود که کشور توانست از آن استفاده کند.
رعایت بهداشت مقدم بر استفاده از واکسن است
وی ادامه داد: باید قبول کنیم که واکسن تنها راه حل تمام شدن بیماری کرونا نیست. به نظرم رعایت بهداشت و موارد پیشگیری که مدام گفته شده، مقدم بر درمان و تاثیرات آن بیشتر از واکسن است؛ مثلا همانطور که مشاهده شد، ما با رعایت بهداشت یا گذاشتن محدودیتها توانستیم خیلی از این موارد را کم کنیم.
این دانشجوی علوم پزشکی، اضافه کرد: شاید موضوع طب سنتی به این معنی که سبک زندگیمان را تصحیح کنیم، یک راه حل دیگر برای این موضوع باشد؛ موضوع دیگر حفظ روحیه و تلقین است. ما در بین بیماران مشاهده می کردیم که وقتی روحیه بیمار تقویت میشود، اثر شگرفی در بهبود آنها خواهد داشت.
پیشداوری برای توفیق یا عدم توفیق واکسن زود است
وی با اشاره به اینکه درباره موفقیت واکسن نباید پیشداوری کرد، گفت: ایران تمام تلاش خود را در ساخت واکسن بکار گرفته؛ اما ممکن است عوارضی داشته باشد و موفقیت کسب نشود. از این جهت پیشداوری کردن دراین باره از الان زود است. به عنوان کشوری که در حال توسعه و هجمه علیه آن زیاد است، باید این موضوع را در نظر بگیریم که هر کسی که در مورد واکسن خارجی صحبت می کند، ممکن است منظوری داشته باشد.
فرمانی با اشاره به مغرضانه بودن پیشنهاد واکسن از سوی آمریکا، گفت: نگاه به کشورهایی مثل انگلیس و امریکا و فرانسه که حضرت آقا نیز درباره آنها صحبت کردند، کاملا فرا جناحی است. از آنجایی که دیدگاه ما به این کشورها ملی است، شاید نشود به صورت علمی آن را بررسی کرد. آمریکا، انگلیس و فرانسه همین الان که واکسن فایزر را اهدا میکنند، حاضر نیستند تحریم داروهای سرطانی را بردارند و ما به خاطرهمین داروهای به ظاهر ساده، در بحران هستیم. با توجه به همه این تحریمهای دارویی که هنوز پابرجاست، چه طور میشود واکسن فایزری که هنوز هم در کشور خودشان به صورت گسترده استفاده نشده را به ایران اهدا کنند؟ از این جهت است که ما به بذل و بخشش آمریکا و انگلیس خوشبین نیستیم و نخواهیم بود.
مسئول بسیج علوم پزشکی بقیه الله تصریح کرد: یکی از اهداف آمریکا در داغ کردن بحث واکسن و هشتگ «واکسن بخرید»، این بود که مردم را در برابر رهبری علم کند؛ اما خوشبختانه مردم نسبت به این موضوع با فهم برخورد کردند و خیلی از آنها وقتی موضوع برایشان تبیین شد به حقیقت رفتار آمریکا و انگلیس آگاه شدند. فروش پانزده هزار واکسن به ایران علاوه بر مباحثی که مطرح شد میتواند برای آن ها نگاه اقتصادی نیز داشته باشد و از طرفی استقلال ایران را زیر سوال ببرد.