به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دهمین کرسی آزاد اندیشی با عنوان «به سوی نظریه کارآفرینی مبتنی بر برند» دوشنبه ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۱ ساعت ۱۴ الی ۱۷ به صورت حضوری و برخط برگزار شد.
یازدهمین کرسی آزاداندیشی با حضور جهانگیر یدالهی فارسی رئیس دانشکده کارآفرینی، محمدرضا زالی مدیر دیده بان جهانی کارآفرینی ایران دانشکده کارآفرینی و مهرداد عالیپور هریسی ای کارآفرینی از دانشگاه تهران و کارآفرین برتر خواهد بود.
** کارآفرینان با دستیابی به اطلاعات اقتصادی، کارآفرینی را آغاز میکنند
یدالهی فارسی رئیس دانشکده کارآفرینی در این نشست اظهار کرد: سه جریان فکری اقتصادی مرتبط با فرصتهای کارآفرینی به عنوان فرایند تخصیص دهنده، فرآیند کشف و فرایند خلاق معرفی میشوند که به ترتیب فرصت کارآفرینی را به عنوان مقصود، فرایند و مجموعه تصمیمات مدل سازی میکنند.
وی با اشاره به اینکه هایک دانش علمی را به دو نوع دانش علمی که متخصصین هر رشته آن را دارند و اطلاعات پراکنده بر حسب زمان و مکان که اهمیت آن را فقط دارنده آن دانش میداند، تقسیم بندی میکند، افزود: دو کاربرد اطلاعات پراکنده عبارتند از بیانگر وجود عدم اطمینان که به ظهور فرصتها منجر میشود و همچنین اطلاعات پراکنده بیانگر همجواری کارآفرین و فرصت است که به اقدام کارآفرینانه منجر میشود.
رئیس دانشکده کارآفرینی با بیان اینکه نایت سه نوع عدم اطمینان بازار آینده را شناسایی کرد و گفت: نوع اول شامل آیندهای است که توزیع آن موجود و معلوم است و دومین نوع شامل آیندهای است که توزیع آن موجود است، اما از قبل معلوم نیست. نوع سومی که نایت به آن عدم اطمینان حقیقی میگوید، شامل آیندهای است که توزیع آن نامعلوم است و قابل فهم نیست از این رو ما باید فرایندی که طی آن سطوح مختلف عاملان اقتصادی تعامل میکنند، را درک کنیم.
یدالهی فارسی تصریح کرد: آنان معتقدند که غایت تعاملات اقتصادی از قبل معلوم نیست و در واقع غایت نادیده گرفته نمیشود، اما در تحلیل پدیده نیز تحمیل نمیگردد. بلکه غایت به صورت درونزا در فرایند تعاملات انسانی بر اساس ترجیحات و انتظارات ناهمگن در کوشش برای تصور و ایجاد جهان بهتر ظهور میکند.
وی با اشاره به دسته بندی فرصتهای کارآفرینی ادامه داد: تعریف تشخیص فرصت این است که اگر عرضه و تقاضا وجود داشته باشد، فرصت رساندن این دو به یکدیگر وجود داشته باشد. اگر یکی از دو طرف عرضه یا تقاضا موجود باشد طرف ناموجود باید کشف شود و این یعنی کشف فرصت؛ و اگر هر دو طرف عرضه و تقاضا موجود نباشد، یکی یا هر دو طرف باید خلق شود، این نوع فرصت با تعاملات و نوآوریهای متعدد به خلق بازار جدید منجر میشود، که همان خلق فرصت است.
رئیس دانشکده کارآفرینی با اشاره به اینکه دیدگاه تقسیم تخصیص دهنده فرصت همان امکان به کارگیری بهینه منابع برای تولید کالاها و خدمات مورد نظر است ادامه داد: موضوع دیدگاه تخصیص دهنده بهره برداری بهینه از منابع است که در این دیدگاه فرصت عبارت است از امکان کاربرد بهتر از منابع.
یدالهی فارسی با بیان اینکه در دیدگاه تخصیص دهنده، تاکید روی سیستم اقتصادی است نه افراد یا شرکتها گفت: دسترسی به فناوری و ساختارهزینه همه عاملان اقتصادی یکسان است و شناسایی فرصت برای همه عاملان اقتصادی به صورت یکسان امکان پذیر است و بازار کالاها، خدمات و بازار عوامل تولید در تعادل رقابتی قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه دیدگاه کشف فرصت یعنی امکان تخصیص خطاها در سیستم بازار و ایجاد شیوههای نو برای تولید کالاها و خدمات مورد نظر افزود: در دیدگاه کشف عاملان بازار برای شروع اقدام کارآفرینانه شرایط آینده را حدس میزنند و علاوه بر آن انتظارات یکدیگر را در مورد بازار کشف میکنند.
رئیس دانشکده کارآفرینی اظهار کرد: جایگاه افراد در شبکههای اجتماعی در دسترسی آنان به اطلاعات موثر و ظرفیت جذب آنها در تفسیر آن اطلاعات نیز اثرگذار است البته استفاده از آن اطلاعات نیازمند منابع مکمل است.
یدالهی فارسی تصریح کرد: در دیدگاه فرآیند خلاق غایت بر پدیده مورد نظر تحمیل نمیشود، اما نادیده نیز گرفته نخواهد شد. در تبیین عمل انسانی غایت در نظر گرفته نمیشود. غایت به صورت درون زا در یک فرایند تعاملی عمل انسانی ظاهر میشود و عمل انسانی بر مبنای ترجیحات و انتظارات ناهمگن رخ میدهد.
وی گفت: در رویکرد فرآیند خلاق، فرصتها قبل از شروع اقدام کارآفرین وجود ندارند و فرصتها در فرایند تعاملات شدید و مذاکرات بین ذینفعانی که به دنبال عملیاتی کردن ارزشها و آرزوهای اغلب مبهم و شکل نایافته، در اقتصاد خلق میشوند.
رئیس دانشکده کارآفرینی خاطر نشان کرد: وقتی کارآفرینان به اطلاعاتی دست پیدا میکنند که ارزش اقتصادی دارد، باعث میشود آنها کارآفرینی را آغاز کنند. هرکجا منابعی را پیدا کنیم که به صورت بهینه به کار گرفته نشدهاند، فرصت کارآفرینی و بهینه سازی آن وجود دارد.
** کسب و کارهای خانوادگی میتواند منبعی بالقوه برای توسعه کارآفرینی در کشور محسوب شوند
محمدرضا زالی مدیر دیده بان جهانی کارآفرینی ایران دانشکده کارآفرینی اظهار کرد: انگیزههای کارآفرینانه فرایندی است که افراد به واسطه نیازی که در بازار تشخیص دادند، بالاترین سطح تلاششان را انجام میدهند تا آن نیاز را تامین کنند و به اهداف خودشان برسند.
وی ادامه داد: چهار دسته انگیزه مشخص در فرایند کارآفرینانه وجود دارد که شامل ایجاد تغییر در جهان، کسب ثروت یا درآمد خیلی زیاد، ادامه سنت خانوادگی، گذران زندگی به دلیل کمبود شغل میشود.
زالی بیان کرد: ایران طبق پایشی که در سال ۲۰۲۰ میان ۵۴ کشور انجام شد، در بخش ایجاد تغییر در جهان ۳۰ درصد نقش و رتبه ۳۵ را داشت، در بخش کسب ثروت یا درآمد خیلی زیاد ۸۹% نقش و رتبه سوم را دارا بود. در دسته ادامه سنت خانوادگی ۱۹ درصد نقش داشت و رتبه ۳۶ را از آن خود کرده بود و همچنین در دسته گذران زندگی و یا کارآفرینی اجباری رتبه ۲۶ و ۶۴ درصد نقش داشته است.
مدیر دیده بان جهانی کارآفرینی ایران دانشکده کارآفرینی خاطر نشان کرد: کسب و کارهای خانوادگی میتواند منبعی بالقوه برای توسعه کارآفرینی در کشور محسوب شوند. کارآفرینی مبتنی بر برند، مفهوم جدیدی است که از ترکیب کارآفرینی استارتاپی و برندسازی شکل گرفته است.
** زیستبوم کارآفرینی جمهوری اسلامی ایران نیازمند تشکیل یک اتاق فکر قدرتمند است
مهرداد عالیپور هریسی کارآفرین برتر در این نشست گفت: فرایند کسب و کار باید تعریف شود البته فرایند مکملی به نام برند سازی دارد. تمامی کسانی که در حوزه کسب و کار و برندسازی و یا تلفیق هردو فرآیندی را مطرح میکنند، معمولاً برداشتی ناکامل و سطحی در این مدلها ارائه میدهند.
وی بیان کرد: اولین چالش در حوزه کسب و کار برای فرد تازه وارد این است که با انبوهی از مطالب که فرآیندهای آن به درستی ارائه نشده و با برخوردهای سلیقهای و شخصی روبرو است، فضای کسب و کار را از دست میدهد. گروه اول با طرح برندهای معتبر قیاس مع الفارق دارند و گروه دوم هدف شان سودجویی است، زیرا با معرفی شرکتهای نوپا در مطالب و کتابهای خود سود میگیرند.
این کارآفرین برتر ادامه داد: کتابهایی در این حوزه نوشته شدند که در دو گروه قرار دارند، یا به معرفی برندهای معروف مانند اپل، آدیداس، نایک و ... پرداختند و یا منابعی که برندهای ناشناس را مطرح میکنند.
عالیپور هریسی تصریح کرد: وقتی برندسازی را با برندهای معتبری مانند نایک و اپل شروع کنیم، قطعاً آغاز نابود سازی کسب و کار در کشور خواهد بود و با این کار در دانشگاه و کشور پرونده برندسازی و حوزه کسب و کار بسته خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه ایران به لحاظ مادی سرزمین فرصتها است، گفت: ما مدلی را با نام کارآفرینی مبتنی بر برند سازی مطرح کرده ایم که با برندینگ چند تفاوت دارد.
این کارآفرین برتر بیان کرد: طبقه بندی برندسازی باید به درستی آموزش داده شود. در تمام دنیا قبل از اینکه محصول تولید شود، برند تولید میشود، اما در کشور ما به این صورت نیست. ما در این مدل تلاش کردیم عملیات مربوط به برندسازی مقدم بر کسب و کار باشد و یا حداقل توأمان انجام شود.
عالیپور هریسی با بیان اینکه یک کسب و کار ساده در فضای بین الملل میتواند بیشتر از فروش نفت برای کشور سود داشته باشد، گفت: اولین چالش در کشور ما این است که تعریف دقیقی از برند ایرانی در فضای کسب و کار کشور وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه در دنیا قیمت گذاری برندها براساس بی معنی بودن نام برند انجام میگیرد ادامه داد: گرانترین برندها مربوط به برندهایی است که معنی ندارند و در واقع کلمه جدیدی برای آن برند خلق شده است.
این کارآفرین برتر تاکید کرد: در موضوع برندسازی مبتنی بر کارآفرینی زیستبوم کارآفرینی جمهوری اسلامی ایران نیازمند تشکیل یک اتاق فکر قدرتمند با حضور بالاترین مقامات کشور است