به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست خبری دکتر امیرحسین میرآبادی؛ رئیس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری با اصحاب رسانه صبح امروز در محل معاونت علمی برگزار شد.
میرآبادی گفت: مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی مسئولیت توسعه ارتباطات بینالمللی در معاونت علمی را برعهده دارد.
رییس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی با بیان اینکه ما در ۴ حوزه کلی فعالیت داریم، تصریح کرد: نخست حوزه ارتباطات علمی و سرمایه انسانی است و بیشتر تمرکز در این حوزه بر متخصصان ایرانی خارج از کشور است. این حوزه بسیار مهم است چراکه ظرفیت ایرانیان خارج از کشور را به میدان میآورد و در این حوزه فعالیتهای نزدیکی با شورای عالی ایرانیان خارج از کشور داریم.
وی تصریح کرد: حوزه دوم کسب و کارهای بینالمللی است و در دوره جدید معاونت علمی، علاوه بر حوزه علم و فناوری، اقتصاد دانشبنیان به عنوان یک مأموریت محول شده است و یکی از ارکان رشد اقتصاد دانشبنیان توسعه بازارهای بینالمللی است و در این حوزه نیز برنامههای زیادی در دست اقدام است.
رییس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی گفت: حوزه بعدی مبادلات فناوری و ارتباطات بینالمللی در لایه همکاریهای دولتی است. ایجاد ارتباط بین دولتها، استفاده از ظرفیت عضویت کشور در نهادهای بینالمللی، پیمانهای چندجانبه و کمیسیونهای مشترک از جمله موضوعات مهم این حوزه است.
وی گفت: حوزه چهارم این است که ما یک سند جامع توسعه روابط علمی جمهوری اسلامی ایران است که مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و مسئولیت اجرای سند برعهده معاونت علمی است. در این حوزه ارتباط نزدیکی با شورای عالی انقلاب فرهنگی داریم که یک بستر عالی برای توسعه روابط علمی بینالمللی است.
میرآبادی گفت: کارت معافیت متخصصان ایرانی خارج از کشور به عنوان کارتی است که در ازای انجام یک پروژه به فرد داده میشود و اینطور نیست که ایرانیان متخصص خارج از کشور به راحتی معاف شوند. نکته بعدی تفاوتهایی برنامه کانکت با کانکتپلاس است که اصلیترین آن بُعد اقتصاد دانشبنیان است و برای همین است که در دوره جدید برنامه کانکت و از ابتدای ۱۴۰۲ بیشتر سعی کردیم تمرکز را بر تأسیس شرکتهایی که توسط ایرانیان خارج از کشور انجام میشود.
وی ادامه داد: موضوعات جذب هیئت علمی، انجام دورههای پسادکتری و حضور در رویدادها همچنان جزو حمایتهای ما هستند، اما باتوجه به ظرفیتی که در کشور در حوزه دانشبنیان ایجاد شده و علاقهمندی که برای ثبت شرکت دانشبنیان در ایران وجود دارد، یک نگاه ویژهای به این حوزه داشتیم و در نیمه اول سال حدود ۴۰۰ پیشنهاد تأسیس شرکت داشتیم که عدد بسیار جذابی است چراکه افراد پیشنهاددهنده تجربه بسیار بالایی در فعالیت اقتصادی خارج از کشور دارند که منتقل شدن این تجربهها، یک زنجیره ارزشمندی را در داخل کشور ایجاد میکند و موتور محرکی برای بخشهای مختلف میتواند باشد.
میرآبادی تصریح کرد: همکاری ما با معاونت دیپلماسی و اقتصادی وزارت امور خارجه بسیار تنگاتنگ است و جلسات مستمر هفتگی در این حوزه داریم. طبق سند توسعه روابط علمی بینالمللی، یکی از بندهای آن توسعه ارتباطات با دستگاههایی است که دراین حوزه کار میکنند که از جمله آنها وزارت امور خارجه است.
رئیس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی تصریح کرد: یکی از اقدامات مهم برای اجراییسازی این سند مهم، یک کمیته مشترکی بین معاونت علمی به نمایندگی از مرکز تعاملات، و وزارت امور خارجه که به نمایندگی از آن معاونت دیپلماسی و اقتصادی وزارت امور خارجه حضور دارد، تشکیل شده است. تا امروز ۲۲ جلسه از این کمیته مشترک تشکیل شده است و موضوعات و مسائلی که شرکتهای دانشبنیان در تعامل خارجی خود دارند و با وزارت امور خارجه مرتبط میشود در آن جلسات مطرح میشود و راهکارهایی برای آن تدوین میشود.
وی ادامه داد: یکی از نیازمندیهایی که سفارتخانهها برای معرفی دستاوردهای فناورانه ایران و محصولات دانش بنیان که بازاری در کشورهای دیگر برای آنها ایجاد شود، موضوع سبدهای صادراتی است. به عنوان مثال ما در حوزه تجهیزات پزشکی چه محصولاتی داریم یا در حوزه صنایع غذایی چه محصولاتی داریم. ۲۲ سبد صادراتی آماده کردیم که این درتعامل ما با وزارت امور خارجه بوده است و اینها را دراختیار وزارت امور خارجه قرار دادیم و از طریق معاونت دیپلماسی اقتصادی در اختیار همه سفارتخانهها قرار گرفته است.
رئیس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی گفت: سفرای ایران با ظرفیت شرکتهای دانشبنیان ایرانی را دراختیار دارند که به زبان انگلیسی و به صورت تفکیکشده در اختیار آنها قرار دارد. یکی از مشکلات ما در گذشته این بود که ۱۰۰۰ محصول دانشبنیان را معرفی میکردیم که به خاطر تفکیکنشدن این محصولات دانشبنیان، بهرهبرداری از آن سخت بود. این یکی ازکارهای خوب انجام شده این بود که معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه به همه سفارتخانهها ابلاغ کرده است و تعدادی از پذیرش هیئتهایی که داریم ناشی از مذاکراتی است که برمبنای سبدهای صادراتی انجام میشود.
میرآبادی گفت: یکی از موضوعاتی که به آن ورود کردیم صدور ضمانتنامههایی است که شرکتهای ایرانی لازم دارند و معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نیزبه عنوان یک یار کمکی در این حوزه عمل کرده و ما موفق شدیم برای شرکتهایی که در حوزه آمریکای لاتین صادراتی انجام میدهند این موارد را تسهیل کنیم.
رئیس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی خاطرنشان کرد: استفاده از ظرفیت سفارتخانهها بعد از تشکیل کمیته مشترک بسیار زیاد شده است و تعاملات ما با سفارتخانهها بسیار زیاد است. همه سفرای ایرانی پیش از اعزام به کشور محل مأموریت خود، یک نشست اختصاصی را با مرکز تعاملات دارند و از مرکز IHIT (خانه نوآوری و فناوری تهران) بازدید میکنند و با یک دید باز نسبت به این حوزه به محل مأموریت اعزام میشوند.
وی ادامه داد: نمایشگاههای دورهای را داریم که توسط سفارتخانههای ایرانی برگزار میشود که ما از آنها خواستیم محلهایی را در کشور مربوطه برای نمایش محصولات شرکتهای دانشبنیان معرفی کنند که این هم یکی از همکاریهای مشترک ما است.
میرآبادی گفت: ۷۰۰ محصول در قالب بستههای صادراتی داریم که البته این بستهها نیز به صورت مرتب در حال اضافه شدن است که در حوزههای ریزتر و تخصصیتر این کار انجام میشود که قابلیت بهرهبرداری بهتری داشته باشد. امروز به دو زبان فارسی و انگلیسی است و بر روی زبانهای دیگر با اولویت زبان عربی، این بستهها را تکمیل میکنیم تا بتوانیم در چند زبان آماده شده و در اختیار دوستان در نمایندگیهای مختلف قرار بگیرد.