کارشناس واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مازندران از ابتلای بیش از هفت درصد کشور به دیابت، بیماری خاموش خبر داد.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ساری، محمدرضا سعیدی کیاسری امروز در جمع خبرنگاران در ساری، با بیان اینکه 14 نوامبر مصادف با 23 آبان ماه روز جهانی دیابت نامگذاری شده است، به تعریف این بیماری پرداخت و گفت: اگر به هر دلیلی میزان قند خون بدن به صورت مزمن افزایش یابد، دیابت یا مرض قند بروز می کند.
وی با بیان اینکه دو تا پنج درصد و در برخی از کشورها تا 10 درصد مردم به دیابت مبتلا هستند، افزود: بیش از هفت درصد جمعیت ایران دچار این بیماری هستند که نشان دهنده شیوع بالای آن در کشور است.
کارشناس واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به وجود سه نوع دیابت، خاطرنشان کرد: دیابت نوع یک یا دیابت جوانان، دیابت وابسته به انسولین نامیده می شوند.
سعیدی دیابت نوع دو یا دیابت بزرگسالان یا دیابت غیروابسته به انسولین را شایع ترین نوع دیابت دانست و افزود: دیابت حاملگی نوع سوم دیابت به شمار می آید.
وی به بیان عوامل مستعد کننده در ایجاد بیماری دیابت پرداخت و تاکید کرد: عواملی نظیر ژنتیک، وجود فرد دیابتی در افراد درجه یک خانواده، سبک زندگی آسایش طلبانه و عدم تحرک بدنی و رژیم غذایی پر انرژی و بدون فیبر و پرخوری می تواند در بروز این بیماری موثر باشد.
این کارشناس با بیان اینکه در مادران باردار و افرادی که دارای فشار خون بالا و معضل چاقی هستند نیز احتمال ابتلا به دیابت وجود دارد، گفت: تولد نوزاد با وزن بیش از 4 کیلوگرم، عفونتهای ویروسی، مواد شیمیایی، استرس و سن بالای 45 سالگی نیز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
فعالیت جسمی یکی از روش های مهم در پیشگیری از دیابت است
سعیدی پرنوشی، پرخوری، پر ادراری، احساس خستگی، عفونت های مکرر مانند عفونت های پوستی و ادراری، کاهش وزن، اشتهای بیش از معمول، تاری دید و عدم بهبود زخم ها در زمان معمول را از شایع ترین علائم این بیماری عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه فعالیت جسمی یکی از روش های مهم در پیشگیری و درمان دیابت نوع 2 است، افزود: در هنگام ورزش کردن حساسیت به اثر انسولین بیشتر می شود و ماهیچه ها، گلوکز بیشتری از خون می گیرند؛ درنتیجه قند به راحتی وارد سلول های ماهیچه ای می شود..
این کارشناش معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه چاقی موجب می شود سلول ها نتوانند از انسولین موجود در بدن استفاده کنند، اظهار داشت: در این صورت گلوکز وارد سلول ها نمی شود تا بسوزد؛ لذا مقدار آن در خون بالا می رود و فرد را مبتلا به دیابت می کند.
سعیدی با تاکید بر اینکه در فعالیت بدنی متوسط تا شدید برای استفاده گلوکز به انسولین نیاز نیست، گفت: در این نوع فعالیت ها، در اثر روند انقباضی، عضلات نسبت به گلوکز نفوذپذیر می شوند.
وی در خطاب به افرادی که قند آنان کنترل شده است، گفت: این افراد با شروع ورزش ممکن است دچار افت قند شوند که به علت مصرف ذخایر گلوکز بدن به وجود می آید؛ لذا توصیه می شود در صورتی که قند قبل از ورزش، کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر باشد، یک میان وعده سبک قبل از ورزش استفاده شود.
کارشناس واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در خصوص ورزش کردن افرادی که قند آنان کنترل نشده، اظهار داشت: اگر قند این افراد کنترل شده نباشد، شروع ورزش سبب افزایش موقت قندخون می شود؛ لذا افراد با قندخون بیشتر از 250 میلی گرم در دسی لیتر نباید ورزش را شروع کنند.
سعیدی انجام ورزش های هوازی مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری، ایروبیک و بسکتبال زا به مدت 30 دقیقه در اکثر روزهای هفته برای بیماران دیابتی مفید دانست و افزود: این نرمش ها با استفاده از تعداد زیادی از عضلات بدن بر کنترل قند اثر مثبتی می گذارند.
دیابت عامل 9 درصد مرگ ها در دنیاست
وی با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی پیش بینی کرده این بیماری 170 درصد افزایش یابد، ادامه داد: بیماری دیابت تا سال 2025 در کشورهای در حال توسعه از 84 میلیون نفر به 228 میلیون نفر خواهد رسید.
کارشناس واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران عامل 9 درصد مرگ ها در دنیا را دیابت دانست و افزود: در بهترین سیستم های بهداشت و درمان تنها دو سوم بیماران شناسایی می شوند.
سعیدی با بیان اینکه خانواده هایی که بیمار دیابتی دارند 25 تا 10 درصد درآمد آنها برای این بیماری هزینه می شود، تصریح کرد: بالا بودن بار بیماری از جمله مرگ زودرس و سال های از دست رفته عمر به دلیل بیماری و ناتوانی ناشی از عوارض بیماری و نیز عوارض جدی و ناتوان کننده بیماری دیابت، از دلایل دیگر شناخت و توجه به این بیماری است.