در بررسی کارنامه کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در نیمسال تحصیلی جاری به آمارهای ضد و نقیضی از برگزاری آن رسیدیم.
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، هنوز در دانشگاه ها و در بین دانشجویان و اساتید و حتی مسئولان این روند جا نیفتاده است که در بحث منطقی چه باید گفته شود و برای ابراز نظر و عقیده از چه الفاظی باید استفاده کرد که البته این مسئله نیازمند فرهنگ سازی است و بعنوان آسیب جدی در حوزه برگزاری کرسی های آزاداندیشی محسوب می شود.
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با دارا بودن 3200 دانشجو در رشته های مختلف، جزو دانشگاه هایی است که بیشتر درگیر مسائل پزشکی است.
در مصاحبه با رئیس ، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و مسئول بسیج دانشجویی، آمار ضد و نقیضی از برگزاری این کرسی ها در طول ترم تحصیلی جدید ارائه شد.
رئیس دانشگاه ادعا دارد در طول ترم تحصیلی جدید 2 کرسی با موضوعات فرهنگ و برنامه های فرهنگی دانشگاه برگزار شده است، اما مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و مسئول بسیج دانشجویی این دانشگاه بر برگزار نشدن کرسی های آزاداندیشی در طول 60 روز ترم تحصیلی جدید تاکید دارند.
گذشته از ارائه آمار ضد و نقض این مسئولان، معضل دیگری که به عنوان آسیب این کرسی ها مطرح است، زیرسوال رفتن شان و جایگاه اساتید و مسئولان توسط دانشجویان در استفاده از الفاظ ناصحیح است و دانشجو فکر می کند با استفاده از هر لغت و کلمه ای می تواند از طرف مقابل انتقاد کند.
کوروش ساکی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی در این خصوص گفت: شناخت مفاهیم کلیدی، چگونگی تفکر و اندیشیدن، باید ها و نبایدهای آزاداندیشی، وجود فضای نقد و انتقاد و ادب استفاده از آزاداندیشی از مقدمات برگزاری کرسی های آزاداندیشی است و تا این ملزومات شناخته نشود و مقدمات آن رعایت نشود، چه بسا موضوع به بیراهه کشیده و هدف اصلی تحقق پیدا نکند، در نتیجه باید اطلاعات و دید صحیح و واقعی از موضوع به مخاطب داده شود.
وی با اشاره به وجود دو گروه مخالف و موافق در تشکیل کرسی های آزاد اندیشی گفت: وجود این دو گروه در کرسی های آزاداندیشی باعت می شود که هدف اصلی کرسی ها که همان نمایان شدن حق و پذیرش آن توسط افکار آزاد است در تناقض باشد.
این مسئول در تعریف کرسی های آزاد اندیشی گفت: کرسی های آزاد اندیشی بهترین مکان برای سازماندهی افکار دانشجویانی است که می خواهند در آینده در فضای دگرگونی مانند اجتماع قرار بگیرند و حداقل دستاورد کرسی ها می تواند نوع تحمل و تعامل دانشجویان را تقویت کند تا گاها شاهد رفتاهای نامناسب اجتماعی در محافل عمومی نباشیم.
قائم مقام وزیر بهداشت و درمان افزود: دانشگاه های علوم پزشکی برخلاف دانشگاه های دیگر رسالت ها و ویژگیهای خاص خود را دارد، چون دانشجویان این دانشگاه ها علاوه بر کلاس های دانشگاهی، کارآموزی نیز می کنند و این پدیده منجر می شود که کمتر به این گونه فعالیتهای فرهنگی پرداخته شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان در ادامه اظهار داشت: برای برگزاری کرسی ها با کیفیت مناسب باید ویژگی هایی که مقام معظم رهبری در خصوص کرسی آزاد اندیشی مطرح کرده اند، نقشه راه قرار دهیم تا بتوانیم در فضای آرام و منطقی کرسی آزاد اندیشی را به معنی واقعی کلمه برگزار کنیم.
ساکی ضعف در دید صحیح دانشجویان نسبت به مفهوم ومصداق آزاد اندیشی، انگیزه پایین دانشجویان جهت راه اندازی کرسی ها، ترس و عدم اعتماد به نفس دانشجویان، اشتباه گرفتن موضوع کرسی های آزاد اندیشی با برنامه هایی از قبیل تریبون آزاد ، پرسش و پاسخ ، مناظره، حاکمیت طیف های مختلف (موافق -مخالف) در فضای جلسات، عدم نگرش منسجم در مسئولین نسبت به موضوع ونبود اتفاق نظر عملی در خصوص اقدامات عملی را از موانع و مشکلات برگزای کرسی های آزاداندیشی عنوان کرد.
وی در پایان گفت: از آغاز سال تحصیلی جاری شش کرسی و دو مورد نیز طی 60 روز گذشته از شروع ترم تحصیلی با عناوین «بررسی فعالیت های فرهنگی دانشگاه» و «آسیب ها و فرصت های تشکل های دانشجویی» برگزار شده است.
مجتبی نجم افشار، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه هم گفت: قبل از برگزاری کرسی های آزاداندیشی باید زمینه سازی مناسب صورت گیرد، زیرا توجیه نبودن دانشجویان از موانع برگزاری این کرسی هاست.
وی افزود: اساس برگزاری کرسی های آزاد اندیشی برنامه ریزی و انتخاب مسائل روز جامعه است و به همین منظور سعی بر این است تا با ایجاد بستر و فضاسازی مناسب بتوانیم کرسی های آزاد اندیشی برگزار کنیم تا بصیرت سیاسی و فرهنگی بین دانشجویان را در فضای علمی دانشگاه افزایش دهیم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از برگزاری دو کرسی آزاداندیشی در سال گذشته با موضوعات «نقد عملکرد بسیج دانشجویی» و «اسلام ستیزی در فیلم های هالیودی» در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه خبر داد و گفت: امسال نیز برگزاری کرسی های آزاداندیشی را در راس امور اجرایی قرار داده ایم ولی هنوز در طول ترم تحصیلی جاری کرسی آزاداندیشی در این دانشگاه برگزار نشده است.
نجم افشار تصریح کرد: با توجه به اینکه برگزاری کرسی های آزاداندیشی از تاکیدات مقام معظم رهبری است بنابراین باید موانعی که باعث به تعویق افتادن این کرسی های می شود، برطرف شود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه تشویق دانشجویان به شرکت در جلسات خرد بصیرت افزایی در امور سیاسی و فرهنگی را یکی از راهکارهای برطرف سازی این موانع دانست و گفت: کرسی های آزاد اندیشی زمینه را برای بصیرت سیاسی دانشجویان فراهم می کند.
در کرسی های آزاداندیشی مرز بین بیان آزادانه اندیشه و بی قید و بندی تفکیک نشده است
حجت الاسلام اسم حسینی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه گفت: هنوز در دانشگاه ها بین آزاد اندیشی و ارائه مطالب بی قید و بند فرهنگ سازی صورت نگرفته است.
وی افزود: کرسی های آزاد اندیشی فضایی است برای اظهارنظر و تبادل آزاد افکار و گفتگو درباره موضوعات خاص که در سطوح دانشگاهی برگزار می شود و زمینه را برای مشارکت جوانان و دانشجویان در فعالیت های علمی و ابراز نظر و انتقاد متقابل و نوعی روحیه خود باوری و خردورزی تقویت می کند که این امر موجب شکوفایی آگاهی های فرهنگی و اجتماعی می شود.
این مسئول اظهار داشت: فضای نقد و نظر در جامعه ما دستخوش تحولات سیاسی است و زمانی که بحث کرسی مطرح می شود، اذهان دانشجویان به مسائل سیاسی متبادر می شود و یا گاها به نظر می رسد که در این بحث ها، خطوط قرمز نظام زیر سوال می رود.
اسم حسینی در ادامه افزود: فضای فرهنگی و سیاسی دانشگاه ها در چارچوب و اصول منطقی کرسی های آزاداندیشی تعریف نشده است و تلاش نشده تا فضایی ایجاد شود تا دانشجویان و مسئولین در کنار هم انتقادهای یکدیگر را بشنوند و تحمل داشته باشند.
وی گفت: مسئولان باید سازکاری را فراهم کنند تا از اساتید مختلف در دو حوزه مخالف و موافق دعوت شود تا در فضای آرام و علمی بحث و تبادل نظر شود.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه درباره موانع و مشکلات برگزاری کرسی های آزاد اندیشی گفت: فرهنگ سازی در دانشگاه ها در فضای فکری که مبتنی بر تحمل نقد و نظر باشد، ضعیف است.
وی برگزاری کارگاه های آموزشی را یکی از راهکارهای رفع مشکلات برگزاری کرسی های آزاد اندیشی عنوان کرد و گفت: کارگاه های آموزشی باعث می شود ارتباطات اجتماعی و سیاسی دانشجویان ارتقا پیدا کند و در این راستا، ظرفیت نقدپذیری افراد نیز افزایش می یابد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ادامه داد: در طول این مدت کرسی برگزار نشده است، اما در شش ماهه دوم سال جاری در نظر داریم کرسی هایی با موضوعات اقتصاد مقاومتی و مسائل سیاسی برگزار کنیم.
خاطرنشان می شود، تلاش خبرنگار خبرگزاری دانشجو برای بررسی ابعاد تناقض تعداد کرسی های آزاداندیشی دانشگاه، از سوی مسئولان دانشگاه بی نتیجه ماند و این گزارش در صورت ارائه مدارک تکمیل خواهد شد.