رویکرد منفعلانه مسئولان دانشگاه آیتالله بروجردی در مواجهه با مقوله فرهنگ به گونهای است که پس از گذشت دو سال از ابلاغ وزارت علوم برای تشکیل معاونت فرهنگی و دانشجویی، نه تنها...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، رویکرد منفعلانه مسئولان دانشگاه آیت الله بروجردی در مواجه با مقوله فرهنگ به گونه ای است که پس از گذشت دو سال از ابلاغ وزارت علوم برای تشکیل معاونت فرهنگی و دانشجویی نه تنها هنوز هیچ اتفاقی در راستای تشکیل این معاونت صورت نگرفته، بلکه از ضرورت راه اندازی این معاونت هم ابراز بی اطلاعی می شود.
این در حالی است که مصوبه وزارت علوم برای تشکیل معاونت فرهنگی و اجتماعی و استقلال این حوزه از معاونت دانشجویی از سال 89 به دانشگاه های سراسر کشور ابلاغ شده، اما مسئولان دانشگاه آیت الله بروجردی در اقدامی تامل برانگیز نه تنها اقدام به تشکیل معاونت فرهنگی دانشجویی نکرده اند، بلکه اخیرا با تصمیم هیئت امنا، اداره امور فرهنگی این دانشگاه را به مدیر فرهنگی زیر نظر حوزه ریاست محول کرده اند.
براستی چه تفکری بر دانشگاه آیت الله بروجردی حاکم است که اینگونه در مواجهه با یک دستورالعمل مبنی بر تشکیل معاونت فرهنگی و اجتماعی چنین منفعلانه برخورد می شود؟ ای کاش مسئولان این دانشگاه تفکر جزیره ای عمل کردن نداشتند و مقداری دید خود را از حصارهای دانشگاه آیت الله بروجردی فراتر می بردند تا شاید متوجه می شدند که غفلت از ایجاد معاونت فرهنگی و دانشجویی چه تاثیرات سوئی بر حوزه فرهنگ در این دانشگاه گذاشته است.
بدون شک مهمترین ضربه ای که بر اثر غفلت در راه اندازی معاونت فرهنگی و اجتماعی به دانشگاه آیت الله بروجردی وارد شده، مقوله بودجه فرهنگی است، چراکه دانشگاه لرستان به عنوان دانشگاه همتای دانشگاه آیت الله بروجردی در استان با تشکیل معاونت فرهنگی و اجتماعی توانسته بودجه ای مستقل را برای این معاونت پیش بینی کند، اما این فرصت در دانشگاه آیت الله بروجردی فراهم نشده است.
حجت الاسلام خدایی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در خرم آباد، ضمن تشریح جایگاه معاونت فرهنگی و اجتماعی در چارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: اصولا اگر دانشگاهی بخواهد در زمینه فرهنگی کار جدی و قوی انجام دهد باید سازوکار اداری را هم ببیند و این سازوکار به طور جدی از معاونت فرهنگی شروع می شود، حال اگر دانشگاه آیت الله بروجردی و یا هر دانشگاه دیگری این خلاء را پر نکند قهرا در زمینه توسعه فرهنگی، رتبه های فرهنگی و ترویج فرهنگی و در زمینه جذب اعتبارات فرهنگی قطعا با مشکل مواجه خواهند شد، بنابراین اگر از یک معاونت فرهنگی و اجتماعی قوی که دارای سیاست گذاری راهبردی و مدیریت قوی باشد، محروم باشیم، حتما دچار مشکل خواهیم شد.
وی افزود: دانشگاه فاقد معاونت فرهنگی و اجتماعی از بودجه های وزارت علوم در حوزه فرهنگ محروم است و اگر هم از این بودجه ها بهره مند شود، سازوکار هزینهکرد این بودجه ها وجود ندارد؛ به طور مثال باید در شورای نظارت بر انجمن های علمی سازوکار هزینهکرد را بسینجیم و برنامه ها را بشناسیم و بر اساس آنها طلب بودجه کنیم، اما وقتی که مدیریت فرهنگی عالیترین سمت در شورای نظارت بر انجمن های علمی نیست و معاونت فرهنگی هم وجود ندارد، چگونه می خواهیم بودجه ها را جذب کنیم.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان غفلت مسئولان دانشگاه آیت الله بروجردی در ایجاد معاونت فرهنگی و اجتماعی این دانشگاه را تعجب آور خواند و اضافه کرد: بودجه فرهنگی دانشگاه لرستان امسال طبق کارنامه فرهنگی دانشگاه 400 میلیون تومان بوده که به طور کامل جذب و صرف برنامه ها شده است، این در حالی است که تا پیش از ایجاد معاونت فرهنگی و اجتماعی متاسفانه اعتبارات گاهی به نفع فرهنگ و گاهی به نفع دانشجویی صنفی ضایع می شد، در حالیکه با این تفکیک، بودجه هم سمت گیری درستی گرفت.
خدایی گفت: طبق آیین نامه های موجود، رئیس یا قائم مقام بسیاری از شوراهای دانشگاه، معاون فرهنگی و اجتماعی است؛ مثلا رئیس شورای نظارت بر نشریات، رئیس اداره کانون ها، قائم مقام شورای تعامل، رئیس شورای نظارت بر انجمن های علمی و از اینها مهمتر رئیس کمیته ارتقای اساتید، معاون فرهنگی دانشگاه است، بنابراین اگر دانشگاهی فاقد معاونت فرهنگی و اجتماعی باشد، کارها پیش نمی رود، چراکه مدیریت فرهنگی این اختیارات را ندارد و حتی در بخشنامه جدیدی که ابلاغ شده مدیر فرهنگی را حتی به عنوان عضو شورای فرهنگی دانشگاه نیز قید نکرده اند و تنها به صورت عضو مدعو می تواند در این شورا حضور یابد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در کارنامه فرهنگی سهم معاونت فرهنگی در فعالیت های فرهنگی تعریف شده است و در حقیقت اگر دانشگاهی معاونت فرهنگی نداشته باشد، یکی از نمودهای جدی این خلاء در کارنامه فرهنگی دیده می شود و آن دانشگاه دچار مشکل می گردد، ضمن اینکه چارت اصلی و رسمی وزارت علوم را رعایت نکرده و طبق این چارت، این مسئله خلاف قانون است.
معاون فرهنگی و اجتماعی برتر دانشگاه های کشور در سال 91 گفت: اگر چه هیئت امنای دانشگاه ها در زمینه سازوکار چارت دانشگاه خود اختیاراتی دارند، اما دست کم باید ساختارها و شیرازه اصلی مورد نظر وزارت علوم را رعایت کنند.
خدایی متذکر شد: یک مدیر فرهنگی می تواند در دانشگاه موثر باشد، اما جایگاه معاونت فرهنگی را ندارد، چراکه معاون فرهنگی کسی است که عضو هیئت علمی دانشگاه می باشد، در حالیکه مدیر فرهنگی می تواند عضو هیئت علمی باشد یا نباشد، همچنین معاون فرهنگی یعنی عضو هیئت رئیسه دانشگاه در حالیکه مدیریت فرهنگی دارای چنین عضویتی نیست.
ابراز بیاطلاعی از جایگاه معاونت فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه
دانشگاه آیت الله بروجردی در شرایطی پس از گذشت دو سال از ابلاغ وزارت علوم برای تشکیل معاونت فرهنگی و اجتماعی، از وجود این معاونت محروم است که مدیر فرهنگی این دانشگاه از جایگاه و ضرورت راه اندازی معاونت فرهنگی ابراز بی اطلاعی می کند.
حجت الاسلام توکلی، مدیر فرهنگی دانشگاه آیت الله بروجردی نیز در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در خرم آباد، گفت: در حال حاظر دانشگاه آیت الله بروجردی فاقد معاونت فرهنگی و اجتماعی است و یک ماه پیش نیز بنابر تصمیم هیئت امناء در چارت جدید جایگاهی برای معاونت فرهنگی و اجتماعی تعریف نشده و مدیریت فرهنگی به عنوان متولی حوزه فرهنگ و زیر نظر رئیس دانشگاه انجام وظیفه می کند.
وی با ابراز بی اطلاعی از سازوکارهای معاونت فرهنگی به ویژه در مسئله تخصیص اعتبارات سالانه به این معاونت در سایر دانشگاه ها، افزود: بودجه فرهنگی دانشگاه آیت الله بروجردی به طور مستقل ابتدای هر سال به این حوزه تخصیص نمی یابد، بلکه در ازای انجام هر برنامه فرهنگی با موافقت رئیس دانشگاه اعتبارات به صورت برنامه ای تخصیص می یابد.
مدیر فرهنگی دانشگاه آیت الله بروجردی بودجه فرهنگی این دانشگاه با 4000 دانشجو را در سال گذشته 60 میلیون تومان عنوان کرد و گفت: از اختصاص بودجه های سالانه به معاونت های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ها بی اطلاعم و قطعا موضوع ایجاد این معاونت را از هم اکنون در حضور رئیس دانشگاه پی گیری خواهم کرد، چون به نظر می رسد که از حیث جذب بودجه های فرهنگی از وزارت علوم در مقایسه با دیگر دانشگاه ها مانند دانشگاه لرستان که 400 میلیون تومان بودجه فرهنگی را در یک سال جذب کرده است، متضرر شده ایم.
توکلی ادامه داد: در حال حاضر معاون پژوهشی این دانشگاه علاوه بر ریاست شورای نظارت بر انجمن های علمی، به جای معاونت فرهنگی و اجتماعی که این دانشگاه فاقد آن است، نقش ریاست شورای نظارت بر نشریات، ریاست اداره کانون ها، قائم مقام شورای تعامل و عضو رسمی شورای فرهنگی دانشگاه آیت الله بروجردی را نیز بازی می کند.
وی با اشاره به جا ماندن این دانشگاه در تهیه کارنامه فرهنگی دانشگاه ها در سال گذشته گفت: از تیر ماه سال 91 اقدام به تکمیل کارنامه فرهنگی دانشگاه از طریق پرتال فرهنگی وزارت علوم کرده ایم و تاکنون 260 فعالیت فرهنگی را در کارنامه فرهنگی مختص به دانشگاه آیت الله بروجردی ثبت کرده ایم.
در هر حال، انتظاری که از مسئولان دانشگاه آیت الله بروجردی شهرستان بروجرد به عنوان دومین دانشگاه ملی لرستان می رود این است که با مسئولیت پذیری بیشتری نسبت به دستورالعمل های وزارت علوم به ویژه در بحث ایجاد معاونت فرهنگی و اجتماعی اقدام کنند، البته بی تفاوتی مسئولان این دانشگاه نسبت به برخی از دستورالعمل های وزارت علوم مسبوق به سابقه است، چنان که رئیس دانشگاه لرستان در نشست خبری خود با اصحاب رسانه استان اذعان داشته بود دانشگاه آیت الله بروجردی از انجام هر گونه بازرسی توسط دانشگاه لرستان به عنوان دانشگاه مادر استان خودداری می کند و در اقدامی دیگر نیز بر خلاف مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی عضویت بسیج دانشجویی در شورای فرهنگی این دانشگاه سلب شده بود.