دانشگاه صنعتی بابل به عنوان قطب صنعتی شمال و حتی سراسر کشور، با آزمایشگاههای تخصصی، یک دانشگاه تخصصی برای علاقهمندان به صنعت است.
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در سال 1352 توسط مرحوم سید حسین فلاح نوشیروانی با هدف ارتقای سطح علمی با عنوان دانشکده صنعتی بابل در فضایی به مساحت 17 هکتار در دو بخش اداری و آموزشـی تأسیس شد. زمینی در قسمت شرقی دانشگاه توسط زنده یاد نوشیروانی برای ساخت خوابگاه اختصاص یافته بود که متاسفانه مرگ این مرد بزرگ موجب عدم تکمیل آن شد.
دانشگاه نوشیروانی ابتدا تحت نظر وزارت علوم رژیم پیشین قرار داشت و وظیفه آن تامین نیروهای متخصص و دبیر فنی برای هنرستانهای فنی بود.
نام دانشگاه صنعتی نوشیروانی در رژیم قبلی «دانشسرای عالی فنی بابل» بود. دانشجویان بلافاصله از مزایای بورسیه وزارت آموزش و پرورش استفاده می کردند و پس از اتمام تحصیل به عنوان دبیر استخدام می شدند.
دانشسرای عالی در فضایی کنونی در سه رشته برق، مکانیک و ساختمان از طریق کنکور سراسری و فقط از بین دیپلمه های هنرستان در هر کدام از رشته ها 30 دانشجو پذیرش می کرد. بهتر است از زرمهر، اولین رئیس دانشکده و سپس علی اصغر عسگری که ریاست دانشکده را پس از وی و تا پیروزی انقلاب به عهده داشت، یادی کنیم.
بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تمامی عکس های زنده یاد نوشیروانی از سالن های دانشسرا جمع آوری شد و دانشسرا به «دانشکده فنی صمدیه لباف» تغییر نام داد. بعد از انقلاب فرهنگی و تعطیلی طولانی مراکز آموزش عالی، دانشکده به دانشگاه مازندران که مرکز آن در شهر بابلسر بود، پیوست و به عنوان «دانشکده فنی دانشگاه مازندران» تغییر پیدا کرد.
این دانشکده در پی پیروزی انقلاب اسلامی، در سال 1358 در مجموعه دانشگاه مازندران به فعالیت خود ادامه داد و در سال 1375 به دانشکده فنی و مهندسی تغییر نام داد. در سال 1383 به مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی نوشیروانی بابل و در فروردین 1387 به دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل ارتقا یافت.
دانشکدهها و رشتهها
دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل شامل پنج دانشکده است. دانشکده مهندسی مکانیک (رشتههای مهندسی مکانیک، مهندسی و علم مواد و مهندسی صنایع)، دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر (رشتههای مهندسی برق، پزشکی و کامپیوتر)، دانشکده مهندسی شیمی (گرایش های طراحی فرایندهای صنایع نفت و گاز، صنایع غذایی)، دانشکده مهندسی عمران (رشتههای مهندسی عمران و نقشهبرداری) و دانشکده علوم پایه (رشتههای ریاضی، شیمی و فیزیک). بیشتر رشتهها در مقطع کارشناسی ارشد ارائه میشوند؛ اما برخی در مقطع کارشناسی و برخی تا مقطع دکترا ارائه میشوند.
دانشکده مهندسی مکانیک
این دانشکده در حال حاضر در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری بطور پیوسته اقدام به پذیرش دانشجو میکند. دوره کارشناسی مشتمل بر پنج گرایش حرارت و سیالات، طراحی جامدات، ساخت و تولید، مواد و صنایع و دوره های کارشناسی ارشد و دکتری این دانشکده مشتمل بر چهار گرایش تبدیل انرژی، طراحی کاربردی و ساخت و تولید میباشد. همچنین دوره کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش شناسایی و انتخاب مواد در این دانشکده دایر است.
کادر اعضای هیات علمی این دانشکده مشتمل بر 30 عضو ثابت (چهار استاد، شش دانشیار، 18 استادیار و دو مربی) است.
دانشکده شیمی
هدف از ایجاد دوره مهندسی شیمی که مهندسی فرآیندهای شیمیایی نیز به آن اطلاق میشود، تربیت متخصصان مسلط به فرآیندهای شیمیایی، صنایع نفت و گاز، پالایشگاهها و علومزیستی بطور عام است.
این دانشکده در سال 1373، فعالیت خود را با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی در گرایش فرآیندهای نفت و گاز آغاز کرد و هم اکنون دارای مهندسی شیمی بدون گرایش و دو گرایش فرآیندهای نفت و گاز و صنایع غذایی در مقطع کارشناسی اشت. در دوره کارشناسی ارشد نیز از سال 1380 پذیرش دانشجو را در رشته مهندسی شیمی آغاز کرده است. همچنین این دانشکده در ابتدا دوره دکترای خود را در سال 1384 با دکترای مهندسی شیمی- بیوتکنولوژی با اولویت های تحقیقاتی نانوبیوتکنولوژی آغاز کرد و در حال حاضر علاوه بر گرایش بیوتکنولوژی در مقطع دکتری، در دکترای مهندسی شیمی جامع(پیشرفته) نیز دانشجو می پذیرد.
کادر هیات علمی این دانشکده متشکل از 12 عضو ثابت است که شامل یک استاد، چهار دانشیار، شش استادیار و یک مربی است.
دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر
در این دانشکده رشتههای مهندسی برق (گرایشهای الکترونیک، قدرت، کنترل و مخابرات) و مهندسی پزشکی تا مقطع دکترا و رشته مهندسی کامپیوتر تا مقطع کارشناسی ارشد ارائه میشود.
کادر اعضای هیات علمی این دانشکده مشتمل بر 37 عضو ثابت (یک استاد، شش دانشیار، 24 استادیار، سه دانشجوی دکتری و سه مربی) است.
دانشکده مهندسی عمران
دانشکده مهندسی عمران یکی از دانشکده های دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل است که از سال 1386 تحت عنوان دانشکده فعالیت خود را آغاز کرده است. این دانشکده دارای دو رشته مهندسی عمران و مهندسی نقشه برداری است. مهندسی عمران در حال حاضر در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و مهندسی نقشه برداری در مقطع کارشناسی دانشجو می پذیرد.
گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی عمران شامل سازه، خاک و پی، زلزله، راه و ترابری، سازه های هیدرولیکی و محیط زیست بوده و در دوره دکتری دارای گرایش مهندسی عمران است.
این دانشکده دارای 25 عضو هیات علمی( دو دانشیار، 18 استادیار و پنج مربی) و 13 بورسیه دوره دکتری است، همچنین دارای آزمایشگاه ها و کارگاه های مجهزی در رشته های مهندسی عمران و مهندسی نقشه برداری است.
دانشکده علوم پایه
در این دانشکده رشتههای ریاضی، فیزیک و شیمی تا مقطع کارشناسی ارشد ارائه میشود.
کادر اعضای هیات علمی این دانشکده مشتمل بر 22 عضو ثابت (یک دانشیار، 20 استادیار و یک مربی) است.
پژوهشکده فناوری نانو
در سال 1385 آزمایشگاه تحقیقاتی نانو بیوتکنولوژی در دانشگاه صنعتی (نوشیروانی) بابل تأسیس شد. با انجام فعالیت های علمی و تحقیقاتی، این گروه تحقیقاتی در تاریخ 12 اسفندماه 87 به گروه پژوهشی نانوبیوتکنولوژی تبدیل شد. با تداوم و استمرار فعالیتهای علمی، پژوهشی و تحقیقاتی در این مرکز، گروه پژوهشی نانوبیوتکنولوژی در سال 1389 یکبار دیگر ارتقا پیدا کرده و به پژوهشکده فناوری نانو تبدیل شد.
در این پژوهشکده، گروههای نانوبیوتکنولوژی، نانو غشاء و نانو محاسباتی وجود دارد که مجهز به آزمایشگاههای مختلفی در این زمینه هستند. از جمله اهداف و زمینههای تحقیقاتی این پژوهشکده میتوان به شناسایی پتانسیلهای کاربردی مواد نانوساختار، ابزارهای نانویی و نانوسامانهها (نانوسیستمها) در صنایع مختلف کشور از قبیل پزشکی، دارویی، دفاعی، محیط زیست و پتروشیمی اشاره کرد. کادر علمی این پژوهشکده مشتمل بر 37 عضو ثابت (پنج استاد، هفت دانشیار، شش استادیار و 19 دانشجوی تحصیلات تکمیلی) است.
از جمله فعالیتهای این پژوهشکده میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
·سنتز نانولولههای کربنی به روشهای مختلف
·عاملدار کردن نانو لولههای کربنی به روشهای مختلف
·تولید نانوذرات مختلف به روشهای زیستی و شیمیایی
·تولید و کاربرد نانوحسگرهای مایع و گاز
·خالصسازی و جداسازی نانو محصولات زیستی
·تولید نانوذرات پلیمری و نانوکامپوزیتها
·بارگذاری دارو بر روی نانوذرات
·کاربرد بسترهای جذب سیال و استخراج مایع-مایع برای نانو محصولات زیستی
·کاربرد نانو (بیو) ذرات مختلف در مهندسی پزشکی
·سنتز و کاربرد نانولولههای طبیعی در صنایع غذایی و دارویی
·ساخت نسل جدید غشاهای نانوفیلتر در تصفیه آب و پساب صنعتی
·کاربرد انواع نانولولههای کربنی در جذب و جداسازی گازهای مختلف
·بهبود عملکرد مجموعه الکترود غشا در پیل سوختی با استفاده از فناوری نانو
·ساخت نانوبیوحسگرها برای استفاده پزشکی
·سنتز غشاهای معدنی برای جداسازی گازها
·تولید صنعتی غشاهای نانو فیلتراسیون
گروه های پژوهشی :
·شکل دهی فلزات
·پیل سوختی
·پست فشار قوی
·سیستم های هوشمند
البته در پایان ذکر این نکته ضروری است که به دلیل حجم زیاد اطلاعات در خصوص دانشگاه صنعتی بابل، فعالیت های آن و همچنین افتخارات دانشگاه، آوردن تمامی مطالب امکان پذیر نبود و داوطلبان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت nit.ac.irمراجعه کنند.