به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قزوین، دانشجویان رشته بهداشت عمومی دانشگاه علوم پزشکی قزوین طی نامه ای که به امضای حدود 100 دانشجو رسیده است، مشکلات رشته خود را به اطلاع علی اکبر زینالو، رئیس این دانشگاه رساندند.
در این نامه که همزمان در چند دانشگاه علوم پزشکی دیگر به روسای دانشگاه ها داده شد، مشکلات و موانع این دانشجویان ذکر شده است.
متن کامل این نامه خطاب به رئیس دانشگاه به شرح زیر است:
امروزه نظام سلامت با شیوع بیماری های غیرواگیر گسترده ای مواجه شده است که بسیاری از آن ها به سبک زندگی افراد جامعه بر می گردد.
سبک زندگی که امروزه متاسفانه با خلا مهمی از جمله نبود آموزش جامع در پیشگیری از بیماری ها روبرو شده است و امید اینکه حضرتعالی سیاست گذاری در حوزه ارتقای سلامت از طریق آموزش را در دستور کار مدیریتی خویش و مسئولان بهداشتی تحت امر خود قرار دهید.
بیش از 200 دانشجو در مقطع کارشناسی بهداشت عمومی در دانشگاه علوم پزشکی قزوین مشغول به تحصیل هستند و متاسفانه نه تنها فارغ التحصیلان این رشته امروزه هیچ جایگاهی برای حضور در عرصه سلامت ندارند؛ بلکه براساس مستندات اداره آمار در اولویت های رشته های با جمعیت بالای بیکار قرار دارند، حال اینکه هر سال پذیرش دانشجو در این رشته بیشتر از نیاز است و می توان گفت با عدم به کارگیری نیروهای بهداشتی در حوزه سلامت، گویا نیازی به پذیرش دانشجو در این رشته احساس نمی شود.
چرا پرستارها و ماماها به جای کارشناسان بهداشت در مراکز بهداشتی مشغول به کار می شوند؛ در حالی که تخصص مرتبط با این رشته را ندارند و این امر باعث بیکاری فارغ التحصیلان این رشته می شود و چرا در ایران این رشته در مقطع ارشد وجود ندارد و حال اینکه دانشگاه ها در اکثر کشورها در مقطع ارشد رشته بهداشت عمومی دانشجو می پذیرند.
آنچه امروزه در حوزه دانشجویی این رشته شاهد هستیم، به هیچ عنوان مورد رضایت دانشجویان بهداشت نیست. به طور مثال دانشجویان بهداشت از ابتدای تحصیل خود وارد شاخه کاری خود در مراکز بهداشتی و درمانی نمی شوند و این نامحرم بودن دانشجویان به زمینه کاریشان نمی تواند برای دستیابی به اهداف آموزشی لازم مناسب باشد؛ حال اینکه رشته هایی مانند پرستاری، اتاق عمل، علوم آزمایشگاهی و دیگر رشته های آکادمیک این دانشگاه در تمام طول تحصیل در کنار نیروهای کادر بیمارستان ها فعالیت میکنند. آیا نامحرم بودن دانشجویان بهداشت به مراکز بهداشتی می تواند دانشجویان نخبه و توانمندی را برای جامعه تربیت کند؟
و اما نکته ای دیگر و آن اینکه در تمامی شاخه های حوزه سلامت تخصص گرایی را شاهد هستیم. هیچگاه یک کارشناس علوم آزمایشگاهی نمی تواند جای یک پرستار فعالیت کند و در تمامی رشته ها هم به همین صورت است؛ اما زمانی که صحبت از بهداشت می شود همه فعالان حوزه سلامت صاحب نظر می شوند و عملا فعالیت نیروهای بهداشتی به انحطاط می رود و به اهدافی که برای رسیدن به شاخص های مناسب بهداشتی است، نمی رسیم. آیا رسیدن به سطح ایده آل پیشگیری با این عدم تخصص گرایی در بهداشت همخوانی دارد؟
دانشجویان رشته بهداشت عمومی علوم پزشکی قزوین در پایان نامه به ریاست این دانشگاه، درخواست های خود را بیان می کنند:
1- درخواست بهبود جایگاه کارشناسان بهداشت عمومی در سیستم بهداشت و درمان
2- درخواست ایجاد فرصت ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری بهداشت عمومی مخصوص دانشجویان این رشته
3- پیگیری امر استفاده از نیروهای بهداشتی در مسائل بهداشتی و توجه به تخصص گرایی در بهداشت
4- استفاده از ظرفیت های دانشجویان در بهبود شرایط بهداشتی همچون رشته های دیگر
5- فراهم آوردن شرایط آموزشی جهت ورود دانشجویان به زمینه کاری شان در تمام طول تحصیل