به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قزوین، مناظره اقتصادی بین محمد حسن قدیری ابیانه، سفیر سابق ایران در مکزیک و استرالیا و بیات، عضو هیات علمی دانشگاه امام خمینی(ره) قزوین، روز گذشته در سالن اجتماعات دانشکده علوم انسانی به همت تشکل جامعه اسلامی این دانشگاه برگزار شد.
در این مناظره قدیری ابیانه با اشاره به اهمیت منابع نفتی در کشور بیان داشت: نفت نیز مانند یارانه به همه مردم ایران تعلق دارد. وقتی برای بنزین و مواد نفتی یارانه در نظر می گیریم تا ارزان تر عرضه شود، در واقع از جیب فقرا آن مبلغ را درآورده و در اختیار کسانی قرار داده ایم که ماشین دارند.
وی افزود: همواره بر این باور اشتباه بوده ایم که چون می خواهیم بنزین ارزان به مردم بدهیم، آن را یارانه ای عرضه کنیم که این خود منجر به ایجاد فقر و فاصله طبقاتی می شود و احمقانه ترین کار موجود در جهان همین است.
در ادامه این مناظره بیات گفت: طی چند وقت گذشته علم اقتصاد را به قربانگاه برده و نابود کرده ایم. رئیس جمهور سابق علم اقتصاد را انکار کرد و معتقد بود این علم مبنای اسلامی ندارد و غربی است.
وی تصریح کرد: اقتصاد فقط بررسی مسائل سوخت نبوده و بسیار وسیع تر است. متاسفانه طی این مدت تورم فقیر را فقیرتر و غنی را غنی تر کرد و اصل طرح هدفمندی یارانه ها و آوردن نفت برسر سفره مردم در حاشیه قرار گرفت.
بیات گفت: در بودجه 92 و 93 منابع مالی دولت کمتر شده؛ زیرا صادرات نفت ما کاهش یافته؛ اما در یارانه بنزین و سوخت اتفاق خاصی رخ نداده است.
وی ادامه داد: دولت به سوخت هواپیما هم یارانه می دهد. چرا باید یارانه فردی که جاده هم ندارد به سفر هوایی عده ای دیگر اختصاص یابد.
استاد دانشگاه امام خمینی (ره) قزوین تصریح کرد: در دولت گذشته این فکر مطرح بود که مدیریت مصرف در اختیار مردم گذاشته شود و خودشان تصمیم بگیرند با پول حاصل از محل یارانه ها چه کار کنند. متاسفانه دولت به عادت مصرف گرایی مردم توجهی نکرد.
بیات تصریح کرد: وقتی به روند اقدام دولت در اجرای طرح هدفمندی یارانه ها می نگریم، متوجه می شویم وضع اقتصاد کشور به هم خورد و آن چیزی که مد نظر دولت در آوردن نفت برسر سفره مردم و احساس مردم از اختیار بر پول خود بود، محقق نشد.
وی گفت: در واقع این سیاست نه تنها موفق نبود؛ بلکه خطراتی را هم در پی داشت. در مجموع من هیچ نمره ای به دولت پیشین نمیدهم؛ چرا که شاخص فلاکت ما به جایی رسیده است که بعد از ونزوئلا قرار گرفته ایم.
قدیری ابیانه با اشاره به سخنان بیات گفت: آقای بیات می گوید آقای احمدی نژاد علم اقتصاد را قبول نداشت. پس چرا غربی ها از بنزین مالیات می گیرند؛ اما ما هم اکنون به بنزین یارانه می دهیم. در واقع آن ها درست عمل می کنند و کار ما اشتباه است.
وی ادامه داد: ما ترجیح داده ایم پول را به یارانه سوخت اختصاص دهیم. زمانی که احمدی نژاد طرح هدفمندی را اجرا کرد بطور طبیعی با مشکلاتی نیز مواجه شد؛ در حالی که این طرح مربوط به دولت های پیشین بود و آن ها باید اجرا می کردند؛ اما همواره می ترسیدند نتوانند مدیریت صحیح را اعمال کنند.
سفیر سابق ایران در مکزیک گفت: احمدی نژاد مجبور شد یارانه مردم را نقدی پرداخت کند؛ چرا که در غیر اینصورت با مدل جدیدی از انتقادات روبرو می شد. متاسفانه مردم فکر می کنند هرچه سوخت ارزان تر شود، بهتر است؛ در حالی که این امر به ضرر عموم مردم است.
قدیری ابیانه افزود: در غرب برای اینکه مصرف سوخت را کاهش دهند با بستن مالیات به سوخت قیمتش را افزایش می دهند تا استقبال مردم نسبت به خرید ماشین کم مصرف و تولید کننده نسبت به خودروی کم مصرف صورت بیشتر شود.
وی تصریح کرد: دولت با سیاست هایی که پیش گرفته نمی تواند طرح هدفمندی یارانه ها را به درستی انجام دهد و با مشکل مواجه خواهد شد و تا وقتی که بخواهیم ارزانی سوخت را ادامه دهیم در واقع دست در جیب فقرا کرده ایم و به اغنیا کمک کرده ایم.
بیات در ادامه گفت: آقای قدیری ابیانه می گوید این احمدی نژاد بود که جرات اجرای هدفمندی را داشت؛ در حالی که اگر قرار بود بد اجرا شود، اجرا نمی شد، بهتر بود. آقای رفسنجانی هم قصد داست هدفمندی را اجرا کند؛ اما مراجع تقلید و حتی مجلس به او اعتراض کردند.
وی گفت: احمدی نژاد دکترای حمل و نقل و ترافیک داشت و حداقل این انتظار می رفت که می توانست مشکل حوزه تخصصی کار خود را حل کند؛ اما متاسفانه فرصت ها از دست رفت و شاهد این هستیم که اوضاع حمل و نقل در تهران بسیار وخیم است.
قدیری ابیانه گفت: انجام طرح هدفمندی به شکل صحیح خودش فدایی می خواهد. دولت باید بین محبوبیت خودش و مصلحت مردم یکی را انتخاب کند و گویا محبوبیت خودش مهم تر است. آقای بیات به تحصیلات احمدی نژاد اشاره می کند و می گوید او با وجود تحصیلات در این حوزه نتوانست اوضاع حمل و نقل را حل کند. مگر برای حل مشکل حمل و نقل فقط تحصیلات لازم است؟ آیا پول لازم نیست؟
وی بیان داشت: من در پرداخت یارانه ها، نقدی پرداخت کردن آن را بهتر از پرداخت کالا می دانم؛ چرا که در پرداخت کالا تبانی صورت می گیرد و فسادش بیشتر است.
این کارشناس مسائل استراتژیک تاکید کرد: نباید به نفت متکی بود و ارزان فروشی کرد. علم اقتصادی که در غرب به آن معتقدند و آقایان سنگ آن را بر سیته می زنند، همین مطالب را می گوید.
قدیری ابیانه گفت: برای انجام کار درست اول باید افکار عمومی آگاه شود. باید فکر کنیم چرا مردم از دریافت یارانه انصراف ندادند و به جای اینکه در برابر واقعی سازی قیمت سوخت مقابله کنند، باید مطالبه کنند که چرا پول یارانه شان را به دیگران می دهند.
وی افزود: هرگاه افکار عمومی آگاه شود همه چیز حل خواهد شد. البته اقدام به انجام کار درست سختی هایی دارد که باید تحمل کرد و دولت باید مصلحت مردم را بر محبوبیت خودش ترجیح دهد؛ اما بعید می دانم دولت حاضر باشد این هزینه را پرداخت کند.
بیات با اشاره به توان مالی دولت گذشته خاطرنشان کرد: آقای قدیری ابیانه می گوید زمان احمدی نژاد نقدینگی نداشتیم؛ در حالی که پول موجود بوده؛ اماا کار درستی انجام نشده است.
وی گفت: سیاست های پوپولیستی احمدی نژاد منجر شده است که اگر دولت یارانه نقدی را قطع کند، عده ای می گویند خدا پدر احمدی نژاد را بیامرزد که به مردم پول نقدی می داد و اگر ادامه دهد، مشکلات پیشین رفع خواهد شد.
عضو هیات علمی دانشگاه امام خمینی (ره) قزوین بیان داشت: دولت کنونی سیاست های خوبی اتخاذ کرده است. مثلا طرح سلامت اجتماعی دولت که بیش از سه میلیون نفر در این طرح ثبت نام کرده اند و به عدالت و کرامت انسانی نزدیک است از جمله این طرح ها است.
بیات تاکید کرد: ما باید پول حاصل از یارانه ها را به سلامت مردم اختصاص دهیم تا آنها با سلامتی بدست آمده از اجرای صحیح این طرح کار کنند و کسب درآمد کنند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات خوب دولت، غربالگری است که در حال انجام است و بزودی صورت می گیرد. نمی توان صددرصد گفت که یارانه به چه گروهی تعلق می گیرد؛ اما زیرساخت غربال گری درحال شکل گیری است تا یارانه به اغنیا تعلق نگیرد و فقرا بهره مند شوند. تصور می شود دربازه زمانی قابل توجهی می توان چهار دهک را حذف کرد و تنها شش دهک یارانه را دریافت کنند.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: دولت قصد دارد سهام عدالت که مغفول باقی مانده و غیرقابل اجرا بوده را با اعمال تغییراتی اجرایی کند. همچنین دولت حتما قیمت های سوخت را آزاد سازی خواهد کرد.
بیات گفت: متاسفانه دولت در زمینی حرکت می کند که تماما مین گذاری شده و حرکت سخت است. در دوره روحانی با بهره گیری از تعقل، آینده خوبی برای اقتصاد کشور تصور می شود.
قدیری ابیانه در پاسخ به سخنان بیات گفت: آقای بیات می گویند دولت در اجرای طرح سلامت اجتماعی کارهای خوبی انجام داده است. ما هم معتقدیم کارهای خوبی توسط دولت صورت گرفته است و معترضیم چرا تا به حال این اتفاق نیفتاده است؛ اما در نحوه غربالگری دولت هم اشکالاتی وارد است که باید اصلاح شود.
بیات در پایان با پیگیری این بحث گفت: متاسفانه دولت پیشین در قبال تعهد اخلاقی به عده ای، به آن ها وام داده است و چون اخلاقی هم وجود نداشته، معلوم نیست چه شده است. از میراث دولت پیشین مبالغ بسیاری به صورت معوقات بانکی و بدهی به سازمان ها باقی مانده و سوال این است که با وجود درآمد بانکی بالا چرا تا این حد بدهی باقی مانده است.