امير وجدانينيا در گفتگو با خبرنگار دانشگاه «خبرگزاري دانشجو»، در خصوص فعاليتهاي بسيج دانشجويي در تابستان سال جاري گفت: تابستان همواره بازه بسيار پركاري براي بسيج دانشجويي بوده و اتفاقاتي كه طي آن رخ ميدهد اهميت آن را بالاتر ميبرد و يكي از اقدامات ما در تابستان گذشته اردوهاي شمال غرب كشور بود كه به مقصد استانهاي ايلام، كردستان و آذربايجان غربي برگزار شد.
معاون فرهنگي بسيج دانشجويي كشور ادامه داد: اردوهاي راهيان نور از مهمترين و تاثيرگذارترين اقدامات فرهنگي است كه توسط بسيج دانشجويي انجام ميشود و دانشجويان فضاي خاص و شرايط ويژه آن تجربه ميكنند. ساليان سال است این اردوها توسط بسيج دانشجويي انجام ميشود اما اردوهاي شمال غرب و غرب كشور تنها چهار يا پنج سال است كه به صورت جدي فرآيند آن آغاز شده است، خوشبختانه امسال اين توفيق حاصل شد كه در چهار استان ميزبان دانشجويان باشيم اما تمركز اصلي در استان كردستان و سه شهرستان سنندج، مريوان و بانه بود.
بازديد 5000 دانشجو از مناطق غرب و شمال غرب در تابستان
وي افزود: همچنين تعدادي از دانشجويان از استانهاي ايلام كرمانشاه و آذربايجان غربي ديدن كردند كه به طور كل نزديك به پنج هزار نفر از مناطق غرب و شمال غرب بازديد كردند كه اين مناطق عملياتي فضاي بسيار خاص و پيچيدهاي را به دليل جنگهاي خانه به خانه و تن به تن دارد و همچنين به دليل مناطق بكر و دست نخورده در كنار زيباييهاي طبيعت ويژگي آن را بيشتر كرده است.
وجدانينيا در ادامه تصريح كرد: نكته جالب توجه در اين اردوها اعزام دانشجوياني از استانهايي بود كه شايد كمتر تصور آن وجود داشت نظير بوشهر و خوزستان و همچنين دانشگاههايي كه شايد به نظر كمتر امکان حضور آنها بود، نظير دانشگاههاي علمي كاربردي، پيام نور و فني حرفهاي كه حضور چشمگيري داشتند و تعداد قابل توجهي از راويان رزمنده نيز كه خود در جنگ حضور داشتند در كنار بستههاي فرهنگي در اين اردوها توزيع شد.
وي ادامه داد: يكي ديگر از نكاتي كه در اردوهاي شمال غرب امسال براي نخستين بار انجام شد اين بود كه يكي از يادمانهاي اصلي شمال غرب كشور به نام باشگاه افسران که به لحاظ مديريت و برنامههاي فرهنگي است به بسيج دانشجويي سپرده شد كه در مركز شهر سنندج قرار دارد و ميزبان چند شهيد گمنام و همچنين يك موزه است و به جهت سابقه تاريخي مركز بسياري از اتفاقات مهم بوده است از ابتداي مرداد ماه تا نيمه شهريور ماه ميزبان زائران بود.
معاون فرهنگي بسيج دانشجويي كشور در ادامه بيان داشت: نكته ديگر اين بود كه امسال تعداد قابل توجهي از دانشجويان كشور به عنوان خادمين راهيان نور در منطقه حضور داشتند كه تمام عمليات از جمله اسكان پذيرش و تغذيه و همچنين دو ايست گمركي را انجام ميدادند و نزديك به صد دانشجو در آن حضور داشتند.
برگزار ی دوره خط امام فرهنگی با حضور 400 فعال فرهنگي بسيج دانشجويي
وجداني نيا در ادامه اظهار داشت: از جمله برنامههاي مهم ديگري كه در تابستان بسيج دانشجويي برگزار كرد دوره خط امام و فرهنگي بود و همان گونه كه ميدانيد امسال سال فرهنگ است و درصد بالايي از فعاليتهاي بسيج دانشجويي در دانشگاهها را اقدامات فرهنگي به خود اختصاص ميدهد؛ از ديدار با خانواده شهدا تا نمايش فيلم و بسياري اقدامات ديگر نزديك به دو سوم فعاليتها بسيج دانشجويي را تشكيل ميدهد و مخاطبان آن نيز تمام دانشجويان هستند.
وي افزود: اما حضور در عرصه فرهنگ نياز به يك مقوله تخصصي نيز دارد. امسال خوشبختانه توانستيم دوره تخصصي آموزش فعالان فرهنگي بسيج دانشجويي را باعنوان خط امام و فرهنگي برگزار كنيم و به مدت هشت روز ميزبان بيش از 400 فعال فرهنگي بسيج دانشجويي بوديم.
معاون فرهنگي بسيج دانشجويي كشور تاكيد كرد: اين دوره آموزشي با هدف بالا بردن مهارتهاي فرهنگي دانشجويان بسيجي و نيز آماده سازي آنها براي ورود و همچنين نقش آفريني در عرصه فرهنگ برگزار شد.
رسالت يك دانشجوي بسيجي مطالبهگري، عدالتخواهي و آرمانخواهي است
وجدانينيا اذعان داشت: رسالت يك دانشجوي بسيجي در تمام اقداماتي كه انجام ميدهد مطالبهگري، عدالتخواهي و آرمانخواهي است، اين چند كليد واژه از جمله اصليترين اهدافي است كه براي آن تلاش ميكنيم تا تمام زمينهها فراهم شود و دانشجويان مطالبهگري در عرصه فرهنگ را داشته باشند که اين نيز نيازمند آموزش است.
وي ادامه داد: دانشجويان نياز دارند به مباحث فرهنگي اشراف كامل و دقيق داشته باشند تا بتوانند وارد عرصه شوند، سه عرصه آموزشي از جمله مباني و مباحث بنيادين فرهنگ شامل سرفصلهايي نظير مديريت فرهنگي، مفاهيم اوليه فرهنگ، جامعهشناسي فرهنگ و وضعيت فرهنگي كشور و البته دنيا و همچنين آموزشهاي مهارتي شامل مديريت نشريات دانشجويي، رسانهها، سواد بصري و مباحث امنيتي و در انتها مهمترين آنها نقش آفريني، نحوه رصد و چگونگي مطالبهگري فرهنگي است.
ضرورت تشکیل زنجيره فعالان فرهنگی و جبهه فرهنگي بسيج دانشجويي
وجدانينيا تصريح كرد: در اين دوره سعي شد ساعات پرباري وجود داشته باشد و پس از اين دوره نيز ارتباط ما با اين افراد قطع نخواهد شد و از طريق بستههاي آموزشي و همچنين مباحث تكميلي در تلاش هستيم زنجيره فعالان فرهنگی بسيج دانشجويي را به عنوان بزرگترين تشكل دانشجويي و همچنين جبهه فرهنگي بسيج دانشجويي را تشكيل دهيم.
برگزاري كنگره ملي شهداي دانشجو از مهرماه
معاون فرهنگي بسيج دانشجويي كشور اظهار داشت: امسال با شروع سال تحصيلي يك اولويت بسيار مهم در حوزه فرهنگ داريم كه با برگزاري كنگره ملي شهداي دانشجو آن را دنبال ميكنيم.
وي افزود: سالي كه پيش رو داريم سال شهداي دانشجو در حوزه فرهنگ خواهد بود و براي تشكل بسيج دانشجويي آموزشهايي را در اين زمينه دنبال ميكنيم . متاسفانه با گذشت ربع قرن از جنگ تحميلي هنوز سهم شهداي دانشجو به درستي محقق نشده، ما بيش از چهار هزار شهيد دانشجو را تقديم انقلاب كرديم كه هر كدام ويژگيهايي خاصي در زندگي شخصي، دانشگاهي و دفاع مقدس تجربه كردند و ميتوانند الگوي بسيار خوبي براي ما باشند.
وجدانينيا در ادامه بيان داشت: ما در دهه هفتاد تا اواسط دهه هشتاد شاهد برنامهاي با عنوان يادواره شهدا و نكوداشت جلوههاي ايثار در دانشگاهها بوديم كه در آن از شهداي دانشجو، جانبازان و ايثارگران تجليل ميشد اما متاسفانه مدتي تعطيل شده بود، خوشبختانه امسال ما چنين فضايي را مجددا خواهيم داشت.
معاون فرهنگي بسيج دانشجويي كشور در ادامه تصريح كرد: كنگره ملي شهداي دانشجو از مهرماه و با شروع سال تحصيلي آغاز ميشود و تا پايان سال تحصيلي نيز ادامه خواهد داشت كه اين كنگره شامل يك برنامه و يا يك جلسه نيست بلكه سلسله اتفاقاتي است كه در درون دانشگاهها رخ خواهد داد و با شروع هفته دفاع مقدس زنگ آغاز فعاليتهاي كنگره به صدا در خواهد آمد و انواع برنامههاي حوزه دفاع مقدس، ديدار از خانوادههاي شهدا در كنار فضاسازي دانشگاه ها و بزرگداشتهاي شهدا در آن رخ خواهد داد.
وي افزود: اما نقطه عطف اين مباحث اتفاقي است كه در سطح دانشگاهي، استاني و ملي رخ ميدهد و از اول مهر در تمام كشور اجلاسيه دانشگاهي آغاز ميشود و در آذر ماه نيز اجلاسيههايي در هر استان به محوريت يكي از دانشگاههاي همان استان برگزار خواهد شد در نهايت نيز در آذر ماه اجلاسيه ملي را در تهران برگزار خواهيم كرد.
معاون فرهنگي بسيج دانشجويي كشور در ادامه اظهار داشت: تابستاني كه گذشت از جهت اقدامات فرهنگي زمان بسيار مهمي بود كه توانستيم موارد خوبي را با مجموعه وزارت علوم، دانشگاه آزاد فني حرفهاي، علمي كاربردي و پيام نور و همچنين فرهنگيان در ميان بگذاريم كه جلسات هماهنگي خوبي برگزار شده و دستگاههاي دانشگاهي نيز آمادگي خود را اعلام كردند.
وي افزود: سه راهبرد اصلي اين كنگره پر كردن دانشگاه از نام و خاطره شهداي دانشجو و تبليغ سيره دانشجو، مشاركت تمام اقشار دانشجويي در كنگره كه تنها مختص به دانشجويان بسيجي نيست و توليدات ماندگاري كه در اين فضا به صورت متنوع انجام ميشود نظير مستند، سايت، نرم افزار، انيميشن در نظر گرفته شده است.
وجدانينيا ادامه داد: شهيد شاخص در نظر گرفته شده كه نماينده شهداي دانشجويي است شهيدمحمدحسين علمالهدي و شهيد عباس وراميني و شهيد غلامعلي پيچك و شهيد طيبه السادات زماني است و علاوه بر اينكه ما بيش از چهار هزار دانشجوي شهيد داريم در هر استان نيز يك شهيد نماينده در نظر گرفته خواهد شد و براي هر كدام از اين شهدا نيز يك كتاب در دست انتشار داريم كه در مرحله انجام است و به زودي رونمايي خواهد شد.
معاون فرهنگی بسیج دانشجویی کشور در ادامه اظهار داشت: یکی دیگر از اقدامات مهمی که انجام شده تشکیل بانک و گنجینه شهدای دانشجو است که مشخصات 4 هزار دانشجویی شهید طی دو سال فراهم شده که این برای نخستین بار است که انجام می شود.
وی در ادامه در خصوص اساتید استفاده شده در دوره خط امام فرهنگی و همچنین تعداد دانشجویان در این طرح گفت: دوره خط امام فرهنگی با حضور نزدیک به چهارصد نفر از فعالان دانشجویی از سراسر کشور برگزار شد که اساتید آن به تناسب حوزه ها تفکیک شده و تلاش شده است از اساتیدی استفاده شود که هم تجربه و هم تحصیلات دانشگاهی بالای مرتبط داشته باشند.
وجدانی نیا در ادامه تصریح کرد: امروز فضای فرهنگی کشورمان با توجه به شرایطی که وجود دارد متفاوت است و امروزه به خودی خود بسیار گسترده و زمان بر است و معتقدیم سالی که گذشت سال سختی برای ما بود که حوزه اقتصاد را مدیریت کردیم و از طرفی دیگر متاسفانه به اندازه ای که فرهنگ اهمیت دارد به نظر می رسد به آن پرداخته نمی شود مقام معظم رهبری نیز گله ای که داشتند شاید در همین زمینه بود و باید توجه داشته باشیم که انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی بوده که در بسیاری از نقاط دنیا خود را نشان داده و لازم است در این زمینه اقدامات جدی صورت گیرد.
تا فریاد و مطالبه دانشجو نباشد تغییری در حوزه فرهنگ نخواهیم داشت
وی ادامه داد: شروع و پایان جنگ نرم فرهنگ است و امسال تلاش ما این است که دانشجویان بسیجی را با مطالبه گری فرهنگی، معنا کردن عدالت خواهی در فرهنگ و آرمان گرایی فرهنگ آشنا کنیم چرا که اگر فریاد دانشجو و مطالبه دانشجو نباشد در حوزه فرهنگ وضعیت به همین گونه باقی خواهد ماند.
وجدانی نیا در ادامه بیان داشت: از مباحث عمومی در حوزه های نظیر حجاب وعفاف، مواد مخدر و روابط دختر و پسر تا حوزه تخصصی فرهنگ که همان هنر باشد باید تلاش شود و امروز بدون تعارف باید قبول کنیم که یک جریان بنا دارد هنر را از انقلاب اسلامی جدا کند در حالی که داوران بی طرف و حتی مغرض معترف هستند که هنر و فرهنگ پس از انقلاب قابل مقایسه با پیش از آن نیست و اگر امروز هنر ما چنین قدرتی دارد و یا ادبیات ما این چنین می درخشد به برکت انقلاب اسلامی است اما این تفکر جریانی هیچ سهمی برای انقلاب اسلامی قائل نیست که نیاز به مطالبه گری دارد.
دانشجو مؤذن جامعه است که اگر خواب بماند نماز مردم قضا می شود و امروز نماز فرهنگ در حال قضا شدن است
معاون فرهنگی بسیج دانشجویی کشور با اشاره به سخنان شهید بهشتی ادامه داد: همانگونه که شهید بهشتی فرمودند دانشجو مؤذن جامعه است که اگر خواب بماند نماز مردم قضا می شود و این نماز در حوزه فرهنگ بیشتر در حال قضا شدن است که باید بسیج دانشجویی مطالبه گری، آرمان خواهی و درخواست از مسئولین و البته کمک را در اولویت های خود قرار دهد.
وی افزود: در سال تحصیلی جدید بیان این موارد را در حوزه فرهنگ خواهید شنید که امیدواریم جنبش دانشجویی که بسیج دانشجویی جزیی از آن است نقش خود را بیش از گذشته ادا کند.
وجدانی نیا در خصوص اقدامات وزیر ارشاد در حوزه فرهنگ بیان داشت: دوستان ما در وزارت ارشاد نباید تجربه دوم خرداد را تکرار کنند و نباید گذاشت تاریخ دوباره تکرار شود چرا که در زمان وزارت مهاجرانی نیز شبیه چنین اتفاقاتی افتاد و مسئولین وزارت ارشاد به تجربه گذشته نگاهی بیاندازند واگر چه بسیاری از افرادی که در وزارت ارشاد فعالیت می کنند معتقد به نظام هستند و نباید زحمات آنان نادیده گرفته شود اما واقعیت این است جریانی که انقلاب اسلامی را در حوزه فرهنگ و هنر بر نمی تابد بی رحم تر از آن است که به جنتی ویا هرکس دیگر رحم کند و از وی نیز حتماً عبور می کند چرا که توقعاتی که آنان دارند را هیچ کس نمی تواند برآورده سازد.
استعدادهای ناب اصیل که از دل انقلاب بیرون آمده می تواند کشور را در حوزه فرهنگ بی نیاز کند
وی افزود: توجه به درون مایه های انقلاب اسلامی، جبهه های فرهنگی درانقلاب و استعدادهای ناب اصیل که از دل انقلاب بیرون آمده می تواند کشور را در حوزه فرهنگ بی نیاز کند و به نظر می رسد وزارت ارشاد باید یک توجه جدی به این فضا داشته باشد و از استعدادهای که در انقلاب رشد کردند استفاده شود.
معاون فرهنگی بسیج دانشجویی کشور تاکید کرد: متاسفانه 12 سال است در کشور اسلامی ما جایزه ای به نام صادق هدایت داده می شود که با توجه به سابقه این فرد شایسته نیست که جایزه ای به نام آن باشد اما وزارت ارشاد امروز در آغاز راه است و به نظر می رسد با اعتماد به نیروهای معتقدبه نظام نتایج بهتری را خواهد گرفت که همراهی مردم را نیز به دنبال خواهد داشت و نباید اسیر افرادی شوند که تنها جوسازی دارند و نسبتی نیز با مردم ندارند.
یک مهندسی فرهنگی باید در میان تمام دستگاه های متولی فرهنگ در دانشگاه ها صورت گیرد
وجدانی نیا خاطرنشان کرد: حوزه فرهنگ بسیار گسترده است و پایش اقدامات آن نیز کار سختی است اما ما اعتقاد داریم که پایه آن باید براساس شهدا باشد و لازم است هماهنگی و همنوایی در کنار یک مهندسی فرهنگی در میان تمام دستگاه های متولی فرهنگ در دانشگاه ها صورت گیرد چرا که متاسفانه دانشگاه های ما امروز تنها آموزشگاه هستندکه بحث تربیت در آنها جدی نیست اما تجربه نشان داده است اقدامات بسیج دانشجویی از پرثمرترین اقدامات است که ما دو اولویت را امسال شامل کنگره ملی شهدای دانشجو و فرآیند مطالبه گری فرهنگی را دنبال خواهیم کرد.