به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، رسول زرگر پور، استاندار اصفهان در نشست تخصصی بینالمللی «پایداری رودخانه زایندهرود از زردکوه تا باتلاق گاوخونی» با اشاره به عدم تعادل آب و مصارف در کل حوضه آبریز زاینده رود و چند برابر شدن مشکلات این رودخانه بر این مبنا، دلایل ناپایداری جریان آب در این رودخانه را بارگذاری خارج از ظرفیت، خشکسالیهای طولانی، تغییر اقلیم و حرکت حوضه به سمت خشکی عنوان کرد.
وی با بیان این که زاینده رود، زمانی اصلیترین رودخانه دائمی فلات مرکزی ایران بود و اکنون به رودخانهای فصلی تبدیل شده، تصریح کرد: منشأ وضع موجود، مدیریت بر این حوضه آبریز میباشد.
استاندار اصفهان با اشاره به این که تلاش برای نجات زاینده رود از 18 ماه قبل در دستور کار مدیریت کنونی استان اصفهان قرار گرفته است، بیان داشت: طرح 9 مادهای احیای حوضه آبریز زاینده رود براساس تجربیات و یافتههای موجود، تدوین و توسط بالاترین مرجع آب کشور یعنی شورای عالی آب به تصویب رسید.
زرگرپور این طرح را شامل سه موضوع اصلی منابع، مصارف و حقابهها عنوان کرد و افزود: در بخش منابع و در مرحله نخست تلاش برای تثبیت وضعیت موجود است و در مرحله دوم بارگذاریها در حوضه آبریز زاینده رود متوقف میشود.
وی با اشاره به توسعه منابع آبی موجود به شیوه انتقال حوزه به حوزه اظهار امیدواری کرد: با اجرای طرحهای پیش بینی شده، ضمن جلوگیری از برداشت مازاد، 450 میلیون متر مکعب آب استحصال شود.
استاندار اصفهان به مصرف بهینه آب در بخشهای شرب، صنعت و کشاورزی اشاره کرد و بیان داشت: با تثبیت مصارف در مرحله نخست و کاهش آن از طریق بهینهسازی در مرحله دوم، امید میرود 250 میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شود.
زرگرپور با تأکید بر تعیین تکلیف حقوق بهره برداران زاینده رود و پیگیری مسائل اجتماعی مرتبط با آن، زمان اجرای طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود را سه تا پنج سال اعلام کرد و گفت: تا کنون 40 درصد از این طرح اجرایی شده و پنج ماده از 9 ماده آن درحال اجرا است.
وی اهمیت مسائل اجتماعی، سیاسی و امنیتی مرتبط با زاینده رود را از مسائل مهندسی و مدیریتی آن مهم تر دانست و تصریح کرد: اگر نتوانیم بر این مسائل غلبه کنیم، در این طرح موفق نخواهیم بود.
استاندار اصفهان با بیان این که طرح 9 مادهای، پیشنهاد مدیریت این استان به شورای عالی آب بوده است، افزود: این موضوعات اولین بار در کشور مطرح شد و اکنون به عنوان الگوی موفق در حال پیاده سازی در سایر حوضههای آبریز از جمله «کرخه» و «قزل اوزن» است.
زرگرپور در پایان از اساتید و دانشمندان حاضر در این نشست بین المللی خواست تا کاستیهای طرح احیای زاینده رود را شناسایی و راهکارهای اجرای بهتر آن را ارائه کنند.
لازم به ذکر است، نشست بینالمللی علمی تخصصی «پایداری رودخانه زایندهرود از زردکوه تا تالاب گاوخونی» که با همکاری مشترک دانشگاه صنعتی اصفهان، استانداری و شهرداری اصفهان، روز گذشته در مجتمع آموزشی فرهنگی اردیبهشت دانشگاه صنعتی اصفهان آغاز شد، امروز در اصفهان به کار خود پایان خواهد داد.