به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، فؤاد ایزدی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مسائل هستهای در نخستین گردهمایی علمی اساتید درس ریشههای انقلاب اسلامی دانشگاههای تهران با اشاره به اینکه در حال حاضر در مراحل پایانی مذاکرات قرار داریم گفت: دو حوزه اصلی و مهم هنوز در این بحث مذاکرات حل و فصل نشده است ابتدا اینکه برای تحریمها چه اتفاقی قرار است رخ دهد و بحث دیگر نیز بحث نظارتهاست که از دغدغه های مقام معظم رهبری نیز است.
کارشناس مسائل هستهای تصریح کرد: اما در ارتباط با مباحث فنی تقریباً مسائل حل شده و نتیجه آن نیز برای طرف مقابل راضی کننده است اما نکتهای که در فرمایشات مقام معظم رهبری نیز وجود داشته و باید به آن بیش از یپش توجه کرد این است که طرف مقابل اگر بیش از ما به این توافق نیاز نداشته باشد کمتر نیز نیاز ندارد.
وی افزود: ما به توافق نیاز داریم به خاطر برخی مسائل از جمله تحریم. اما سؤال اینجاست که چرا طرف مقابل پای میز مذاکره مینشیند و اگر بخواهیم جواب آن را بیابیم شاید بتوانیم پاسخ مناسبی برای آن در نامهای که حدود یک ماه پیش نمایندگان کنگره آمریکا برای اوباما ارسال کردند آن را بیابیم.
ایزدی در ادامه بیان داشت: در این نامه 144 عضو کنگره آمریکا از اوباما برای وارد شدن به مسئله مذاکرات تشکر کرده بودند و در آن آورده بودند که اگر آمریکا مذاکرات را رها کند یا کاری کند که منجر به فروپاشی آن شود برای کشور آمریکا خوب نیست و برای آن نیز دو دلیل وجود دارد؛ ابتدا اینکه ما دیگر نمیتوانیم برنامه هستهای ایران را کنترل کنیم و نکته مهمتری که وجود دارد این رژیم چند جانبهای که امروز پای مذاکره با آمریکا نشستهاند فرو میپاشد و در واقع آنان در این نامه به اوباما تذکر دادند که شکست مذاکرات منجر به فروپاشی تحریمها میشود.
وی در ادامه بیان داشت: در واقع همه تحریمهای آمریکا غیرقانونی است چرا که براساس قوانین بین الملل کشورها میتوانند به شرکتهای خودشان اعلام کنند که کشوری را در تحریم قرار دهند اما حق ندارند قوانین جاری کشور خود را به کشورهای دیگر تحمیل کنند و در صورتی که این رژیم چند جانبه دچار فروپاشی شود آنان دیگر خود را ملزم نمیدانند که تحریمهایی که آمریکا خواسته را اجرا کنند.
این کارشناس مسائل هستهای در ادامه اذعان داشت: آنچه آنان مطرح کردند تعلیق تحریمهایی است که تنها مرتبط با هستهای است و در میان تحریمها تنها سه مورد را شامل میشود و مابقی تاکیدی هستند، یعنی در متن تحریم آمده که هم به دلیل موضوعات هستهای و هم موضوعات تروریست و حقوق بشر تحریم صورت گرفته و طرف مقابل این تحریمها را تعلیق نخواهد کرد و در واقع این اختلاف نظر وجود دارد که تیم مذاکره کننده ایران میگوید باید تمام تحریمهایی که در آن کلمه هستهای آمده لغو شود اما طرف مقابل این موضوع را نمیپذیرد.
ایزدی تصریح کرد: نکته دیگر نیز زمان تعلیق است که اعلام میکنند باید بعد از اجرای توافقات از سوی ایران و همچنین راستی آزمایی از سوی آژانس صورت بگیرد و باید دید که چرا مقام معظم رهبری نیز تاکید داشتند که لغو تحریمها بلافاصله پس از امضای توافق صورت بگیرد و دلیل آن نیز این است که در حال حاضر میدانیم از مدت ریاست جمهوری اوباما تنها 18 ماه باقی مانده است و براساس زمان بندی پیش بینی شده برای اجرای توافقات از سوی ایران نیز بین 6 ماه تا یک سال است که در این صورت تنها 6 ماه از دوران ریاست جمهوری اوباما باقی میماند که در بهترین حالت و در صورتی که حرف خود را تغییر ندهد تعلیق را انجام میدهد و پس از دوران ریاست جمهوری وی رئیس جمهور آینده آمریکا چه جمهوری خواه باشد و چه دموکرات میتواند زیر تمام توافقات بزند.
وی اضافه کرد: تفکری نیز وجود دارد که میگویند اگر ما قطع نامهای زیر فصل هفت ببریم آمریکا موظف خواهد بود به تعهدات خود عمل کند اما ما شاهد بودهایم که آمریکا حتی زیر قطع نامههای بین المللی زده و در قوانین آمریکا آنچه کنگره آمریکا مطرح میکند با قوانین بین المللی هم سطح است و همچنین مشکل ما در شورای امنیت این است که ما شهروند درجه دو هستیم و حتی در صورت تخلف آمریکا و اعلام قطعنامه بین المللی برای آمریکا آنها به راحتی میتوانند با استفاده از حق وتوی خود آن را وتو کنند.
ایزدی در ادامه با اشاره به اینکه به نظر میرسد طراحی وجود دارد که در آن هدف رسیدن به توافق است و نه برداشته شدن تحریمها که حتی بارها نیز این موضوع از سوی تیم مذاکره کننده اعلام شده که ما برای برداشته شدن تحریمها مذاکره نمیکنیم و شاید نگاهی به صحبتهای ابوطالبی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور که در مصوبه ای عنوان کرده بودند «به نظر میرسد ارزش آغاز تعامل ایران و آمریکا بیش از برداشته شدن تحریمهاست و آن را آسان از دست ندهید» نشان میدهد که هدف چیز دیگری است که ما نیز نمیگوییم این تعامل بد است اما مشکل اینجاست که طرف مقابل حاضر به تعامل با ما نیست و این موضوع را در تهدیدات هر هفته خود که نقض صریح منشور سازمان ملل است نشان داده است.
کارشناس مسائل هسته ای خاطر نشان کرد: این تفکر تعامل با آمریکا نه در درون کشور و نه در خارج از کشور جواب نداده است و مصداق این موضوع را میتوان قذافی مطرح کرد که چنین تفکری داشت و امروز ببینید که در کجا قرار دارد که در اولین فرصت آن را به زیر خاک بردند و یا مرسی که او را نیز در اولین فرصتی که به دست آوردند به زندان انداختند.
خیلی خیلی عالی و منطقی بود. یعنی الآن که آمریکا داره مدام ما را تهدید می کنه و تحریم های جدیدی را وضع کرده بهترین زمان برای ترک میز مذاکره و باز کردن مشت آمریکا است. اگر این اتفاق رخ دهد سایر کشور ها دیگر لزومی برای همراهی با آمریکا نمی بینند و آمریکا تنها می شود. در ثانی اگر ما خودمان قطعنامه جدیدی را با تعهداتی جدید بپذیریم دیگر اگر آمریکا هم زیر توافق بزند ما یک تعهد بین المللی داریم که باید به آن پایبند بمانیم و این یعنی دیگر نه راه پیش داریم و نه راه پس.