به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از یزد، در دنياي امروز ديدگاههاي سلامت چشم اندازي وسيع تر يافته و به انتظارات غير پزشكي توجه ويژه اي معطوف شده است. رشد انتظارات و توجه مردم نسبت به ايمني، كيفيت و عدالت، فشار جهت ايجاد نظام سلامتي پاسخگو در برابر عملكرد را افزايش داده است.
قرار دادن موضوع عدالت در تدوين اهداف و چهارچوب تحليلي نظامهاي سلامت نه تنها با استراتژيهايي كه بيا نگر تعهد به عدالت است قابل توجيه است؛ بلكه شواهد بيانگر اين است كه افراد در جوامع مختلف نيز اولويت بالايي به موضوع عدالت مي دهند.
تا کنون تلاش های زیادی برای استقرار نظام شبکه های بهداشتی درمانی در سراسر کشور صورت گرفته که این امر موجب ارتقا بسیاری از شاخص های سلامت و افزایش طول عمر و کاهش بسیاری از بیماری های واگیر و استقرار نظام مراقبت بیماری های غیر واگیر شده است.
طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت با هدف گسترش عدالت در سلامت، ارتقای کیفیت و افزایش دسترسی به خدمات بهداشتی و رضایتمندی مردم اجرایی خواهد شد.
از جمله شاخص هایی که با اجرای این طرح ارتقا خواهد یافت، می توان به این موارد اشاره کرد که کاهش مرگ و میر مادر و کودک با بهرهمندی رایگان از خدمات بهداشت مادر و کودک، بهبود وضعیت سوءتغذیه در گروههای هدف شامل کودکان، دانش آموزان، دختران، مادران باردار و سالمندان از طریق ارائه خدمات مشاوره و مراقبت از رژیم غذایی، پیشگیری از بیماری های واگیر و مشکلات اولویت دار از جمله بیماری های رفتاری و سل با ارائه خدمات بهداشتی، پيشگيري و كنترل بيماریهاي غیر واگیر از جمله بیماری های قلبي عروقي، دیابت، چربي و فشارخون بالا، از جمله این موارد است.
در این راستا با توجه به افتتاح و رونمایی طرح ملی تحول حوزه بهداشت در استان یزد گفت و گوی تفضیلی با محمد حسن لطفی، معاون امور بهداشتی در دانشگاه علوم پزشکی یزد داشته ایم که متن آن به شرح زیر است:
دلیل انتخاب استان یزد و شروع طرح ملی تحول حوزه بهداشت در استان یزد چیست؟
با توجه به اینکه استان یزد از پتانسیل خوبی برخوردار بود در این راستا سایر مناطق شهری را در کنار حاشیه ای مبتنی بر رویکرد فعال در دستور کار خود قرار دادیم.
فلسفه این تحول مبتنی بر اتفاقات و عرصه های زندگی مردم است که متناسب با تغییرات در سبک زندگی اجتماعی صورت می گیرد.
امروزه عمده مشکلات جامعه بشری بیماری های غیر واگیری است که 76 درصد از آنها شامل چهار بیماری تنفسی، قلبی و غیره است که باید در مراحل اولیه شناخته و اصلاح شود و پیشگیری اولیه از آنها انجام شود که افزایش تحرک بدنی از جمله این برنامه هاست.
امروز 11 میلیون از جمعیت کشور در حاشیه شهر زندگی می کنند که به دلیل عدم توانایی کافی، افراد در شرایط نامطلوبی و زندگی می کنند و خدمات بهداشتی مناسبی نیز وجود ندارد که دولت تدبیر و امید با توجه به این مناطق پایگاه هایی را برای سلامت ایجاد کرد.
اولویت های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد کدام موارد است؟
میانگین نمره سواد سلامت مردم در رده مطلوب است که این نشان می دهد مردم به آگاهی بخشی های سلامت نیاز دارند و یکی از اولویت های ما نیز آموزش است و بحث خودمراقبتی نیز از رویکردهای ما است که از هر خانواده، محیط کار و محله افرادی به عنوان سفیر سلامت انتخاب شوند.
بسته های خدماتی شما در زمیه بهداشت کدام موارد است؟
ما در این طرح بسته های مختلفی را مطرح کرده ایم که غربالگری از جمله این موارد است که در این مرحله ما احساس دیر بودن خدمات داریم که اگر موارد مخفی را زودتر مشخص کرده و پیشگیری کنیم، بسیار مناسب تر خواهد بود.
بسته دیگر خدمات ارزیابی و تشخیص و شروع بیماری های مزمن و فصلی است و با توجه به اینکه هزینه های درمانی زیاد است ما می توانیم با غربالگری از این بیماریها بکاهیم و هزینه ها را کاهش دهیم.
بسته جدید دیگر در این خدمات نیز خدمات مشاوره و روانشناختی از مراکز تحت پوشش است که با استقرار افراد در زمینه مشاوره فعال عمل می کنیم و با توجه به افزایش مشکلات روانی از جمله طلاق ما برنامه ای در این جهت داریم که کارشناسان ما نیز آمادگی دارندکه این خدمات بورس ما است.
مراقبت بدنی و الگوی تغذیه ای نیز از دیگر بسته های خدماتی است که در مراکز سلامت جامعه ارائه می شود و درمان بیماری های تغذیه ای و ارائه الگوهای تغذیهای از دیگر موارد مورد بررسی ماست.
با توجه به اهمیت بخش خدمات اجتماعی در جامعه برنامه شما در این زمینه چیست؟
بسته های خدمات اجتماعی با حضور تیم های روانپزشکان و مددکاران و بیماریهای واگیردار از جمله موارد و بسته های دیگری ما است که در این راستا نیز در بخش بیماریهای واگیردار با حداقل خسارات ممکن سال را سپری کردیم و امیدواریم با همان آمادگی در مقابل این بیماریها مقابله کنیم.
سلامت دهان و دندان نیز از بسته های سلامت ماست که در مدارس این بخش اجرا شده و مرحله اول آن نیز انجام شده است و نوبت دوم آن نیز در ابتدای گام بعدی سلامت انجام می شود که ما حاصل آن را در پنج سال آینده خواهیم دید و سلامت دهان و دندان را داشته باشیم.
بسته دهم سلامت خدمات محیط و کالاها است و با توجه به اینکه استان ما استانی صنعتی است خوشبختانه ما در مرکز سلامت پزشک طب کار را فعال کردیم و آموزش افراد را در دستور کار خود قرار دادیم.
آیا شما در زمینه سلامتهایی از جمله محیط کار مشکلاتی از جمله دخانیات برنامه ای داشته اید؟
ما در حوزه سلامت محیط هنوز جای کار داریم و برخی از آلاینده ها مانند دخانیات باوجود تلاش های ما همچنان وجود دارد و متاسفانه گروه هایی فشار می آورند و ما نمی توانیم فعالیت خود را در راستای جمع آوری مراکز ارائه قلیان انجام دهیم و با لابی ها نمی توانیم کار خود را به سرانجام برسانیم.
قوانین و لابی های پشت صحنه باعث می شود که کار همکاران ما در خصوص جمع آوری مراکز قلیان روی زمین بماند و اضلاع دیگر نیز باید کمک کنند تا این خطر انجام شود.
ما در این موضوع احساس عذاب وجدان داریم و این ناتوانی برای ما مشکل است؛ اما ما هرگز کوتاه نخواهیم آمد و ما از شورای سلامت نیز مطالبه کنیم.
آخرین بسته نیز بسته سلامت در حوادث و بلایاست که با توجه به خسارت های عظیم خسارت های انسان ساخت این امر به خوبی مورد توجه قرار گرفته است که حوادث ترافیکی، اماکن شغلی خطرناک، ریزگردها از جمله این موارد است که هدف ما در این بسته نیز اموزش خانواده ها است.
در 347 نقطه در استان یزد این خدمت ارائه می شود که خانه های بهداشت، پایگاه های شهری، مراکز سلامت جامعه شهری این خدمات ارائه می شود.
این طرح و تحول جدید است که نهال تازه ای برای رشد و تکامل است و نیازمند کمک و همکاری بخش های مختلف است که با آموزش و تجهیزات و پرسنل لازم کیفیت خدمات را بالا ببریم؛ اما در این راستا ما اعتقاد داریم که کار اصلی ما با مردم است.
ما الان در گام سوم در حوزه آموزش هستیم که اعتقاد این است که اگر در سیستم آموزشی تحول ایجاد کنیم کادر فارغ التحصیل با رویکرد حل مشکل مردم در جامعه حضور پیدا می کنند.
با توجه به این که آموزش گیرندگان ما به نحوی به صورت سنتی عمل می کنند ما امیدواریم در بحث اموزش تحول ایجاد شود تا رویکرد حل مشکل انجام شود.
بر اساس امارها میزان 21 و نیم درصد جامعه ایرانی از یکی از اختلالات روانی رنج می برند که باید برای آن برنامه ریزی کرد و ریشه یابی آن را داشته باشیم.
ما در بخش های تخصصی نیاز به آموزش داریم و در خانواده نیز باید برای توانایی و مهارت حل مشکل برنامه داشته باشیم تا بتوانیم با توانمند کردن مردم در راستای کاهش مشکلات برنامه ریزی کنیم.
جامعه ما الان در مرحله گذار است و سبک زندگی از سنتی ایرانی سالم به سبک زندگی وارداتی در حال تبدیل شدن است و تحت تاثیر امواج بیرونی است که در این جهت نیز روان ما تحت تاثیر آن قرار می گیرد و ما فکر می کنیم که مردم ما در مقطعی متوجه خواهند شد که این روش ها و سبک های زندگی در آینده مشکلات زیادی برای ما بوجود می آورد.
ما مطمئن هستیم که در پنج سال آینده بسیاری از سبک های زندگی دوباره اصلاح می شود.