به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، برای اطلاع از اعزام تیم جودو و کشتی دانشگاه آزاد بجنورد سراغ واحد تربیت بدنی دانشگاه آزاد بجنورد می روم، آنجا با آقایان بهمنش و حقانی آشنا می شوم و بعد از اینکه مصاحبه تمام می شود پای صحبت های آقای حقانی می نشینم.
او هم اکنون بعنوان کارشناس تربیت بدنی دانشگاه مشغول فعالیت است؛ اما داستان جالبی از دوران ورزش حرفه ای خود دارد، با او هم کلام می شویم و می گوید: از سال 72 در تیم ملی جوانان و بزرگسالان عضو بودم و چندین سال هم در این دو رده قهرمانی کشور را از آن خود کردم.
وی افزود: در مسابقات جوانان مصر قهرمان شدم و سهمیه مسابقات جهانی فرانسه را کسب کردم، همچنین در مسابقات آسیایی اولین مدال طلای بزرگسالان را در تاریخ جودوی کشور کسب کردم، چندین دوره بعوان مربی در خدمت تیم ملی بودم و در سال 75 و 76 بعنوان یکی از بهترین برگزیدگان ورزش کشور انتخاب شدم و توسط رئیس جمهور نیز تقدیر شدم.
حقانی با اشاره به اینکه چندین سال هم هست که مربی تیم دانشجویان هستم و تقریبا هر سال در سطح بین المللی کسب مقام داشته ایم، گفت: اخیرا هم مربی و سرمربی تیم ملی کوراش کشور بودم که موفق شدیم مقام سوم تیمی جهان را سال گذشته از آن خود کنیم.
وقتی مشکلات زندگی قهرمان را ضربه فنی می کند
این مربی جودو در ادامه گفت: در بین دانشجویان افرادی را داریم که در اوج قهرمانی یا ورزش را رها کرده اند و یا بخاطر مشکلات مالی که در زندگی با آن مواجه شدهاند، مانند سابق تمرینات را ادامه نداده اند و بعضا به مشاغل غیر از ورزش رو آورده اند که ظرفیتشان دارد هدر می رود.
وی با بیان اینکه ورزشکارانی را می شناسم در بین دانشجویان از جمله آقایان بهزاد وحدانی و علی محمدنیا که هردو قهرمانی جهان هم دارند؛ اما حمایت کافی از آنها نشده و از صحنه حرفه ای فاصله گرفته اند، گفت: یک ورزشکار وقتی وارد فضای قهرمانی جهان می شود تمام عمر و درامد و زندگی اش را خرج ورزش می کند؛ بنابراین اگر از او حمایت ویژه مالی و معنوی صورت نگیرد، زندگی اش صدمه می بیند، در واقع او میلیون ها تومان خرج می کند آخر سر به او چند سکه می دهند که مبلغ ناچیزی است.
زین العابدین حقانی گفت: شاهد هستیم ورزشکاران ما امروز در استان روزانه چهار تا شش ساعت از زندگی خود را و بهترین ایام عمر خود را روی ورزش می گذارد؛ اما حمایت خوبی نمی شود، در مقابل وقتی می بیند هم سالانش همه مشغول کار شده اند، از او در زندگی جلو افتاده اند و او عقب مانده است، سر خورده می شود و در اوج قهرمانی منزوی و گوشه گیر می شود.
وی تصریح کرد: بارها دیده ام جوانان ورزشکار ما چطور در مقابل پیشنهادات برجسته مالی که از سوی کشورهای دیگر به آنها می شود تا بعنوان بازیکن برای آنها مشغول کار شوند ایستادگی می کنند؛ چرا که عرق ملی دارند از سوی دیگر در داخل حمایت جدی از آن ها نمی شود، ورزشکار در درجه اول نیاز به تقدیر شدن و حمایت معنوی شدن دارد که احساس سودمندی و افتخار بکند و در مرحله دوم برای امرار معاش در کنار ورزش حرفه ای نیاز به حمایت مالی دارد.
این کارشناس تربیت بدنی دانشگاه آزاد بجنورد به جوانان توصیه کرد تا زمانی که سیستم حمایت ها اصلاح نشده است، ابتدا درس و تحصیل را در اولویت خود قرار دهند و بعد سراغ ورزش حرفه ای بروند تا دچار سرخوردگی نشوند؛ البته او تاکید چند باره هم می کند که مبادا با این صحبت ها انگیزه خود را از دست بدهند؛ بلکه در همه حال ورزش را از زندگی خود کنار نگذارند تا تن سالم و روانی با نشاط داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه وقتی همین اواخر به مسابقات ترکیه اعزام شدیم هزینه های خورد و خوراک و حمل و نقل داخل شهری مان هم با خود ورزشکار بود، گفت: این ها بهترین ورزشکاران بودند که در مسابقات انتخاب شده بودند و در نهایت هم در جهان مقام سوم تیمی را کسب کردند؛ اما برای رفت و برگشت به تهران 30 ساعت در داخل مینی بوس بودند، در حالی که ورزشکار حرفه ای چون وزن کم می کند باید استراحت کافی داشته باشد و بدنش در آسایش بسر ببرد.
تنها خاطراتش برایم باقی ماند
حقانی علت کاهش فعالیت های حرفه ای خود را چنین بیان کرد: از تمام دورانی که در تیم ملی بودم تنها خاطرات و افتخاراتش برایم باقی ماند، اینها خیلی افتخارآمیز است؛ اما زندگی ورزشکار و مربی حرفه ای هم خرج دارد و باید برای آن کار کند و وقت بگذارد، ورزشکاران با استعداد ما در خراسان شمالی که من معتقدم این استان جوانان ورزشکارش همگی ظرفیت های بین المللی دارند را هیچ حریفی زمین نمی زند مگر حمایت معنوی و مادی نشدن.
وی بهترین خاطره خود را کسب مقام قهرمانی جوانان آسیا که برای اولین بار در تاریخ جودوی کشور انجام شد خواند و گفت: اصلا فراموش نمی کنم رئیس وقت فدارسیون در مصاحبه تلوزیونی اش گفت ما هر بار با حریفان ژاپنی روبرو می شدیم افتخار می کردیم که با اختلاف امتیاز می بازیم و خوب است ناکوت نمی شویم؛ اما در مورد من گفت مطمئن هستم اگر زین العابدین پنج بار دیگر هم با حریفش روبرو شود، می برد.
در ادامه خواستیم سراغ دو تن از دانشجویان جودو کاری که آقای حقانی از آنها نامبردند برویم و با آنها گفتوگو کنیم، موفق نشدیم با آقای بهزاد وحدانی ارتباط بگیریم؛اما آقای علی محمد نیا را پیدا کرده و در ادامه نسبت به علت حضور کمرنگ در عرصه ورزش حرفه ای از او سئوال کردیم.
وی در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه علت فاصله گرفتنم از ورزش حرفه ای مصدومیت و استراحت است، گفت: با این حال این هم یک واقعیت است که ورزش حرفه ای هرگز نمی تواند جایگزین شغل و منبع درآمد باشد، من از 15 سالگی در تیم ملی عضو هستم و غیر از المپیک در سایر مسابقات آسیایی و بین المللی شرکت کرده ام ولی حمایت مسئولان متناسب با زحمتی که بچه ها می کشند نیست.
فعلا استراحت می کنم
محمد نیا در خصوص حضور کمرنگش در مسابقات حرفه ای چنین گفت: ورزش حرفه ای را به خاطر علاقه وافری که به آن دارم ترک نکرده ام؛ بلکه بعد از مسابقات جهانی کارگران که مدال طلا کسب کردم به خودم استراحت دادم و کمی به زندگی ام پرداختم؛ البته با وجود مصدومیتی که برداشتم تمریناتم ادامه دارد.
از او در خصوص نحوه مصدومیتش می پرسم، می گوید: در مسابقات آسیایی سهمیه المپیک در ابوظبی رباط پایم پاره شد و مجبور شدم خودرویم را برای درمان بفروشم. از علی می پرسم مگر فدراسیون هزینه درمان و مخارج را تامین نمی کند، او گفت: قبلا خوب بود و عضویت در تیم ملی حقوق داشت؛ اما الان این حمایت ها کمرنگ شده است و ورزشکار مجبور به پرداخت هزینه از جیبش است، هزینه رفت و آمد هم گاهی با خودش است؛ این در حالی است که انتظارات از مسئولان بیشتر است؛ چرا که ورزشکار فوقش تا 30 سالگی قادر به ورزش حرفه ای است، باید به زندگی اش هم برسد؛ اما با این همه مدال که می گیرد به آینده مطلوبی پا نمیگذارد.
وی حمایت استانهای دیگر از ورزشکارانشان را بیشتر از خراسان شمالی عنوان کرد و گفت: این استان در رشته های رزمی از استعدادهای شگفت آوری برخوردار است و شاهدیم با کمترین امکانات و حمایت ها، بالاترین مدالها و مقام های آسیایی و بین المللی کسب می شود، این موضوع باعث شده است برخی خانواده ها اجازه ورود فرزندانشان به ورزش حرفه ای را ندهند؛ چرا که با وجود مصدومیت ها و سختی هایی که تحمل می شود، تقدیرها و تامین های لازم صورت نمی گیرد.
ننگمان می آید برای کشورهای دیگر بازی کنیم
از علی محمد نیا می پرسم آیا پیشنهادات خارجی هم به بچه های خراسان شمالی می شود، او می گوید: بله اکثرا از خارج از کشور پیشنهاد دارند؛ اما به خاطر کشورشان و غیرتی که روی آن دارند، پیشنهادات را نمی پذیرند، ما همه ایرانی هستیم و به این مرز و بوم تعلق داریم، ننگمان می آید برای کشورهای دیگر بازی کنیم.
از او می پرسم نظرت راجع به منش پهلوانی و از سوی دیگر افرادی که می خواهند بدن ورزیده خود را در خیابان به نمایش بگذارند چیست، او جواب داد: من همیشه از خدا می خواهم هر موفقیتی که برایم حاصل می شود ظرفیتش را هم به من بدهد، ورزشکار با اخلاق کسی است که به مولایش امام علی(ع) اقتدا کند و مانند درخت هرچه میوه اش بیشتر می شود، شاخه هایش متواضع تر شود.
وی همچنین از تلاشش برای کسب آمادگی و ادامه دادن مسیر ورزش حرفه ای سخن گفت و ادامه داد: یکی از مشکلاتی که ما در کشور و استان با آن مواجه هستیم بهره گیری کم از علم تمرین روز دنیاست، این مسئله باعث آسیب دیدگی اکثر ورزشکاران ما می شود.
خراسان شمالی می تواند قطب جودو و کوراش آسیا باشد
وی جودو را در خراسان شمالی مانند کشتی در مازندران خواند و گفت: اعتقاد دارم این استان اگر روی استعدادهای برتر این رشته و رشته کوراش سرمایهگذاری کند می تواند به سادگی تبدیل به قطب جودوی کشور بلکه آسیا شود، با این حال آنچه مشاهده می شود، این است که توجه کافی به ورزش های رزمی نسبت به سایر رشته ها نمی شود.
علی محمد نیا، قهرمان جهان و دانشجوی دانشگاه آزاد بجنورد در پایان گفت: همه دانشجویان و جوانان را به ورزش کردن توصیه می کنم، حالا چه ورزش حرفه ای و چه ورزش معمولی، چرا که ورزش علاوه بر سلامتی جسمانی انسان را از حاشیه هایی چون اعتیاد دور می کند و سلامتی روحی و روانی و اخلاق و منش پهلوانی نیز در پی دارد و بهترین تفریح برای گذراندن اوقات آزاد است.
علی محمدنیا تا کنون در کارنامه خود کسب مقام دوم و سوم قهرمانی جهان در سالها 85 و 86، کسب مدال طلای آسیا در سالهای 85 و 86، کسب مدال نقره جودو و کوراش جهان در سال 92، مدال طلای مسابقات آسیایی لبنان و کسب مدال طلای کارگران جهان در سال 94 را ثبت کرده است.
امتیازاتی که دانشگاه آزاد برای قهرمانانش ارائه می کند
در پایان سراغ استاد بهمنش مسئول تربیت بدنی دانشگاه آزاد خراسان شمالی رفتیم تا از تعامل آنان با دانشجویان قهرمان جویا شویم، وی در گفتوگو با خبرنگار ما بیان کرد: با توجه به اینکه دانشجویان قهرمان بعد از اینکه در سنین پایین تر تبدیل به ورزشکار حرفه ای شده اند، وارد دانشگاه می شوند نمی توان گفت دانشگاه بصورت قهرمانی کار می کند.
وی افزود: با این حال ما برای دانشجویان قهرمان خود مزایایی در نظر گرفته ایم تا هم حمایت صورت گیرد و هم تشویق به ادامه مسیر قهرمانی باشند، از جمله اینکه ضمن عضو کردن آنان در تیم های مربوطه دانشگاه، سالن و مربی در اختیار آنها قرار می دهیم و در شهریه آنان نیز تخفیفات خوبی قائل می شویم، همچنین در صورتی که مسابقات آنها با امتحانات تداخل داشته باشد مشکل شان را با همکاری بخش آموزش حل می کنیم.
بهمنش در پایان گفت: ما همچنین با برگزاری مسابقات در رشته های مختلف سعی می کنیم استعداد های برتر را شناسایی کنیم و به مسابقات کشوری و استانی بفرستیم که تا کنون مواردی را از جمله در رشته آمادگی جسمانی داشتیم که تا سطح قهرمانی کشور هم پیش رفت و هم اکنون مسیر خود را ادامه می دهد.
لازم به ذکر است، دانشگاه آزاد خراسان شمالی یکی از دانشگاه های ورزشی این استان است که دانشجویانش طی سالهای متمادی مدال های رنگارنگی را در رشتههای مختلف و در سطوح کشوری، آسیایی و بین المللی کسب کرده اند، بعنوان مثال تنها در رشته جودو و کوراش 9 قهرمان جهان و آسیا در میان دانشجویان دانشگاه آزاد حضور دارند که مشروح آن خود گزارش مجزایی می طلبد و به امید خدا در آینده منتشر خواهیم کرد.