به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو عباس سلیمی نمین مدیردفتر مطالعات و تدوین تاریخ عصر امروز در دوره طلبه جوان و بصیرت سیاسی دانشگاه رضوی که به میزبانی دانشگاه امام صادق برگزار شد در مورد جریان شناسی انتخابات با رویکرد انتخابات ریاست جمهوری در سال 96 تصریح کرد: فعل و انفعالات جریانات سیاسی متاثر از دو مولفه نگاه فکری و برداشت از گفتمان اجتماعی است یعنی هم جریان سیاسی متاثر از نگاه سیاسی و فکری در انتخابات عمل می کند و هم متاثر از استنباط گفتمان اجتماعی وارد فضای سیاسی در انتخابات می شود.
وی ادامه داد: عمدتا و به خصوص در سال های اخیر گفتمان اجتماعی تاثیر بر دیدگاه های سیاسی می گذارد در واقع شعارهای مطرح شده در انتخابات بیشتر بر گفتمان اجتماعی منطبق است که همان مطالبه جامعه می باشد.
سلیمی نمین اضافه کرد: هر جریان سیاسی که خود را سوار بر موج گفتمان اجتماعی کند قدرت مانور بیشتری در انتخابات خواهد داشت.
مدیردفتر مطالعات و تدوین تاریخ با اشاره به رفتار طیف اصولگرا در انتخابات اظهار داشت: در طیف اصولگرا که یک شناخت بهتری نسبت به آن داریم زمانی که توانسته شعارهای خود را متناسب با گفتمان اجتماعی کند توفیقاتی به دست آورده است.
وی خاطر نشان کرد: جریان اصولگرا در گذشته بین دو بحث گفتمان های جدید و سنت های خود در رفت و آمد بوده است گاهی این تصور را می پذیرفته که در گفتمان تحول ایجاد کند و گاهی هم خیر یعنی این نگاه که تغییر جدید ایجاد کند اتفاق نمی افتاده است.
سلیمی نمین تصریح کرد: اصولگرایان را می توانیم در یک ارزیابی کلان دارای پایگاه اجتماعی قوی تر و برتری از سایر طیف های سیاسی بدانیم اما قدرت سازماندهی این پایگاه اجتماعی ضعیف است اصولگرایی علی رغم همه تبلیغاتی که علیه آنها در رسانه های خارجی به واسطه اینکه آنها علاقه مند به حضور اصلاح طلبان در قدرت هستند صورت می گیرد دارای پایگاه قوی تری نسبت به بقیه طیف ها است.
مدیردفتر مطالعات و تدوین تاریخ با اشاره به ضعف های موجود در طیف اصولگرایی بیان داشت: اصولگرایان دارای ضعف های اساسی در تشکیلات هستند که موجب شده دارای ضعف های اساسی در انتخابات های گذشته باشند ضعف بالاتر از این این است که کسانی که خارج از اصولگرایی هستند بهتر می توانند انتخابات را مدیریت کنند.
وی ادامه داد: در انتخابات گذشته برخی از بیرون این طیف اجازه ندادند کاندیدای اصولگرایان دارای وحدت باشند و حتی در مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری نامزدهای اصولگرا علیه هم صف آرایی هایی بسیار تندی داشتند این اتفاق باعث می شود پایگاه اصولگرایی دچار سردرگمی شود.
سلیمی نمین خاطر نشان کرد: هر طیف سیاسی دارای نیروهای محرک و صف است که تعیین کننده حرکت انتخاباتی آن طیف هستند و می توانند آرای خاکستری و سرگردان و کم اطلاع از نظر سیاسی را اقنا کنند اما وقتی موتور محرک دچار سردرگمی شد نمی تواند قشر خاکستری را جذب کند که در انتخابات گذشته چنین اتفاقی رخ داد.
مدیردفتر مطالعات و تدوین تاریخ با تاکید براینکه انتظارات پایگاه اجتماعی اصولگرایان از نخبگان براورد نشده است تصریح کرد: این اتفاق باعث شد در انتخابات ریاست جمهوری نامزدهای این طیف به نفع هم کنار نروند و اجازه نفوذ به صفوف خود را بدهند که به دلیل محقق شدن این موضوع دچار سرافکندگی شدند و آن سه بزرگوار که با هم تعهداتی را گذاشته بودند به تمام تعهد خود عمل نکردند.
وی با اشاره به اینکه جامعه ما در روند حرکت خود برخی بدعت ها را خطرناک می بیند گفت: وقتی جامعه برخی بدعت ها را خطرناک می بیند دوست دارد جایگاه اصول و مبانی در کشور مستحکم تر شود تا سلیقه و تمایلات افراد نتواند تاثیر زیادی بر اداره جامعه بگذارد حتی کسانی که نسبت به اصول و مبانی انقلاب پای بندی ندارند دوست دارند که جامعه براساس مبانی اداره شود تا سلیقه افراد.
سلیمی نمین با تاکید براینکه اصولگرایان باعث توجه و تعلق جامعه به مبانی هستند اظهار داشت: وقتی اصولگرایان بازگشت به مبانی را مطرح کردند جامعه از این تصمیم استقبال کرد زیرا در دوران اصلاحات خیزی برداشته شده بود تا مبانی را حذف کنند اما بلافاصله جامعه شروع به درخواست بازگشت به مبانی و اصول خود کرد که در این رفت و آمد احمدی نژاد توانست قدرت را در دست بگیرد.
مدیردفتر مطالعات و تدوین تاریخ با تاکید براینکه وقتی انتخاباتی در پیش رو است تشکیلات باید تکثر نامزدها را مدیریت کند تصدیق کرد: آیت الله مهدوی کنی در روزهای آخر منتهی به انتخابات ریاست جمهوری 92هر چه با آقای ولایتی تماس گرفتند ایشان جواب نمی دادند زیرا آقای ولایتی توسط آقای ناطق و هاشمی مدیریت می شد.
وی با اشاره به اینکه در آستانه انتخابات نباید به اختلافات دامن زده شود گفت: وقتی صحبت از وحدت به میان می آید یعنی اینکه در عین داشتن سلایق مختلف وحدت خود را حفظ کنیم طیف اصولگرایی یک طیف است یعنی در بسیاری از مسائل با هم اختلاف سلیقه و نگاه دارند برخی از اصولگرایان قائل به رای دیگران نیستند و یک نوع جزمیت و تسلب در نظر خود دارند که بسیار مخرب است چون برداشت سیاسی برداشت شخصی است اما کار تشکیلاتی ایجاب می کند هر فردی رای خود را بدهد و سپس پذیرای نتیجه آرا باشد.
سلیمی نمین با تاکید براینکه اولین الزام کار تشکیلاتی این است که به آرای جمع طیفی احترام بگذاریم خاطر نشان کرد: انقلابی بودن یک شاخص است و اصولگرایی و اصلاح طلبی تعابیر صحیحی برای طیف های سیاسی در کشور نیست در اتفاقات مختلف می توان در هر دو جریان افرادی را با شاخص های انقلابی تشخیص داد اما اینکه بگوییم یک عده از جامعه طیف انقلابی و طیف دیگری ضد انقلابی هستند صحیح نیست بلکه انقلابی بودن تنها یک شاخص است.
مدیردفتر مطالعات و تدوین تاریخ با اشاره به روند حرکتی اصلاح طلبان در انتخابات تصدیق کرد: به دلیل خطاهای فاحش اصلاح طلبان بعد از مجلس ششم یک نوع بی اعتمادی نسبت به آنها در جامعه ایجاد شده لذا مدتی است که خودشان را منتسب به یک لکوموتیو دیگری مثل هاشمی و روحانی کردند تا بتوانند شرایطی که در آن هستند را حل کنند.
وی ادامه داد: قوت جریان اصلاح طلب کار تشکیلاتی قوی آنها است علی رغم خطاهای فاحش و تقلیل در پایگاه اجتماعی آنها به لحاظ تشکیلاتی دارای قدرتی هستند که می تواند اعلام ارائه کند در انتخابات آقای عارف علی رغم میل باطنی وادار به کناره گیری شد یعنی آقای عارف را به صحنه آوردند و بعد او را حذف کردند و رای او را به سبد روحانی ریختند.
سلیمی نمین در مورد انتخابات سال آینده نیز گفت: اصولگرایان باید به گفتمان اجتماعی و جامعه نزدیک شوند ولی این روزها شاهد هستیم اصولگرایان دیر عمل می کنند به نظر می رسد عاقلانه نیست فرصت دیگری به احمدی نژاد بدهیم آقای احمدی نژاد حاصل تلاش حدودا 16 ساله اصولگرایان را در اختیار گرفت اما بعد از آنکه صحنه را در دست گرفت کارهایی را انجام داد که هیچ کدام از جریان های سیاسی چنین خطاهایی را انجام ندادند.