ویژهبرنامه زخم کهنه با حضورعلیاکبر کریمی، نماینده مردم اراک در مجلس و کارگران شرکت هپکو، به همت بسیج دانشجویی دانشگاه شریف در آمفیتئاتر مرکزی دانشگاه برگزار شد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ ظهر روز دوشنبه در سالن آمفی تئاتر دانشگاه شریف، ویژه برنامهای با عنوان زخم کهنه برگزار شد؛ ویژه برنامهای جهت بررسی مشکلات شرکت صنعتی هپکو که بسیج دانشجویی این دانشگاه برگزار کرده بود.
ساعت که به زمان شروع برگزاری برنامه نزدیک میشد، دانشجویان و مهمانان ویژه برنامه در سالن حاضر میشدند، جمعیت خوبی در سالن حاضر بودند، مسئولین برنامه لباسهای کارگران را پوشیده بودند که جلوه جذابی به سالن داده؛ دور تا دور سالن پر از پوسترهایی بود که افتخارات و ویژگیهای شرکت هپکو را به تصویر کشیده بود.
اولین قسمت برنامه، اکران مستند زخم کهنه بود؛ حاضرین در جلسه محو تماشای مستندی بودند که برای مشکلات کارگران هپکو ساخته شده بود، مستند نان گزیده که ساخته یه کارگردان جوان و دغدغهمند بود که در یک بازه چند ماهه وضعیت اعتراضات و نابسامانیهای شرکت هپکو را نقل میکرد.
بعد از پایان مستند، محمدرضا حاج حسینی کارگردان مستند چند دقیقهای با دانشجویان و مهمانان ویژه برنامه گفتگو کرد. حاج حسینی از بسیجی بودن خود و اینکه خوشحال است که جنبش دانشجویی به نسبت این مسئله دغدغه دارد، اظهار خوشحالی کرد؛ در پایان هم از سانسور شدن مستند ۴۶ دقیقهای خود که در صدا و سیما ۲۳ دقیقه پخش شد، اظهار تاسف کرد و از مسئولین صدا و سیما خواست که درد مردم را سانسور نکنند و در جهت بهبود وضعیت کارگران اقدام نمایند.
مهمانان ویژه برنامه، نمایندگان کارگران شرکت هپکو، لطف الله سعیدی، مدیرعامل سابق شرکت هپکو، علی اکبر کریمی نماینده مردم اراک در مجلس بودند که تمامی مهمانان دعوت شده به این ویژه برنامه نبودند؛ علیرضا صالحی، رئیس سازمان خصوصی سازی و حمیدرضا فولادگر، رئیس کمیسیون اصل ۴۴ مجلس دیگر مهمانان برنامه زخم کهنه بودند که در بین دانشجویان حضور نیافتند و به گفته مسئولان برنامه از صبح دوشنبه تلفن همراه خود را خاموش کرده و از پاسخگویی امتناع کردند.
قسمت سوم برنامه، زمان گفتگو دانشجویان با کارگران و شرح وضعیت شرکت هپکو، توسط نمایندگان شرکت هپکو بود؛ سید امیر میرناصری نماینده کارگران، ابوالفضل رنجبر، نائب رئیس شورای اسلامی شرکت هپکو و مسعود حاتمی، کارشناس شرکت هپکو نمایندگان کارگران شرکت هپکو بودند که دانشجویان پای صحبتهایشان نشستند.
در بین صحبتهای کارگران یک نکته توجه تمام دانشجویان حاضر در جلسه را جلب کرد، نماینده کاگران گفت: شرکت صنعتی هپکو با عظمت و وسعتی که دارد اگر به روال عادی و اوج تولیدات صنعتی خود ادامه میداد، تمام شما دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف میتوانستید به عنوان یک کارشناس در این شرکت مشغول به کار شوید، وی ادامه داد که این شرکت در سالهای آخر فعالیت خود با تمامی تولیدات مشابه در جهان رقابت میکرد که این حاکی از پیشرفته بودن دستگاهها و فناوری این شرکت بود.
نماینده کارگران شرکت هپکو از سابقه این شرکت و تاریخچه آن گفتند، از شرکتهای معتبر طرف قرارداد شرکت که حجم زیادی از ارز را وارد چرخه اقتصادی کشور میکرد. این کارگر اضافه کرد که رژیم بعث بعد از ساخت ماشین آلات صنعتی شرکت هپکو در هشت سال جنگ تحمیلی، سه بار به دلیل تاثیرگذاری شرکت آن را بمباران کرد، ولی نتوانست مانع پیشرفت این شرکت شود، اما در چند سال اخیر با مدیریت ناکارآمد مسئولان این شرکت، کاری که صدام با مبمباران از عهده آن بر نمیاد را با عدم مدیریت صحیح انجام دادند.
کارگران هپکو از حقوقهای معوقه چندین ماهه خود گفتند که این امر باعث شده در چند ماه اخیر ۱۶ طلاق و پاشیدگی زندگی در بین کارگران شرکت اتفاق بیفتد، از فروش زمینهای شرکت گفتند و اینکه این شرکت که ماهانه نزدیک به ۲۰۰۰ قطعه تولید میکرد در چند سال اخیر هیچ تولیدی نداشته و شرکت، وضعیت مناسبی ندارد.
میرناصری توضیح داد: حکمهای ما تبلیغ علیه نظام و عداوت است؛ در حالی که دیدگاه ما به نظام اینطور نیست. فکر میکنم تعریف مسئولان از نظام فرق میکند، اما از دیدِ ما مردم کف جامعه، معنی نظام، همان نظامی است که امام مدنظر داشته است. ما به دنبال همان نظام هستیم و تاکنون هم هزینههایش را دادهایم پس شما هم مطالبه گری کنید.
در ادامه مسعود حاتمی کارشناس شرکت هپکو توضیح داد: هرچند سازمان خصوصیسازی طبق قرارداد اولِ واگذاری، ۶۰ درصد سهام شرکت هپکو به مبلغ ۷۰ میلیارد تومان را به صورت اقساطی به خریدار تقدیم کند، اما تا الان این سازمان در راستای استیفای حقوق این شرکت، قدمی برنداشته است. داراییهای جاری شرکت در سال ۸۶، ۲۷۴ میلیارد تومان بوده و سهامدار به اتکای همین موجودی، ۶۰ میلیارد تومان از بانک وام گرفته؛ این درحالی است که سود عملیاتی ما در همان سال ۲۵ میلیارد بوده که سهامدار ۱۰ میلیارد تومان را از شرکت خارج کرد در صورتی که اگر این کار را نمیکرد حالا وضعیت شرکت به این صورت نبود یعنی به گونهای که امروز تولیدات این شرکت به صفر رسیده باشد.
کارگران گفتند که دغدغههای ما صرفا حقوق نیست، کارگران که به دلیل نگرفتن حقوق اعتراض نمیکنند که برای ۶۰ نفرشان حکم قضایی صادر شود، ما دغدغه نادیده گرفتن توانمندیهای شرکت هپکو را داریم که جز لاشهای از آن در حال حاضر باقی نمانده است.
در ادامه این مراسم علیاکبر کریمی، نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی و لطف الله سعیدی، مدیرعامل اسبق هلدینگ هپکو روی صحنه آمدند و مناظرهای بین آنها شکل گرفت.
علی اکبر کریمی اظهار کرد: خوشحالم که مطالبهگری دانشجویی از حوزه فرهنگی و سیاسی فراتر رفته و به حوزه اقتصادی رسیده و دانشجویان نسبت به این امر حساس شدهاند. اتفاقات زیادی در حوزه اقتصادی رخ داده که بخشهایی از آن ناشی از روحیه کاسب کاری داخلی است و بخشی به نفوذ خارجیها برمیگردد. درباره هپکو باید بگویم در آن زمان برخی دانشجویان و طلاب به اراک آمدند و از هپکو بازدید کردند که این کار ستودنی بود. این دردی است که از خصوصیسازی شرکت هپکو ایجاد شده است.
کریمی گفت: هرچند پیش از این اتفاقات هپکو پوشش خبری داده نمیشد، اما به تازگی رسانه ملی هم به میدان آمده و مطالبه به حق مردم را نشان میدهد اصلا وقتی این موضوعات از رسانه ملی پخش میشود، میدان از بیگانگان گرفته میشود.
لطف الله سعیدی هم اظهار کرد: هپکو قبل از انقلاب با هدف مونتاژ ماشین آلات ایجاد شد، اما بعدها توانایی ساخت پیدا کرد، ما در نظام جمهوری اسلامی بنا نیست با خودزنی، هرچیز نادرستی را فریاد و فضای ذهنی جامعه را مشوش کنیم. در مستند «نان گزیدهها» به قیمتگذاری شرکت در سال ۸۵ اشاره شد من کارشناسی اقتصاد از دانشگاه شهید بهشتی و فوق لیسانس مدیریت بازرگانی از دانشگاه تهران دارم.
وی افزود: بنابراین باید بگویم در آن زمان قیمت هر سهم هپکو ۱۵۴ تومان بود و خریداران این سهمها را بر اساس قیمتی که کارشناسان تعیین کردند، خریدند. البته ۱۵۴ تومان بازار در بورس ۳۵۰ تومان خریداری شد و هیچ آلودگی در این فرایند نبود در واقع در یک رقابت تنگاتنگ هر سهم ۳۵۰ فروخته شد و این قیمت مبنای کارشناسی داشت بنابراین ماجرا را باید از اینجا به بعد بررسی کرد.
ادامه این جلسه به مناظره داغ میان کریمی و سعیدی برسر متن و حاشیه جنجالهای مرتبط با اعتراضات کارگردان هپکو اختصاص پیدا کرد.
علیرضا قادری، مسئول بسیج دانشگاه شریف نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: هدف برگزاری ویژه برنامه زخم کهنه گفت: هدف اصلی ما از این برنامه این بود که صدای کارگرانی که در این مساله اعتراض داشتند شنیده بشود، و همچنین مسئولین هم حضور پیدا کنند تا بتوانیم مطالبه موثری از مسئولین امر داشته باشیم. مسئول وقت بسیج دانشجویی شریف همان سالهای ۹۵ و ۹۶ که بحث خصوصیسازی هپکو مطرح شده بود، در منطقه حضور پیدا کرده و با کارگران گفتگو کردند.
اخیراً هم که مساله مجدداً داغ شده ورود کردیم و از نماینده اراک و نماینده کارگران دعوت کردیم. همچنین از آقای سعیدی، مدیرعامل و رئیس سابق هپکو و آقای دکتر صالح نیز دعوت شد که حضور پیدا نکردند. ما از وی دعوت و پیگیری کردیم تا فرصت دفاع از عملکردشان را داشته باشند، اما به هر حال امروز حضور پیدا نکردند.