محققان دانشگاه راتگرز در آمریکا به تازگی نوعی روبات جدید در عرصه پزشکی تولید کردهاند که تخصص آن خون گرفتن از بیمار است و جایگزین نیروی انسانی در انجام آزمایشهای بالینی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، روباتها همچنان روند رو به رشد خود را طی میکنند و در بخشهای مختلفی، چون تمیز کردن خانه، به عنوان مستخدم در هتل، پرستار سالمندان و راهنمای موزه مورد استفاده قرار میگیرند. اما به تازگی دانشمندان سعی دارند از این روباتها در بیمارستانها و کلینیکهای پزشکی برای خونگیری از بیماران استفاده کنند.
این روبات که کار نمونهگیری خون بیماران را به طور کاملا خودکار انجام میدهد در برخی موارد حتی بهتر از نیروی انسانی انجام میدهد. نخستین آزمایش بالینی انسانی این روبات خونگیر نشان میدهد که سپردن کار خونگیری از بیماران به روباتهای خودکار، فرصت لازم را در اختیار پرستاران و پزشکان قرار میدهد تا زمان بیشتری را صرف رسیدگی به بیماران و درمان آنها کنند.
این روبات خودکار با تهیه تصاویر فرابنفش رگ بیمار را پیدا میکند، آن را با سرنگ سوراخ کرده و سپس اقدام به خونگیری از بیمار میکند. این روبات همچنین مجهز به تحلیلگر خون است که ب. راساس سیستم سانتریفیوژ این کار را انجام میدهد. نتایج به دست آمده از آزمایشها نشان میدهد که این روبات با آزمایش روی ۳۱ نمونه انسانی با موفقیت ۸۷ درصدی توانست به راحتی نمونه خون آنها را بگیرد. در ۲۵ نفری که رگ آنها به راحتی قابل دسترس بود، این موفقیت حدود ۹۷ درصد بود.
مطالعات نشان میدهد که نیروی انسانی در بیمارانی که رگ مشخصی ندارند با ۷۳ درصد، در بیمارانی که عروق رنگپریده دارند با ۶۰ درصد و در بیمارانی که رگ غیرمتورم دارند با ۴۰ درصد موفقیت عمل رگگیری را انجام میدهند.
استفاده از چنین روباتهایی سرعت، دقت و ایمنی نمونهگیری خون را افزایش میدهد و علاوه بر آن، عوارض ناشی از تزریق با سرنگ را مانند درد از بین میبرد. محققان ابراز امیدواری کردند که از این روبات در آینده میتوان برای فرآیندهای پزشکی مانند دیالیز و سوندگذاری وریدی استفاده کرد.