مسئول خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: آمار بالای مرگ و میر بیماران کرونایی در آمریکا با وجود نظام سلامت ناکارآمد و کاپیتالیستی در این کشور دور از ذهن نیست.
گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، ویروس کرونا بسیاری از مردم دنیا را درگیر خود کرده و برخی امروز داغدار عزیزان خود هستند. مردم ایران نیز مدتی است که با این ویروس مرموز دست به گریبان شده اند. «خبرگزاری دانشجو» به منظور بررسی عملکرد دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا گفتگویی را با سمن فلاح سلطانی مسئول خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران ترتیب داده که در ادامه آن را می خوانید:
فلاح سلطانی: فعالیت بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران پیش از شیوع کرونا در ایران شروع شد. به گونهای که بخشی از غرفه ما در راهپیمایی ۲۲ بهمن به آگاهی بخشی در این خصوص اختصاص یافت. در آن زمان ما تلاش کردیم تا با توجه به نگرانیها و اطلاعات نادرستی که مردم از این ویروس کرونا داشتند در قالب تراکت و ارائه توضیحات با این موضوع که چگونه میشود ازمبتلا شدن به کرونا پیشگیری کرد به آگاهی بخشی بپردازیم.
پس از شیوع ویروس کرونا نیز بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران آمادگی خود را جهت انجام فعالیتهای دانشجویی به دانشگاه اعلام کرد و در ادامه با انتشار یک فراخوان عمومی به ارائه آموزشهای بهداشتی، مشاوره تلفنی و یا پوشش بیمارستانهایی که به نیروهای داوطلب نیاز داشتند پرداختیم. همچنین بخشی از فعالیتها به تولید محتوای رسانهای در قالب تولید کلیپ و عکس نوشته توسط نیروهای داوطلب دانشجویی اختصاص یافت.
فاصله برخی اقدامات ایران نسبت به کشورهای موفق در مهار بحران کرونا یکی دیگر از اقدامات بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران مطالعه موردی کشورهای موفق به ویژه چین و کره جنوبی در مهار کرونا بود. پس از انجام این مطالعات که بررسی اقدامات موثر این کشورها در جهت کنترل ویروس کرونا را دربرمی گرفت ما در قالب یک نامه تخصصی راهکارهای کلیدی را به وزارت بهداشت ارسال کردیم و البته متذکر شدیم که بخشی از اقداماتی که در ایران انجام میشود با اقداماتی که در دیگر کشورها صورت گرفته فاصله دارد. به هر روی این نامه به دلایلی رسانهای نشد.
نگرانی از تصمیم رئیس جمهور برای کاهش محدودیتها پس از تعطیلات نوروز زمانی که رئیس جمهور اعلام کرد که میخواهیم محدودیتها را کم کنیم ما واقعا از این حرف برآشفته شدیم به همین دلیل در مخالفت با این تصمیم بر اساس کارهای تحقیقاتی که انجام داده بودیم بیانیهای را تنظیم و با امضای دیگر دانشگاههای علوم پزشکی آن را منتشر کردیم. به هر روی برای سیاستگذاری در نظام سلامت قانونی وجود دارد پس نمیتوان بدون داشتن اطلاعات هر تصمیمی را اتخاذ کرد و آشفتگی ما به نسبت به نظر رئیس جمهور برای کاهش محدودیتها از این جهت بود.
واقعیت این است که تصمیم گیری برای برداشتن محدودیتها تصمیم سختی است. چرا که اگر محدودیتها زود برداشته شود دوباره بر حجم مشکلات اقتصادی که به خاطر اعمال محدودیتها ایجاد شده افزوده میشود. بر این اساس ما در بیانیه خود از رئیس ستاد مبارزه با کرونا نیز خواستیم که بگوید بر اساس چه گفته اند که محدودیتها از ۳۰ فروردین برداشته شود. اینکه صرفا در رابطه با این موضوع با چند پزشک مشورت شود خیلی قابل استناد نیست، چون این کار نیاز به آمار و اطلاعات دارد. به هر روی حدود چهارپنجم افرادی که به کرونا مبتلا میشوند علائمی ندارند. با این وجود وقتی که ما با حجمی از افرادی که مبتلا شده اند و علائمی هم ندارند روبرو هستیم چگونه میخواهیم بفهمیم که مواجهه مردم با این ویروس چقدر بوده است.
نباید از دستاوردهای کرونا غافل شویم رهبر معظم انقلاب در روز درختکاری گفتند: مسئله کرونا دیر یا زود تمام میشود و آن چیزی که برای ما میماند دستاوردهایی است که در این رابطه به دست آمده. در علم اپیدمیولوژی میگویند هر اپیدمی مثل یک مجسمه جنگ میماند، به این معنا که در جنگها بعضی از از آثار آن جنگ را مانند خانهای که گلوله خورده حفظ میکنند تا مردم با دیدن آن صحنه به یاد آن حادثه بیفتند و عبرت بگیرند. بیماری اپیدمیک نیز همین گونه است پس اتفاقات امروز باید تجربهای برای مواجهه ما با اتفاقات آینده باشد. با این وجود ما ابتدا باید تمام نقاط ضعف خود را در این اپیدمی شناسایی کنیم. سپس تمام اقداماتی که در راستای مقابله با این بیماری اپیدمی انجام شده است را بررسی و ارزیابی کنیم تا ببینیم چه اندازه هزینه اثربخشی داشته اند.
آمار بالای مرگ و میر بیماران کرونایی در آمریکا
کار ویژه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا بررسی بیماریهای عفونی است با این وجود طی تحقیقاتی که در بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران در رابطه با فعالیتهای این مرکز انجام شد ما به یک پروتکل تقریباً ۳۰۰ تا ۴۰۰ صفحهای با این موضوع که اگر اپیدمی سارس دوباره در آینده تکرار شد آمریکا باید چه اقداماتی را انجام دهد دست یافتیم؛ البته برای ما جالب بود که آمریکا با وجود این همه تحقیقات چرا این تعداد از آمار بالای مرگ و میر را در بیماری کرونا ثبت کرده است. به هر روی با توجه به نظام سلامت فشل و کاپیتالیستی آمریکا این حجم از کشتهها دور از ذهن نیست.
قرارگاهی برای خدمت به مردم در بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران یک قرارگاه جهادی با نام رویشهای انقلاب اسلامی وجود داردکه فعالیتهای اصلی آن شامل اردوهای جهادی درون استانی و برون استانی است. در این اردوها دانشجویان جهادی به ارائه خدماتی در حوزههای درمان، آموزش بهداشت، فرهنگ، عمران و کارآفرینی با محوریت مردم منطقه میپردازند. در واقع ما در این اردوها در قالب هستههای جهادی مردمی در شهرستانها فعالیت میکنیم. همچنین در کنار این فعالیتها یکسری اقدامات کمپینی و خیریهای نیز صورت میگیرد.
مخاطرات شیرین فعالیتهای جهادی مسلما نگرانیهایی در بین خانوادههایی که فرزندان آنها در رشتههای پزشکی تحصیل میکنند وجود دارد؛ اما واقعیت این است که این خانوادهها از همان زمانی که فرزندانشان وارد رشتههای پزشکی میشوند میدانند که چه خطراتی جامعه پزشکی را تهدید میکند. با این وجود کرونا تنها مسئله جامعه پزشکی نیست، چون ممکن است آنها به هر بیماری دیگری مبتلا شوند. به هر روی افرادی که بخاطر آرمان هایشان وارد این عرصه شده اند باید مخاطرات آن را هم بپذیرند و چه بسا این مخاطرات برای آنها شیرین هم باشد.
انتظارات از صدا و سیما اگر بخواهیم از منظر علوم پزشکی به نقش صدا و سیما در آگاهی بخشی در رابطه با کرونا بحث کنیم، واقعیت این است که در اوایل صدا و سیما در فاز انکار بیماری و البته این انکار هم جزو سیاستهای کلانی است که به صدا و سیما ابلاغ شده بود. معتقدم صدا و سیما میتواند عملکرد فعالانه تری در این حیطه داشته باشد. به هر روی انتظار ما از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که قرار است تمدن ساز شود میتواند خیلی بیشتر از این باشد.
معتقدم در حوزه اطلاع رسانی در مورد کرونا باید دو اصل را رعایت کنیم؛ اول اینکه باید هم جدیت مسئله را به مردم نشان دهیم و هم این امید را در آنها به وجود بیاوریم که ما میتوانیم بحران کرونا را پشت سر بگذاریم. پس از آن جا دارد که یکسری مطالعاتی انجام گیرد که چند درصد از برنامههای صدا و سیما چنین ویژگیهایی را داشته اند.
در پایان شاید یکی از بزرگترین رسالتهای تشکلهای دانشجویی این باشد که بعد از پایان کرونا و زمانی که تبعات این بیماری نمایان میشود اجازه ندهند این اثرات این اپیدمی فراموش شود.