به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها و فضاهای دانشگاهی سال هاست که از مطالبات جدی رهبر انقلاب است و طی این سالهای نه تنها کار جدی در این حوزه صورت نگرفته بلکه دیگر خبری از تعداد اندک کرسیهایی که در فضای دانشگاهی برگزار میشد، نیست.
رهبر انقلاب در دیدارهایی که هر ساله با دانشجویان برگزار میکند یکی از محور اصلی سخنان و مطالباتشان از دانشجویان برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی به معنای واقعی در محیط دانشگاه است؛ به نحوی که فضا باید به گونهای باشد که دانشجو بتواند حرفها و خواستهها و مطالبات خود را در زمینههای مختلف بیان کند و آزادی بیان منطقی در دانشگاه ایجاد شود.
کرسیهای آزاد اندیشی که رهبر انقلاب بر آن تاکید دارند کنار هم بودن دانشجویان و اساتید با افکارهای مختلف برای مباحثه درمحورهای مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حتی مشکلات کشور است که میتوانند با همفکری که در این کرسیها ایجاد میشود به راه حل منطقی در خصوص حل مشکلات کشور دست پیدا کنند.
دیوار ترس مسئولان دانشگاهی از کرسیهای آزاد اندیشی
یکی از موانع اصلی به روی زمین مانده مطالبه رهبر انقلاب در خصوص برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها، مسئولین دانشگاه هستند که همواره از برگزاری این نشستها واهمه دارند و بدون دلیل و علت خاصی دیواری از ترس دور خود بنا کرده اند و ساز مخالف با برگزاری کرسیها آزاد اندیشی را میزنند.
با وجود تاکیدات فراوان و تصویب قوانین از سوی شورای اسلامی شدن دانشگاهها مبنی بر برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی هنوز هم خبری از تغییرات دیدگاه مسئولین دانشگاهی در این حوزه نیست و دانشجویان برگزاری نشستهایی با این محوریت باید کفش آهنین به پا کرده و به دنبال شورای فرهنگی دانشگاه بدوند تا بتوانند مجوز برگزاری این برنامهها را کسب کنند که اکثریت هم با مخالفت شورای فرهنگی روبرو میشوند.
دانشگاه آزاد اسلامی برای فرهنگ سازی برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی، اولین دوره رویداد ملی کرسیهای آزاد اندیشی ویژه دانشجویان را در قالب مسابقهای برگزار کرد که هم به نحوی برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی را در محیط دانشگاه فرهنگ سازی کند و هم با برگزاری مسابقه و تقدیر، انگیزهای برای حضور دانشجویان در این کرسیها فراهم کند.
بنا به گفته فرزاد جهان بین، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در اولین رویداد کرسیهای آزاد اندیشی بیش از ۲۰۰۰ کرسی برگزار و بیش از ۱۹۰۰ تیم دانشجویی در این رویداد شرکت کردند و این آمار نشان دهنده این است که اگر فضا برای فعالیت دانشجویان فراهم شود و مشوقهایی هم در نظر گرفته شود این کرسیها در محیط دانشگاه رونق میگیرد.
موضوع کرسیهای آزاداندیشی که خود رهبر فرمودند صدبار گفتم، اما نگرفت، مدتها بر روی زمین گذاشته شده بود. آماری که در سال ۱۳۹۷ از وزارت علوم و مجموعههای وابسته به دست ما رسید، بیانگر این بود که روی هم رفته ۵۰۰ کرسی برگزار شده بود، در حالیکه از اسفندماه تا الان نزدیک به ۲۰۰۰ کرسی برگزار شده است که جز با حمایت و هدایت ریاست دانشگاه و انگیزه و احساس تکلیف دینی که در مجموعه برگزار کننده شدنی نبود.
وی ادامه داد: در طول این مدت آییننامهها تغییراتی پیدا کرد، چون ایده کار خام بود و در طول اجرا و زمان پخته شد. ابتدا به دنبال برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی بودیم و در ادامه به سمت تخصصی شدن آنها رفتیم و تغییرات پی در پی ادامه داشت. در ابتدا حدود ۱۵۰۰ تیم ۶۰۰۰ نفره در کرسیها ثبت نام کردند و در استانها رقابت کردند تا به حدود ۳۰۰ تیم در مرحله کشوری رسیدند.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: بنا داشتیم مرحله کشوری را حضوری برگزار کنیم، اما به علت اوجگیری کرونا به صورت مجازی و حضوری برگزار میشوند. به این نحو که رقابتها تا ۱۶ تیم انجام شود و بعد به صورت حضوری برگزار میشود، اما به علت پیک چهارم کرونا رقابتها تا ۴ ادامه یافت و رقابت نهایی تیمهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی فرهنگی به شکل حضوری و معماری و هنر به سالاری برگزار میشود.
وی گفت: هدف اصلا برد و باخت نبوده و نیست منتهی برای اینکه کرسیها جذاب باشد شکل رقابت را انتخاب کردیم، در تمام مراحل به داوران تاکید کردیم فاقد از محتوا، به استناد و قوت در برمیگردم اعتنا کنید؛ لذا میبینیم که تیمهای موافق و منتقد درباره موضوعات مهم کشور بالا آمدند و لازمه آن گفتگوی باهم است و هر چه گفتگو بیشتر شود، فاصلهها کمتر و توانها همافزار میشود و هم اکنون نیز تیمهای زبده به مرحله نهایی رسیدهاند.
اما مسئله اصلی همانگونه که گفت شد، مسئولان و مدیران دانشگاهها هستند که دانشگاه آزاد برای هموار کردن این مسیر چه اقداماتی را انجام داده و چقدر اطمینان وجود دارد که مدیران دانشگاهی همکاری لازم را با دانشجویان در این زمینه داشته باشند؟
محمد مهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد در این خصوص میگوید: دبیرخانه دائمی این رویداد در دانشگاه آزاد ایجاد شده که به عنوان فعالیت فرهنگی دائمی در واحدهای دانشگاه آزاد برگزار شود. امیدواریم این رویداد در سال آینده بسیار بزرگتر و در سطح ملی برگزار شود.
وی افزود:وقتی یک فعالیتی در دانشگاه آزاد انجام میشود در سراسر کشور این موضوع مطرح میشود و این نوع نگاه در تک تک شهرهای کشور تزریق میشود. هر ساله از ابتدای سال آغاز میکنیم و هر ساله در خردادماه نتیجه آن را خواهیم دید.
رئیس دانشگاه آزاد تاکید کرد: باید به روزی برسیم که هر دانشجو در طول دوران تحصیلی و دانشجویی خود به دنبال برگزاری یک کرسی و یا شرکت در کرسی آزاد اندیشی را داشته باشند.
طهرانچی در خصوص توجیه مدیران دانشگاهی برای همکاری با دانشجویان در زمینه کرسیهای آزاد اندیشی گفت: بخشنامه صادرشده و به تمامی واحدها ابلاغ شده و مدیران موظف به همکاری هستند و به هیچ وجه از برگزاری کرسیهای جلوگیری نخواهند کرد.