به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان؛ سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری عصر امروز در نشست با دانشگاهیان، نخبگان و شرکت های دانش بنیان استان گلستان گفت: دانشگاه ها باید به سمت تجاری سازی بروند و دانشگاهی که از این نظر نتواند بر مشکلات استان خود پوشش بگذارد بی فایده است.
وی افزود: دولت در زمینه پژوهش و تحقیق کم هزینه نکرده است که البته هم اساتید و هم دانشجوی خوب داریم که راحت هم جزو نخبگان هستند و مقاله می دهند، اما کمتر به سمت ریسک تجاری سازی وارد می شوند از این رو اساتیدی که جرأت می کنند شرکت بزنند و دانسته های خود را عملی کنند باید حمایت شوند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور تأکید کرد: معاونت علمی و فناوری در دو بخش تحقیق در مرزهای دانش و تجاری سازی فعالیت می کند. دولت هم در این زمینه هزینه کرده است که البته تحقیق در مرز دانش باید از تجاری سازی جدا شود چرا که تجاری سازی تسهیلاتی است که باید پس داده شود.
ستاری خاطرنشان کرد: مدیریت علمی و فناوری در فکر تحول و ایجاد یک مدیریت جدید است و در این راستا ستاد تشکیل داده است.
وی با بیان اینکه تجاری سازی آینده دانشگاه و پژوهشگاه را می سازد، متذکر شد: در حال حاضر در وزارت کشاورزی 1000 عضو هیئت علمی داریم. دولت هم در حمایت از این ظرفیت کم خرج نکرده است، اما خروجی زیادی حاصل نشده، پس نتیجه می گیریم دادن پول تجاری سازی به یک محقق غلط است؛ محقق دانش دارد اما تجاری سازی بلد نیست و این فاز باید توسط پارک علم و فناوری تعریف شود.
اقتصاد کشور نیاز به فرهنگ دانش بنیان دارد
معاون علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری با بیان اینکه مراکز رشد حلقه اول مراکز نوآوری هستند، تأکید کرد: ما توصیه نمی کنیم دانشگاه ها درگیر شرکت داری شوند، این راهی است که دنیا خیلی وقت است طی کرده؛ آن چیزی که ما هم اکنون به ان نیازمندیم مشکل فرهنگی در مباحث علمی است ،یعنی در واقع هنوز نقش مراکز دانش بنیان در اقتصاد برای بسیاری محرز نشده است و بسیاری نمی توانند این را قبول کنند، از این رو ابتدا باید این مشکل حل شود.
ستاری با تصریح این مطلب که نظام اقتصادی کشور نیاز به تغییر دارد، گفت: اقتصاد ما بر اساس رانت است، هنوز از محل فروش منابع و استفاده از ذخایر و معادن پول کسب می کنیم، هیچ مبلغی را از دانش نتوانسته ایم با وجود تحقیق ها و مقاله های بسیار بدست آوریم که این نظام اشتباه در بانک ها و بیمه و وام دهی ها باید تغییر کند که عوض کردن این نظام رسالت معاون علمی و فناوری است.
وی ادامه داد: در این راستا ابتدا باید دانشگاه ها عوض شوند. دانشگاه ها باید بر توانمندسازی دانشجوها اهتمام ورزند؛ معاونت علمی هم حمایت خود را از مراکز دانش بنیان اعلام می کند.
وی با تأکید بر این مطلب که هدف اصلی معاونت در حوزه تجاری سازی اجرایی کردن قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان است، بیان داشت: ما هیچگونه مشکلات اعتباری نداریم. ابتدا باید شرکت ها شناسایی شوند سپس در صورت توانایی ایجاد تکنولوژی از سوی ما حمایت خواهند شد.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری اضافه کرد: دانشگاه باید بتواند بخش عمده ی پول خود را از محل فناوری بدست آورد ، فقط تولید مقاله ISI بدون ایجاد هیچ تکنولوژی و خروجی بی فایده است، حتی ثبت اختراع هم ثمری ندارد، اگر تجاری سازی نشود و تکنولوژی شکل نگیرد.
ستاری با بیان این مطلب که باید نخبگان خود را در بهترین شرایط در داخل نگه بداریم، گفت: باید به جایی برسیم که نخبگان برای علم آموزی و ارتقا خود به خارج هم که رفتند برای ارائه خدمات به کشور باز گردند.
وی در پایان تصریح کرد: تمام پروژه های تجاری سازی به شرط ورود به لاین دانش بنیان قابل حمایت هستند و هیچ محدودیت مالی نیز وجود ندارد تنها محدودیت تفکری داریم که باید اصلاح شود./220ب1/