به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از شیراز، سعید زیباکلام، عضو هیات علمی دانشگاه تهران شب گذشته در همایش" مذاکره به چه قیمتی" که توسط بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز در تالار فجر این دانشگاه برگزار شد، گفت: یکی از ویژگیهای فرهنگ اجتماعی سیاسی ما، راه ندازی جوهای مخیلانه است؛ به طوری که از ابتدا و انتهای کارها غفلت کرده و آن طرح و کار را به دوام و نجات کشور پیوند میزنیم.
وی ادامه داد: حل و رفع تحریمها در رسانه شبه ملی و مطبوعات هماهنگ هم سرچشمه به سرعت آرامش و حلال همه مشکلات کشور معرفی شد.
زیباکلام با بیان اینکه بررسی کارشناسی و متخصصان دلسوز برای تاثیرات تحریمها در اکثر مسائل اقتصادی کشور لازم و ضروری است، بیان داشت: کار کارشناسی امری ضروری و حیاتی است و نباید این تحریمها را به حیات و ممات هیچ دولتی گره بخورد.
استاد دانشگاه تهران با طرح این سوال که آیا سازمان تحریمها فروپاشیده و یا حتی شروع به فروپاشی کرده است، تصریح کرد: رئیس جمهور در نامه به رهبری از "توفق روند تحریم ظالمانه"، "برداشته شدن بخشی از فشارهای غیر قانونی و آغاز فروپاشی ساختمان تحریم" سخن گفتند.
زیباکلام با اشاره به صحبتهای وزیر امورخارجه کشورمان در سه آذرماه سال گذشته و دانشگاه تهران ادامه داد: تحریم نفتی ایران متوقف و درآمد نفتی آزاد میشود و بر اساس توافقنامه همه تحریمهای شورای امنیت و تحریمهای دو جانبه و چند جانبه برداشته خواهد شد و در حال حاضر ساختمان تحریمها و فضای ایجاد شده فرو ریخته است.
وی با بیان صحبتهای رئیس جمهور و وزیر امور خارجه درباره تحریمها، درباره نظرات غربیها این مورد افزود: وزیر امورخارجه آمریکا در سخنرانی میگوید نظام تحریمهای محوری که اوباما به همراه متحدان و دوستان وضع کردهاند، به قوت تمام در این شش ماه سر جای خود باقی میماند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه کری اعتقاد دارد تحریمهای نفتی پابرجاست، تصریح کرد: تحریمهای نفتی در شش ماه توافقنامه ژنو باعث میشود ایران بیش از ۲۵ میلیارد دلار از فروش دست بدهد و در قبال به ۴. ۲ میلیارد دلار از داراییهای خود به صورت اقساطی دسترسی پیدا کند که این یعنی در این ۶ ماه ۱۴ تا ۱۶ میلیارد دلار از داراییهای نفتی دیگر مسدود و غیر قابل دسترسی باشد.
زیباکلام سخنان کری در ژنو را که اسرائیل ایمنتر شده است، گفت: ایمن بودن سارائیل مشروط بر این است که تحریمها برداشته نشود و فشار را بر ایران کم نکنیم و باور نداریم تحریمها برداشته شود در واقع نظام اصولی تحریمها پا بر جا میماند.
وی افزود: با اشاره به صحبتهای کری و مقامات آمریکایی و غربی، این گام اول، سازمان موجود تحریمها را بر نمیدارد و اساسا تحریمهای بانکی و نفتی پابرجا باقی میماند و تمام تحریمهای خدمات مالی و پولی علیه ایران به قوت خود باقی میماند.
استاد دانشگاه تهران که کل سخنرانی خود را به ترجمه و تفسیر صحبتهای مستند و رسانهای طرفهای مذاکرات هستهای اختصاص داده بود، درباره صحبتهای دیوید کوهن، معاون تروریسم و جاسوسی وزارت خزانه داری آمریکا در کنگره، تصریح کرد: کوهن میگوید ما شرکای بین المللی به فشارهای فزاینده بر اقتصاد ایران از طریق اجرا و اعمال تحریمها ادامه خواهیم داد و تحریمهای که اکثر آنها متاثر از توافقنامه نیستند.
زیباکلام ادامه داد: این کارشناس آمریکایی در ادامه میگوید حتی یک فقره منع و یا تحریم بر سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران برای شرکتهای آمریکایی و بین المللی و تعلیق نخواهد شد تحریمهای انرژی به قدرت باقی خواهند ماند.
وی بیان داشت: کوهن معتقد است این تحریمها تضمین خواهد کرد که زیر ساختهایی نفت و گاز ایران ناکارآمد و به شکل فزایندهای کهنه خواهند شد.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه حال که طرف صحبتهای مقامات ایرانی از فروپاشی تحریمها و در مقابل مقامات آمریکایی از پابرجا ماندن تحریمها در حوزههای محوری سخن میگویند باید به توافق نامه رجوع کنیم، تصریح کرد: در توافقنامه هستهای ژنو آمده است که ایران نمیتواند فروش و مشتریان نفتی خود را افزایش بدهد و در مقابل غرب ۴. ۲ میلیارد دلار فروش نفت ایران به صورت اقساطی آزاد میکند.
زیباکلام با بیان اینکه در سند کنگره آمده که این ۴. ۲ میلیارد دلار از فروش ۶ ماهه نفت ایران در زمان توافقنامه آزاد میشود، گفت: این یعنی در این شش ماه توافقنامه ژنو نه تنها پول بلوکه شدهای آزاد نمیشود بلکه ۱۶ میلیارد از فروش نفت ایران نیز به حسابهای مسدود شده خارج از کشور میرود و پولهای بلوکه شده افزایش پیدا میکند.
وی با اشاره به اینکه در توافقنامه آمده است هیچ تحریم جدیدی مرتبط با هستهای در شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آمریکا اعمال نمیشود، گفت: در این بند مرتبط با هستهای روشن است و نیاز به تحلیل ندارد و آنچه در گذشته اعمال شده پا برجا خواهند ماند و آنها میتوانند انواع تحریمها که ایران از تروریسم حمایت میکند، نقض حقوق بشر میکند، موشک بالستیک میسازد و دارد نسبت به اینها اعمال کنند.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه طبق این بند، غربیها در شش ماه دوم توافقنامه هم زیر توافق زدهاند و ایران را تحریم جدید کردند، گفت: از اردیبهشت ماه تا کنون تحریمهای جدید با عنوان هستهای داشتیم و کمتر صدایی از کسی در ایران بر نخواست و کسی از دولت مردان اعلام موضع نکرد.
زیباکلام با اشاره به صحبت معاون خزانه داری آمریکا در حوزه ترورویسم و جاسوسی مالی مبنی بر اینکه ما و همکاران بین المللی بر افزایش فشارها ادامه خواهیم داد، گفت: کوهن ادعا میکند اکثریت قاطع تحریمها تحت تاثیر توافق نامه ژنو قرار نمیگیرند و این حرف او چه معنی میتواند داشته باشد؟
وی تصریح کرد: این مقام آمریکایی در جایی دیگر میگوید ما داریم بر افزایش تحریمهای بیشتر آمریکا علیه ایران کار میکنیم که ایران، از راههای افزایش درآمد ایران را ببندیم و این کشور را فلج کنیم.
این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه آنقدر در دادگاهها دربه دری کشیدهایم که همه رو از روی سندهای آن میخوانم، بیان داشت: طبق سایت ریاست جمهوری، روحانی میگوید که همهه تحریمها قدم به قدم در ادامه مذاکرات برداشته میشود و این در توافقنامه قرار داده شده است و دیگر هیچ تحریم جدید ایجاد نخواهد شد و این یعنی مهار تحریم!
زیباکلام به صحبتهای دیگر رئیس جمهور درباره مذاکرات هستهای اشاره کرد و بیان داشت: این حرفها یعنی چی؟ حرفهای آمریکاییها و غربیها یعنی چی؟ صحبتهای مقامات ما در داخل کشور یعنی چی؟
وی با اشاره به صحبتهای روحانی پسا از بازگشت از سوئیس درباره مذاکرات هستهای و تحریمها مبنی بر اینکه امروز شاهد این هستیم که بسیاری از این زنجیرهای ظالمانه که به تحرک اقتصادی ما بستهاند در حال پاره شدن است، افزود: این حرفها چیست و چه جور مقولاتی هستند؟؟؛ اسماعیل کوثری، نماینده مردم تهران در مجلس درباره این تحریمها میگوید مسئولان بانک مرکزی، هواپیمایی و کشتی رانی گفتند پس از توافقنامه ژنو هیج چیز تغییر نکرده است؛ حال قضاوت به عهدهٔ شما دانشجویان؛
این استاد دانشگاه با بیان اینکه این حرفها درست نیست، بیان داشت: چرا خلاف واقع گفته میشود؟ چرا به مردم راست گفته نمیشود؟
زیباکلام در بخش دیگر صحبتهای خود به شاخه شاخه شدن تحریمها توسط آمریکا و جملات "عدم توافق بهتر از توافق بد است" و "هر توافق بهتر از عدم توافق است" اشاره کرد و گفت: تحریمها در گذشته توسط شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آمریکا وضع شده بودند؛ اما امروز به شورای امنیت، اتحادیه اروپا، دولت آمریکا و کنگره آمریکا تغییر پیدا کرده است و غربیها به دنبال شاخه به شاخه کردن تحریمها هستند.
وی در بخش دیگر صحبتهای خود به نقش سنا و کنگره آمریکا در مذاکرات اشاره کرد و بیان داشت: شرمن و جان کری چنان از رئیس کمیته سنای آمریکا حساب میبرند که ریز به ریز جزئیات مذاکرات را با آنها درجریان میگذارند و این برای سنا قابل قبول نیست و آنها میخواهند که مذاکرات و توافقنامه حتما به تصویب سنا برسد.
زیباکلام افزود: حال این را با کشور ما مقایسه کنید؛ این را با علائدین بروجردی و نمایندگان ملت ما در مجلس مقایسه کنید؛ از فرزندان انقلاب، از مطبوعات، از نمایندگان ما، از نماینده مردم ما، از رسانه شبه ملی ما چه چیزی دیدهاند.
استاد دانشگاه تهران به نامه منندز به کاخ سفید مبنی بر اینکه که هر معاملهای با ایران باید باعث برچیده شدن عمده زیر بنای هستهای ایران شود، ادامه داد: آیا منندز هم بیسواد است؟ آیا منندز هم جیزه خوار است؟ آیا منندز هم مذدور است؟ آیا منندز هم...
وی به بخش دیگر نامه منندز مبنی بر عدم امکان ایران از تبدیل اکسید اورانیوم به اورانیم غنی شده زیر پنج درصد، پایان دادن به تلاشهای تحقیق و توسعه و تغییر در ساختار درونی تاسیسات و بنیان راکتور اراک اشاره کرد و تصریح کرد: مقام عالی شورای اتمی ما این اعتقاد را دارد که اراک تغییر ماهیت نخواهد داد؛ اما همین الان دارند تاسیسات بنیادی اراک را تغییر میدهند؛ "دکتر صالحی دارید در تاسیسات اراک تغییر ماهیت میدهید".
در ادامه این برنامه سعید زیباکلام به دیگر صحبتهای غربیها و مواضع مقامات ارشد ایران اشاره کرد و این توافقنامه ژنو را یک فاجعه عنوان کرد و افزود: امروز آمریکاییها به دنبال این هستند که ایران را در یک بازه ۲۰ تا ۳۰ ساله راستی آزمایی قرار دهند و بعد از گذشت این سالهای طولانی، ایران را عضو معمولی معاهدهٔ عدم اشاعه قرار دهند.
در پایان این برنامه تابوت ما نمیتوانیم به صورت نمادین توسط دانشجویان دانشگاه شیراز از سالن فجر این دانشگاه به سمت میدان اصلی دانشگاه تشییع شد.
در ابتدای این همایش قسمتهایی از مستند "ایران و غرب" ساخته شبکه بیبی سی بریتانیا پخش شد.
سعید زیباکلام در ادامه نامه منندز به اوباما و کاخ سفید گفت: در این نامه مینویسد ایران باید اطلاعات کاملی راجع به ابعاد نظامی را در اختیار بازرسان بدهد و اجازه دسترسی و بازرسی به تمام مراکزی که این گونه فعالیت دارند را به بازرسان بدهد؛ توافقنامه نهایی باید دست کم حاوی بازرسیهای دراز مدت و راستی آزمایی دقیق باشد و برای دست کم ۲۰ سال باشد.
وی با بیان اینکه عبارت "هر نوع برداشته شدن دائم تحریم باید تصویب کنگره را بطلبد" در نامه کمیته روابط خارجه سنا به اوباما آمده است، گفت: این نشان میدهد که تحریم کنندهها شاخه شاخه شده است و در آمریکا یکی دولت است و یکی کنگره!
این استاد دانشگاه با بیان اینکه کنگره هم یک نماینده به تیم مذاکره کننده اضافه کند که اختیار تام داشته باشد، افزود: اگر کری و شرمن اختیارات کنگره را ندارد یکی را اضافه کنند تا ما تکلیف خود را روشن کنیم در صورتی که دولت آمریکا رسما میگوید ما درباره تحریمهای خودمان مذاکره میکنیم؛
در این قسمت یکی از حاضران جلسه با صدای بلند به انتقاد از سعید زیباکلام مبنی بر یک طرفه قضاوت کردن پرداخت و گفت شما مجلس، هیات رئیسه مجلس، رسانه ملی را له کردید که با تشویق عدهای کم همراه شد؛ زیباکلام از وی خواست صبوری کند تا مسائل را مطرح و درباره اینها پاسخ دهد.
زیباکلام در ادامه با اشاره به صحبتهای اوباما در نشست خبری مبنی بر اینکه وقتی توافقنامهای امضا شد و توانستیم جهان و عموم موردم را متقاعد کنیم که ایران به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند، آن موقع برای رفع تحریمها به سراغ کنگره میرویم، اظهار داشت: اینکه نشستید تحریمها برداشته شود آب در هاون کوبیدن است؛ مذاکره کنندگان اصلی _ آمریکاییها و غربی ها_ نه چنین نیتی دارند و نه میتوانند داشته باشند؛ قسمت عمدهای از تحریمها دست کنگره است و دست دولت آمریکا نیست و این یعنی شاخه شاخه شدن تحریم کنندگان؛ چون کنگره هیچ حضوری ندارد هر نوع تعهدی طرف آمریکایی به ما بده در واقع قسمت عمدهٔ تحریمهای آمریکا باقی خواهند ماند.
وی با اشاره به صحبت عضو کمیته روابط خارجه مجلس بریتانیا مبنی بر اینکه ایران باید حق اینکه به عنوان یک عضو غیر سلاح هستهای معاهده عدم اشاعه با او رفتار بشود را اکتساب کند، اظهار داشت: هر مقدار دوست دارین سر من داد بزنید و برچسپ بزنید و ببینید جامعه جهانی نسبت به ما در این ۶ ماه چه میگویند؛ این بدین معنی است که برید بمیرید که باید لیاقت عضو غیر سلاح هستهای را ندارید.
این استاد دانشگاه با ناراحتی و حسرت گفتای کاشای کاش من هم هوشیار، مدبر، معتدل و متخصص بودم و اینها را نمیفهمیدم که با تشویق حضار همراه شد.
سپس زیباکلام با انتقاد از تشویق دانشجویان گفت: باید بنشینیم گریه کنیم برای چی کف میزنید؟ برای اهانتهایی که دارند به ما میکنند باید نشست و گریه کرد.
وی با اشاره به قسمت دیگر صحبتهای جک استراو مبنی بر اینکه بدون دسترسی کامل به تمام تاسیسات مرتبط با هستهای اعلان شده و اعلان نشده ایران هیچ مقدار از رصد شدهها برای جامعه جهانی آن اعتماد را تایید نمیکند و تحریمها پابرجا خواهد ماند، تصریح کرد: معنی این عبارت «اعلان نشده» یعنی چی؟؟ ما باید چه کار بگنیم که غربیها راضی بشوند؟
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه باید کمکم چراغها رو خاموش کنیم و بنشینیم و گریه کنیم، تصریح کرد: ما نیز از خداوند میخواهیم و دوست داریم تحریمها برداشته شود و از صمیم قلب خوشحال میشویم اما با این تفاسیر میبینیم که هنوز تحریمها به قوت خود باقی هستند.
زیباکلام با درخواست از دانشجویان برای اینکه این مواضع و طرز بیانها را پیگیری کنند و کار پژوهشی بکنند، بیان داشت: تحریمها قرص و محکم تا سر جای خود هستند و این بین من شما حجت باشد و اگر پنج سال دیگر برداشته شد من میآیم و جلوی همهٔ شما معذرت خواهی میکنم و اعتراف میکنم.
وی با بیان اینکه قصه راستی آزمایی روی ۲۰ ساله و الان روی ۳۰ سال است، تصریح کرد: یعنی ما اگر بخوایم عضو غیر سلاح معاهدهه عدم اشاعه بشویم، بازه راستی آزمایی را ۳۰ ساله بستهاند؛ این حرفها حرفهای حزبی و جانبداری نیست بلکه اینها صحبتهای طرفهای غربی و مذاکره کنندگان است.
زیباکلام در حاشیه این صحبت خود گفت: چندی پیش انتقادی به اصولگراها کردم و یکی از آقایان گفت آقای دکتر جایی نگویید این انتقادها؛ من به ایشان گفتم خب نکنید، خراب هستید، بیاید به ملت صادقانه بگویید؛ من در نامه به آقای روحانی نوشتم بیاید به ملت صادقانه بگویید که درباره آمریکا و غرب اشتباه کردیم؛ باشناختی که از ملت ایران دارم مطمئنا به شما آفرین میگویند؛ دوبار به حسن روحانی در نامههایم گفتم بیا و این کار رو انجام بده اما نکرد؛
وی با اشاره به اظهارات شرمن بیان داشت: فقط زمانی جهان تصمیم میگیرد تحریمهای هستهای را تعلیق و سپس بردارد که ایران گامهای اقناع کننده و راستی آزمایی را بپذیرد و نشان دهد برنامه هسته کاملا صلح آمیز است و باقی خواهد ماند.
این استاد دانشگاه افزود: آنها حرف دهانشان را خوب میفهمند و مثل ما کرشمه بازی در نمیآورند و لبخند نمیزنند؛ ما باید درباره آینده چه گواه و شهادتی برای آنها بیاوریم؟ این حرفها یعنی خوشحالی بیخودی داریم که تحریمها برداشته میشود.
زیباکلام به اظهارات عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران در شبکه العالم اشاره کرد و افزود: "شکست مذاکرات برای همه خطرناک است و اینکه در چه دوره زمانی و چگونه به غنی سازی صنعتی برسیم از موضوعات مذاکرات است". اولین سوال این است که چرا برای همه خطرناک است؟ آقای عراقچی آیا تازه مذاکره میکنیم که به غنی سازی صنعتی برسیم؟ چه چیزی پذیرفته شده که شما اینگونه میفرمایید؟ آیا این عبور از خط قرمز نیست؟
وی با اشاره به جمله عراقچی مبنی بر اینکه ظرفیت موجود تعداد سانترفیوژها برای ما اهمیت زیادی دارد، تصریح کرد: ۱۹ هزار سانتریفیوژ در اختیار داشتیم که ۱۰ هزار تا را قبل از توافق ژنو آرام و به عنوان انعام کنار گذاشتیم و تا امروز با 9000 سانتریفیوژ کار میکردیم و طرف مقابل میگوید ۲ تا ۴۵۰۰ سانتریفیوژ میتوانید داشته باشید و این یعنی آنها این نصف این سانترفیوژهای ما هم بر نمیتابند.
نخستین نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بخش دیگر صحبتهای خود درباره بیانیه مکتوب شرمن به کنگره آمریکا گفت: در بیانیهای مکتوب نوشته شده که پیشرفت برنامه هستهای ایران بدون توافق نامه ژنو ادامه مییابد و میتواند هزاران سانترفیوژ جدید را به چرخش در آورد و زمان گریز هستهای را کوتاه کند. جک استراو نیز میگوید ایران توانایی زیادی دارد و همینقدر هم که در مذاکرات پبشرفت کردهایم هنر کردیم.
زیباکلام با اشاره به اینکه چهار سوال دارمو اجازه میخواهم بپرسم، تصریح کرد: چرا در محافل تصمیم گیری، جلسات تبادل نظر، مقالات، کارشناسان راهبردی، گزارشهای روزنامه نگاران غربی پیش فرض این است که دولت روحانی فرصتی طلایی است که باید غنیمت شمرده شود؟
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: چرا وزیرخارجه دولت عقلانیت در مقالهای که در واشنگتن پست منتشر میکند برای رجال موثر آمریکا از پیشرفت به سوی یک "دستاورد تاریخی" سخن میگوید و بیان میکند "فرصتی تاریخی داریم تا تضمین کنیم برنامه هستهای ایران برای همیشه صلح آمیز باقی خواهد ماند"؟
زیبا کلام در ادامه گفت: آیا ظریف نمیداند که هیچ کشوری نمیتواند برای همیشه چنین تضمینی را فراهم کند؟ آیا نمیداند چنین بلوفی را باور نمیکنند؟ آیا ظریف نمیخواهد با این جمله توجه سیاست مداران آمریکا را به "فرصتی تاریخی و دستاوردی تاریخی" جلب کند؟
وی تصریح کرد: آیا ملت ایران میداند در سند بازنگری موضع گیری هستهای که در سال ۲۰۱۰ طراحی شده و وزیر دفاع وقت آن را معرفی کرده است، تصریح شده دولت اواما تضمین میکند سلاح هستهای علیه کشورهایی که فاقد کلاهک هستهای هستند به کار نبرد به استثنای ایران و کره شمالی؛ آیا ملت ایران میدانند کره شمالی هم به دلیل داشتن کلاهک هستهای از این لیست خارج میشود و فقط ایران جزء استثنای سند بازنگری هستهای آمریکا میشود.
زیباکلام با انتقاد از دکتر ولایتی رئیس تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره صحبتی مبنی بر اینکه اطمینان دارم ظریف از خطوط قرمز عبور نخواهد کرد، با حصرت و آه گفت: جناب آقای ولایتی صبور باش و اگر چشمانت رو باز کنی میبینید که چه اتفاقی دارد میافتند.
نخستین نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پایان با انتقاد به هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی و اشاره به اینکه ۱۶۰نماینده مجلس در نامهای به رئیس مجلس خواستار نظارت بیشتر مجلس بر مسئله هستهای شدند، تصریح کرد: ریاست مجلس ما این نامه را اعلام وصول نکرد؛ مجلس ما بیاراده و ضعیف است و باید عبرتی برای انتخابات پیش رو باشد؛ نقش مجلس میتواند محکم و فراجناهی باشد ولی اینگونه نیست و متاسفانه ساخت سازی است.
در پایان این برنامه دانشجویان حاضر در سالن مملو از جمعیت تالار فجر شیراز تابوت "ما نمیتوانیم" را از درب تالار فجر تا میدان اصلی پردیس ارم دانشگاه شیراز تشییع نمادین کردند.
در ابتدای این همایش قسمت هایی از مستند "ایران و غرب" تولیدی شبکه بی بی سی بریتانیا پخش شد.
این برنامه با حاشیههای جالبی همراه بود که هر کدام یا باعث خنده و یا تشویق حضار را طلب میکرد.
در بخشی که سعید زیباکلام از توافقنامه ژنو صحبت به میان آمد خواستار خاموش شدن چراغهای سالن شد تا بشود نشست و دل سیر گریه کرد!
از شور و حال همایشهای دانشجویی صحبتها و سوالات دانشجویان است که در این همایش هم بینسیب نماند و اولین دانشجویی که پشت تریبون رفت با خواندن جملهای از امام راحل مبنی بر اینکه آمریکا شیطان بزرگ است سالن را به وجد آرود و باعث تشویق حضار برای او شد.
از سوالات دیگر دانشجویان مبنی بر اینکه چرا شما توافقنامه ژنو را ژنوچای نام میبرید با جواب زیباکلام همراه بود که وی گفت من تا کنون قرارداد ترکمنچای را نخواندهام اما این را که خواندهام فاجعه است فاجعه و نمیدانم ترکمنچای از این بدتر است و یا بهتر!
زیباکلام در پاسخ به دانشجوی دیگری که با انتقاد از صحبتهای زیباکلام مبنی بر اینکه شما شکمتان سیر است و حقوق ۱۰ میلیونی عضو هیات علمی دارید، خانه یک میلیاردی دارید، ماشین پرادو و ماکسیما دارید و به ما دانشجویان که پول غذای سلف دانشگاه هم نداریم، میگویید مطالبهگری کنید، ابتدا با خنده گفت: من که یه ماشین دارم که آن هم همه جای آن زخمی است و مثل بقیه اساتید نیستم که سالی ۱۰ پایان نامه بگیرم و نخوانم و نمره بدهم؛ من دو سالی و یا سالی یک پایان نامه میگیرم و آن را کلمه به کلمه چک میکنم؛ برخی از همکاران میگویند این ماشین چیه سوار میشوید و من میگویم که نمیتوانم عوضش کنم!
زیباکلام در بین صحبتهای خود درباره توافقنامه ژنو و مذاکرات هستهای، به پرونده قضایی خود اشارهای کرد و گفت: زبانم را بریدهاند و باید با سند حرف بزنم و برای این هست که همه رو روی کاغذ و با تاریخ و عنوان میخوانم؛ از من شکایت کردند و شاکی من معاون دادستانی بود و بعد از احضاریه به دادگاه رفتم و اکنون پرونده در جریان است.
بالاخره این برنامه با در ساعت ۲۱ و ۴۵ دقیقه به پایان رسید.