به گزارش "خبرگزاری دانشجو"، بر اساس تجربه تاریخی چنین برداشت میشود که دولت آمریکا تمایلی به تمام شدن مذاکرات هستهای ایران ندارد، حتی اگر بر خلاف باطن، در ظاهر نیز توافقی بر سر موضوع هستهای ایران صورت بگیرد، مطمئناً همچنان زیادهخواهی آمریکا و متحدانش در منطقه خاورمیانه پابرجا خواهد ماند.
ریشه این زیادهخواهی که ذات ابرقدرتهاست به این مسئله برمیگردد که در قرن ۲۱ فناوری و دانش هستهای، مهمترین ابزار قدرت محسوب میشود و هر کشوری که به این فناوری دست یابد، نشان از نبوغ و اشراف اطلاعاتی آن جامعه حتی در سایر زمینههای اقتصادی، اجتماعی و غیره دارد؛ به عبارت بهتر فناوری و دانش هستهای، معیار و شاخصی برای توسعه یافتگی و قدرت اطلاعاتی محسوب میشود.
آمریکا دنبال بهانه جویی است
بدیهی است که آمریکا و متحدانش دوست ندارند ایران که داعیهدار ایجاد و گسترش تمدن نوین اسلامی است، به چنین فناوری و دانشی دست پیدا کند؛ بنابراین همواره درصدد آن بوده که حتی بدیهیترین حق یعنی داشتن دانش فنی و استفاده از این فناوری صلح آمیز هستهای را برای ملت بزرگ ایران به رسمیت نشناسد؛ اما حقیقت آن است که چطور میتوان جلوی فکرها و اندیشه تولید را از سر دانشمندان ایرانی انداخت؟!
به گفته رئیس جمهور روحانی: "ما چیزی غیر از فکر و نبوغ جوانان و دانشمندانمان در خصوص فناوری هستهای نداریم که بر روی میز مذاکره بگذاریم"؛ همه چیز شفاف است؟ آیا غیر از این است که آمریکا دنبال بهانهجویی است و این بهانه جویی سالهاست که در موضوعات مختلف نمود پیدا کرده است.
گرگ، گرگ است ولو در لباس میش
ضمن تشکر از زحمات تیم مذاکره کننده ایرانی در وین و استعانت از درگاه خداوند متعال برای همراهی و کمک به آنها جهت اخذ تصمیمات صحیح و عزتآور برای ایران اسلامی، یادآوری میشود باید از خودمان این سوال کلیدی را بپرسیم که: آیا دولت آمریکا و متحدان غربی حاضر به پایان دادن موضوع هستهای ایران هستند؟! همانطور که بیان شد، آمریکاییها همواره در طول تاریخ انقلاب از نظام مقدس جمهوری اسلامی کینه و دشمنی داشته و به عناوین مختلف سعی در براندازی نظام مقدس جمهوری اسلامی را داشتهاند.
با قدرت سخت و نظامی که نتوانستند کاری از پیش ببرند، با قدرت نرم نیز نتوانستند؛ بنابراین بهانه جدیدی را پیش کشیدند؛ آمریکاییها در این مناقشه نیز با ظرفیت جدیدی از دیپلماسی جمهوری اسلامی و آنهم نرمش انعطاف صریح دولتمردان جمهوری اسلامی روبرو شدند و در این بین نمیدانند چکار کنند؛ چون اساساً بهانه جدیدشان در حال سوختن است، بنابراین بسیار سردرگمند که چه کنند؟! چه تصمیمی بگیرند؟! آنچه در این بین مسلم و واضح است ، این است که گرگ، گرگ است ولو در لباس میش.
هدفشان در قفس کردن افکار و دانش هستهای است
نتیجه مذاکرات نهایی وین در سوم آذرماه ۱۳۹۳ هرچه باشد، باید حواسمان باشد که بهانه جوییهای آمریکا تمام شدنی نیست؛ چون اصل موضوع، چیز دیگری است.
چه التزامی وجود دارد که اما و اگرها و تبصرههای بعدی و حتی موضوعات و بهانههای جدیدی از طرف دولتمردان آمریکایی و غرب به میان نیاید؟ مطمئناً آمریکاییها دوست ندارند موضوع هستهای ایران تمام شود؛ چه بهانه جویی از این بهتر؟! بهانه و مناقشه بر سر مهمترین ابزار قدرت در قرن ۲۱ یعنی داشتن فناوری، دانش و توانمندی هستهای؟! مسلماً آمریکاییها دوست ندارند کشوری همچون ایران به چنین فناوری دست پیدا کند.
فناوری که در تعیین میزان قدرت کشورها، کلیدی است؛ خودشان هم میدانند که ایران به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست؛ آنها هدفشان در قفس کردن افکار و دانش هستهای است که در سر دانشمندان ایرانی است؛ آنها با این موضوع مشکل دارند.
دولت و ملت باید اقتصاد مقاومتی را عملیاتی کنند
بنابراین چنین استنباط میشود که نتیجه مذاکرات نهایی وین در سوم آذرماه ۱۳۹۳ هرچه باشد، تاثیر طولانی مدتی بر اقتصاد ایران نخواهد داشت.
دولتمردان و ملت شریف ایران باید دست به دست هم اقتصاد مقاومتی و جامه عمل پوشاندن به اهداف این فکر والا را در سر داشته باشند و آن را عملیاتی کنند؛ نباید به این دل خوش کرد که با توافق هستهای، به آمریکا تکیه خواهیم زد و اقتصادمان روبراه خواهد شد.
ملت شریف ایران در طول تاریخ رابطه ایران با آمریکا حتما به این نکته رسیدهاند که آمریکا منافع خودش را بر منافعما ترجیح میدهد؛ هیچگاه به توسعه واقعی کشور ما کمک نکرده است و چه بسا برعکس آن نیز عمل نموده است و باید با لا حول ولا قوه الی بالله، خودمان روی پای خودمان بایستیم.
خطوط قرمز مذاکرات از نگاه رهبری
در این لحظههای حساس و سرنوشت ساز به نوبه خودم به عنوان یک فرد آگاه از مسائل جامعه و با نگاه دلسوزانه خطوط قرمزی که مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در خصوص مذاکرات هستهای بیان کردند را یادآوری میکنم و رهنمودهایی که میتواند چراغ راه همه ما و بخصوصا تیم مذاکره کننده باشد؛ ما ملت حسینی هستیم؛ ملتی که هیچگاه در طول تاریخ ذلت را نپذیرفت و نمیپذیرد.
مقام معظم رهبری، خطوط قرمز مذاکره را در دیدار با مدیران، متخصصان و کارشناسان انرژی اتمی چنین تشریح کردند:
حرکت علمی هستهای، به هیچ وجه نباید متوقف و یا حتی کند شود.
مذاکره کنندگان ایران باید بر ادامه تحقیق و توسعه و پیشرفت هستهای پافشاری کنند.
کسی حق معامله بر روی دستاوردهای هستهای را ندارد و کسی هم این کار را انجام نخواهد داد.
مسئولان باید در مورد دستاوردهای هستهای تعصب داشته باشند.
مذاکره کنندگان کشورمان نباید هیچ حرف زوری را از طرف مقابل قبول کنند.
روابط آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران باید به صورت متعارف و غیر فوقالعاده باشد.
یادداشت از صادق کریمی، عضو هیأت علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه شهید باهنر کرمان
انتشار یادداشت میهمان به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط "خبرگزاری دانشجو" نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.