به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در شیراز، دانشکده علم قرآنی یکی از مراکزی است که مسئله قطب قرآنی شدن شیراز را دنبال می کند چون این را شدنی می داند. سابقه و شخصیت های مردمان شیراز و استان نشان داده که شایستگی و توانمندی اش را دارند. دانشکده برای خودش سهم قائل است که در این مسیر قدم بردارد.
دانشکده مطالعات تطبیقی علوم قرآنی شیراز یکی از مراکزی است که می تواند در قطب قرآنی شدن شیراز سهم مهمی را ایفا کند. در همین رابطه به سراغ محمد جواد سلمان پور، رئیس دانشکده مطالعات تطبیقی قرآن کریم شیراز رفته و از نزدیک با وی گفت و گو می کنیم.
آقای سلمان پور، دانشکده علوم قرآنی چه نقشی در مسیر قطب قرآنی شدن استان دارد؟
ابتدا باید منظورمان را از تبدیل شدن شیراز به قطب قرآنی روشن کنیم و بعد به جایگاه و سهم دانشکده در این مسیر بپردازیم.
کلمه قطب یعنی کسی یا چیزی که نیازهای دیگران را تامین کند، ما معتقدیم قطب قرآنی یعنی شیراز بتواند نیازهای قرآنی که در نقاط دیگر برای مردمان دیگر پدید می آید را برآورده کند یا مرجع تامین نیازهای قرآنی سایر شهرستان ها، استان ها و کشورها بشود، چون شیراز قلب شهرهای جنوبی کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس و بلکه کشورهای جنوب شرقی آسیا و شمال افریقا است.
قطب قرآنی یعنی تمهیداتی در شیراز پدید اید که محققین قرآنی برای تکمیل پژوهش های قرآنی شان با خود بگویند باید به شیراز برویم، همچنین افرادی که در زمینه های حفظ، قرائت، ترجمه و مفاهیم قران کار می کنند برای گذراندن دوره های تکمیلی با خود بگویند باید به شیراز برویم و همینطور مرجع تهیه تولیدات فرهنگی مثل کتاب، نرم افزارها یا آخرین یافته ها در پژوهش های قرآنی شیراز بشود.
باید مدارس قرآنی در شیراز وجود داشته باشد که در تمام زمینه ها از سایر نقاط ایران و جهان برای تکمیل دوره ها به شیراز بیایند و اینجا مرکز آموزش عالی رشته های مختلف شود.
وقتی که نگاه به حوزه قرآنی در شیراز این چنین شد، می توانیم بگوییم شیراز تبدیل به قطب قرآنی شده است، هر نوع نگاه دیگری در این مورد یک نقص و کم بینی در تعریف قطب قرآنی بودن شیراز است.
با وجود اینکه مسئولین فرهنگی تلاش های زیادی کردند؛ اما تا به امروز توفیق قابل انتظاری در این زمینه نمی بینیم و این به علت همین تعریف ناقص و نگاه سطحی به قطب قرآنی است، دلیل دیگر اینکه بین نهادها، مراکز قرآنی و کسانی که چنین دغدغه ای دارند، انسجام و همدلی لازم را در این مسئله ندارد.
این دانشکده یکی از مراکزی است که هدف قطب قرآنی شدن را دنبال می کند؛ چون این را شدنی می داند. سابقه و شخصیت های مردمان شیراز و استان نشان داده که شایستگی و توانمندی اش را دارند، اولین کار تربیت نیروهای متخصص، پژوهشگر و مربیان اموزشی در حوزه های مختلف قرآنی است.
ظرفیت های دانشکده علوم قرآنی چگونه است و تا کنون چقدر از این ظرفیت استفاده شده است؟
تا کنون ۲۰ درصد از ظرفیت های دانشکده استفاده شده و هنوز ۸۰ درصد باقی مانده ولازمه این استفاده همکاری مسئولین ارشد استان است تا دانشکده بتواند با مسئولین ارشد استانی لینک شود.
از جمله ظرفیت های دانشکده میتوان به تربیت نیروهای متخصص در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری، فوق دکتری، انجام پژوهش های قرآنی برای نهادها و مراکز داخل و خارج استان اشاره کرد.
دانشکده می تواند دوره های کوتاه مدت قرآنی برای جمع کارمندان و خانواده هایشان اجرا کند و اگر همسران کارمندان دوره های کوتاه مدت قرآنی ببینند هم خانواده های آنها مستحکم تر و هم راندمان کارمندان بالاتر میرود.
کتابخانه تخصصی دانشکده شامل ۶۰ هزار جلد کتاب است که برخی کتاب ها در کتابخانه های سایر دانشگاه ها وجود ندارد، برای مثال پایان نامه های دکتری تمام دانشگاه های کشورهای اسلامی مثل عربستان، مصر، اردن، لبنان، مراکش و مغرب که مرجع بزرگ تحقیقی برای پژوهشگران است.
همچنین مرکز آموزش عالی آزاد دانشکده دوره های مختلف قرآنی را اجرا می کند و این توانمندی را دارد که سایر استان ها را هم تحت پوشش خود قرار دهد، افراد علاقمند به مباحث قرآنی در عرض سه سال دوره لیسانس را میگذرانند و حتی کسانی که زیر دیپلم هستند میتوانند در این دوره ها شرکت کنند.
رشته دکتری علوم قرآنی چه زمانی به سایر مقاطع دانشکده اضافه می شود؟
سال گذشته و همچنین در دولت قبل قرار بود مقطع دکتری به سایر مقاطع دانشکده اضافه شود با تغییر دولت یک ضوابط جدید برای این مقطع قرار دادند؛ اما قرار است در سال آینده دکتری علوم قرآنی را در دانشگاه داشته باشیم.
ساخت مسجد دانشکده در چه مرحله ای است؟
هم اکنون نمازخانه قابل توجهی در حد مسجد داریم که از آن استفاده می شود، مسجد دانشکده به مساحت ۷۰۰ مترمربع در حال ساخت است که گنجایش ۱۵۰۰ نفر را دارد و در اواسط ماه مبارک رمضان افتتاح خواهد شد.
آقای سلمان پور در مورد فعالیت های پژوهشی و سیاسی دانشکده توضیح دهید؟
دانشکده زیر نظر اداره اوقاف است و اداره اوقاف هم زیر نظر رهبری بنابراین دانشکده با یک واسطه زیر نظر ولی فقیه هست در واقع دانشکده مستقیما زیر نظر اداره اوقاف و غیر مستقیم زیر نظر ولی فقیه است.
دانشجویان این دانشکده نه ملتزم بلکه دلبسته و کمربسته ولی فقیه اند و اکثر آنان از روحیه بسیجی برخوردار هستند. دانشجویان به صورت خودجوش هر دوشنبه یکی از مباحث سیاسی را به صورت کرسی آزاد اندیشی با هدایت یک یا چند استاد برگزار می کنند که در بصیرت افزایی دانشجویان موثر بوده است؛ البته دانشجویان دانشکده در هرجا که ضرورت دیده اند برای تقویت و تحکیم نظام حضور داشته اند.
در حوزه سیاسی دو تشکل در دانشکده فعال هستند یکی بسیج دانشجویی که خیلی فعال هستند و سعی دارند فعالیت های پژوهشی و تحقیقی در حوزه سیاسی انجام دهند و دیگری انجمن های علمی که به انجام پژوهش های سیاسی مرتبط با قرآن می پردازند.
همچنین دانشکده دوره های بصیرتی سیاسی خانوادگی برای نهادهای مختلف برگزار می کند که در ارتقای بینش سیاسی مردم شیراز بسیار تاثیرگذار بوده است.