به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مهدی ثانی امروز در نشست «تحلیل حقوقی بر فاجعه منا» که به همت انجمن علمی حقوق در دانشکده علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، گفت: پس از رخ دادن این حادثه در فضای داخلی کشور برخی عنوان میکردند این فاجعه عمدی بوده و حتی برخی میگفتند گازی سمی را منتشر کردهاند که این مسئله صحت نداشت زیرا چنانچه گاز سمی منتشر میشد همه حجاج کشته میشدند.
این شاهد عینی فاجعه منا ادامه داد: همچنین برخی، اختلافات دورن گروهی حزب حاکم عربستان را عامل این حادثه میدانند و معتقدند ولیعهد دوم درصدد بوده ولیعهد اول عربستان را در حکومت داری نالایق نشان دهد بنابراین دست به این اقدام زده است.
وی با بیان این مطلب که اصل وقوع حادثه یک بحث و امداد رسانی پس از آن بحثی دیگر است، تصریح کرد: ضعف و تاخیر در امداد رسانی بر کسی پوشیده نیست زیرا حادثه ساعت ۹صبح رخ داد و امداد رسانی ساعت ۱۲ظهر انجام شد.
استاد حقوق بینالملل دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در زمان حادثه ماموران عربستان میان حجاج حضور داشتند؛ اما امداد رسانی نمیکردند و یا اولویتهای دیگری را که برایشان اهمیت داشت را پیگیری میکردند، همچنین هنگام امداد رسانی نیز نه تنها از نیروهای زبده استفاده نکردند بلکه از کارگران نظافت چی برای جمع کردن اجساد استفاده کردند که همین امر باعث شد تعدادی از حجاج که زنده بودند همراه با اجساد جمع آوری شوند.
ثانی ضمن اشاره به اینکه وظیفه دولت عربستان این بود که تدابیر لازم برای این قبیل حادثهها را در نظر میگرفت، افزود: در رابطه با این فاجعه ترک فعل از جانب عربستان صورت گرفته و میتوان گفت در برخی مصادیق جنایت عمدی منتسب به دولت عربستان میباشد.
وی بیان کرد: دولت عربستان آگاه بود که ممکن است بین اجسادی که جمع آوری میکند ممکن است افراد زنده نیز باشند؛ اما به دلیل اینکه میخواسته صحنه را با سرعت جمع کند به این مسائل بیتوجهی کرده است.