به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، داوود عطاران امروز در نشست خبری بیماریهای انسداد ریوی که در سالن شورای دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، گفت: بیماریهای مزمن در حالی چهارمین علت مرگ و میر در جهان شمرده میشود که با توجه به رشد این بیماری در آینده نزدیک و تا سال ۲۰۲۰ به عنوان سومین عامل مرگ و میر در جهان شناخته خواهد شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۳۵۰ میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلا هستند و سالیانه نیز بر تعداد بیماران انسداد ریوی افزوده میشود و این در حالی است که بسیاری از این بیماران از بیماری خود اطلاعی ندارند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد نقش آموزش در پیشگیری از بیماریهای انسداد ریوی را مهم ارزیابی و با بیان این نکته که میتوان از رشد این بیماری جلوگیری کرد، بیان داشت: ما میتوانیم با بررسی کردن خود مانع از رشد این بیماری و از کارافتادگی بیمارانی شویم که با دچار شدن به بیماریهای انسداد ریه دچار از کار افتادگی دائمی میشوند.
مدیر گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد شعار سال بیماریهای انسداد ریوی را «هنوز دیر نشده است» عنوان و تصریح کرد: این شعار نشان میدهد هنوز برای آموزش دادن به جامعه و گروههای پر خطر دیر نشده است و در صورت مراجعه به پزشک در مراحل اولیه این بیماری را میتوان درمان کرد.
عطاران مصرف سیگار و دخانیات را اولین عامل ابتلای بیماران به بیماری اسدادهای ریوی دانست و تاکید کرد: مصرف دخانیات، سیگار، قلیان و ابتلا به مواد اعتیاد آور صنعتی و غیر صنعتی از مهمترین عوامل ابتلا به این بیماریها در سطح جهان و کشور میباشد.
وی ادامه داد: در صورتی که مصرف انواع مواد دخانی از سنین پایین تر آغاز شود و طول و میزان مصرف این مواد طولانی تر باشد ابتلا به این بیماری بسیار سخت تر و در ابعاد درمان مشکل دارتر خواهد بود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه خاطر نشان کرد: متاسفانه در ایران بر طبق آمار ارائه شده ۴۰ درصد دانش آموزان برای یک بار هم که شده استعمال دخانیات را در دوران مدرسه خود تجربه میکنند و تاسف بار تر از این موضوع، شیوع مصرف دخانیات در میان دختران و زنان است که کانون خانواده را هدف قرار میدهد.
مدیر گروه داخلی دانشگاه علم پزشکی مشهد با اشاره به این نکته که قبح مصرف قلان و سیگار در میان دانشجویان و جوانان شکسته شده است، تصریح کرد: متاسفانه قشر دانشجو و تحصیل کرده نیز با عدم درک این مهم که مصرق قلیان بسیار بیش از سیگار انسان را در خطر ابتلا به بیماریهای انسداد ریوی دچار به مصرف قلیان روی آورندن و این در حالی است که دودی که با کشیدن قلیان وارد معده میشود بسیار بیشتر و عمیق تر از سیگار است که با این وجود جوانان و دانشجویان بیش از دیگر اقشار مردم به مصرف قلیان روی آوردهاند.
وی تاکرد کرد: از سال ۱۳۸۵در کشور قانون جامع مبارزه با دخانیات تصویب شد و یا وجود این که در مسیر مبارزه با مواد دخانی مصرف این موارد در کشور ممنوع میباشد؛ اما می بینیم روند مصرف این مواد در کشور عادی سازی شده و حتی به صورت خانوادگی افراد به استعمال قلیان پرداخته و کودکان و جوانان در معرض خطر ابتلا به مصرف دخانیات میباشند.
عطاران سوختهای فسیلی در مناطق روستایی را از دیگر عوامل ابتلا به بیماریهای انسدداد ریوی دانست و بیان داشت: کشورهای منطقه، هندوستان، پاکستان کره و ایران از جمله کشورهایی هستند که به دلیل استفاده از سوختهای فسیلی در متاطق روستایی دچار به بیماریهای انسداد ریوی میشوند.
مدیر گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد آلودگی هوا و انتشار آلایندههای صنعتی در کشور را عاملی دیگر در افزایش بیماریهای انسداد ریه دانست و تاکید کرد: متاسفانه در سالهای اخیر آلودگی هوا در شهرهای بزرگ مشهد از جمله تهران و مشهد مشکلات بسیاری را برای بیماران انسدادهای ریوی ایجاد کرده است که به دلیل رشد استفاده از وسایل نقلیه و انتشار دود کارخانجات صنعتی این وضعیت در حال تشدید است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد به وضعیت جانبازان شیمیایی به وسیله گاز خردل اشاره داشت و بیان کرد: بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار بیماری ریوی در میان جانبازان دوران دفاع مقدس وحود دارد که دچار به بیماریهای حاد انسداد ریه هستند و بایدعلام کرکه در حال حاضر در مجموع ۱۰ درصد افراد جامعه به انواع بیماریهای انسداد ریه دچار میباشند که رقمی بالغ بر هشت میلیون نفر را شامل میشود.
عطاران سه بیماری برونشیت مزمن، آسم و تخریب بافت ریه( آمفیزیم) را نتیجه ابتلا به بیماریهای انسداد ریه دانست و متذکر شد: علائم ابتدایی ابتلا به این سه بیماری تنگی نفس، سرفه و خس خس سینه میباشد که بدترین حالت برای بیماران انسداد ریوی ابتلا به بیماری آمفیزیم و یا تخریب بافت ریه است که طول درمان طولانی تر و مشکلات بیشتری را برای بیمار به وجود میآورد.
وی به افزایش شیوع سرطانهای ریه، مخاط دهان، هنجره، مثانه، لوزالمعده و پانکراس به دلیل رشد بیماریهای انسداد ریه اشاره داشت و افزود: بسیاری از این سرطانها به دلیل ابتلا به بیماریهای انسداد ریه و استعمال دخانیات رخ میدهد که کشنده ترین سرطان در جهان سرطان ریه شناخته شده است که از پیش زمینههای ابتلا به این نوع سرطان بیماریهای انسداد ریه می باشد.
مدیر داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با دادن هشدار نسبت به کودکان و مادرانی که درمعرض دود فرد سیگاری هستند بیان داشت: بیش از افراد سیگاری، سیگاریهای غیر فعال یعنی اعضای خانوادهای که در معرض دود سیگار عضو استعمال کننده قرار دارند، در معرض ابتلا به بیماریهای انسداد ریه هستند که باید مراقبت های بیشتری را نسبت به خود داشته باشند.
ایتن استاد دانشگاه ۲۰ درصد کودکان تهرانی را در معرض بیماری آسم دانست و گفت: به طور کلی در کشور ۱۰ درصد افراد مبتلا به آسم هستند که به طور میانیگن سن این افراد زیر ۴۰ سال است.
وی در پایان با بیان این نکته که ۵۰ رصد بیماران آسمی کودکان هستند و آلرژی دلیل عمده ابتلا به این بیماری میباشد یادآور شد: هر چه تعداد فرزندان در یک خانواده بیشتر باشد ابتلا به آسم در این خانوادهها کمتر خواهد بود به نحوی که استرالیا و انگلستان به دلیل داشتن سیاست های تک فرزندی بیشترین آمار ابتلا به کودکان آسمی در جهان را دارا می باشند.