به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از رشت، به همت بسیج دانشجویی پردیس امام علی(ع) رشت، مناظره ای ۲۹ آذرماه با عنوان «اقتصاد مقاومتی از حرف تا عمل» با حضور خانکشی پور و مهرگان فر از اساتید دانشگاه های گیلان در دانشگاه بنت الهدی صدر رشت برگزار شد.
ایتدا مهرگان فر ضمن تعریف کلی از اقتصاد مقاومتی و تاریخچه آغاز این مبحث در کشور در پاسخ به سوالی که چه لزومی دارد که ما اکنون بحث اقتصادی کنیم؟ گفت: بحث های زیادی درمورد اقتصادی مقاومتی شده است. در واقع اقتصاد ما آنقدر مقاوم نیست که با نوسانات بازار نفت سیستمش بهم نریزد، وقتی ما اقتصاد مقاوم نداشته باشیم، این میشود که نیازمند به فروش نفت میشویم.
وی افزود: در شرایطی که اقتصاد ما باید درونزا باشد، البته نه به آن معنا که نخواهیم وارد تجارت جهانی شویم.
استاد دانشگاه در ادامه صحبتهای خود در مورد تلاش دولت تدبیر و امید در محقق کردن این برنامه تصریح کرد: یکی از تلاش های دولت این است که ارز را تک نرخی کند، چرا؟ برای اینکه هیچ رانتی وجود نداشته باشد برای ورود کالا از خارج کشور.
مهرگان فر افزود: در اقتصاد مقاومتی همه این زوایا سنجیده شده است، اقتصاد مقاومتی باید محقق شود تا معضلات دزدی و اختلاس در نتیجه آن برطرف شود.
وی افزود: البته اعتقاد بنده این است که دولت اقدامات خوبی انجام داده است؛ اما در مورد مردم؛ رسانه ها هیچ آگاهی به مردم ندادند و هنوز معنای اقتصاد مقاومتی را درست نمی دانیم.
این استاد دانشگاه گفت: در صورتی که دولت دارد کارهای زیبایی انجام میدهد، مثلا بحث حمایت از خودروسازان داخلی که البته خود بنده هم نقدهایی نسبت به خودروسازان دارم، اما همین امر در راستای اقتصاد مقاومتی بود؛ همچنین ارایه وام خرید کالای ایرانی که خود نمود این امر است.
در ادامه خانکشیپور با اشاره به تاخیر در برگزاری مناظره گریزی زد به عادت تاخیر اجرای برنامهها در کشور که تبدیل به فرهنگی شده که باید اصلاح شود.
وی افزود: اقتصاد مقاومتی اصولی است که همه کشورها خود را به آن ملزم میدانند، میگویند اگر اقتصاد مقاومتی محقق شود، دزدی و اختلاس اتفاق نمیافتد، درست! اما اینها ایده آل های خوبی هستند که امکان تحقق یافتنش کم است! چرا که ما نباید برنامههای جاری را به اقتصاد مقاومتی گره بزنیم، اگر وزارتخانهها وظایف ذاتی خود نظیر مدریت صحیح و جلوگیری از دزدی و اختلاس را گره بزنند به اقتصاد مقاومتی و کاری انجام ندهند و بهانه بیاورند، اقتصاد مقاومتی هیچوقت محقق نمیشود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در مورد خودروی ملی، بنده خودم از همان ابتدای شکل گیری این کمپین با آن مخالف بودم، اما آیا واقعا حمایت از خودروسازی که بعداز 36 سال هنوز نمیتواند یک خودروی معمولی کاملا خودش تولید کند، اقتصاد مقاومتی است؟ در این 36 سال تجهزات نظامی و تکنولوژی فضایی ما به درجهای رسیده که دنیا را متعجب ساخته، اما خودروسازان ما حتی ابتکار در تولید هم ندارند.
خانکشی پور افزود: بهتر نبود دولت فعلی جای اینکه تمام پولهای بانک مرکزی را صرف حمایت از خودروسازان کند، تمرکز را روی حمایت از جوانان و ازدواج منعطف میکرد؟ یا اگر میخواست مشکلات بازار خودرو را حل کند، بهتر نبود از سمت مشتری وارد شود و با اصلاح قراردادها و حمایت از خریداران، مردم را به خرید ترغیب کند؟
وی گفت: درمورد وام خرید کالا هم حرفها بسیار است! مگر کشور فقط کارمند دارد؟ بقیه قشرهای جامعه کجای این برنامه هستند؟ این اقتصاد مقاومتی است؟!
این استاد دانشگاه افزود: اقتصاد مقاومتی بیشتر از اینکه یک برنامه باشد، یک فرهنگ است! ما میآییم چهار سال کار میکنیم تا بگوییم تولید برنج باید این برنامه را داشته باشد، کلی افراد کاربلد مینشینند بحث میکنند و به تصویب میرسانند، اما دولت بعدی که روی کار میآید اجرا نمیکند! چرا؟ چون بوی احمدینژاد میدهد! این اقتصاد مقاومتی است؟! در تمام دنیا، وقتی کارهای حزبی انجام میشود، یک سری سیاستها و سیاست مداران تغییر می کنند، نه اینکه تا دهیار را هم تغییر دهند! این یعنی هنوز میلنگیم!
خانکشی پور ادامه داد: دولت میآید چهار تا کار که اقتصاد را مقاوم میکند انجام میدهد و کلی بودجه هم خرجش میکند و اسمش را میگذارد اقتصاد مقاومتی! این اقتصاد مقاومتی نمیشود! بلکه مقاوم سازی است، مقاوم سازی اقتصاد با اقتصاد مقاومتی تفاوت دارد.
وی تصریح کرد: نگرش ما باید به اقتصاد مقاومتی تغییر کند! وقتی نگرشها تغییر نکند، همین میشود که هرچندوقتیکبار رهبری میگویند هنوز کاری آنچنان در حوزه اقتصادمقاومتی از جانب دولت شکل نگرفته است.
این مناظره سرانجام با پاسخ دو طرف به سوالات کتبی و شفاهی دانشجومعلمان، به اتمام رسید.