به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد رضا فراهانی معاون فرهنگی، دانشجویی و امور مجلس وزارت بهداشت در آیین افتتاح همزمان ۲۸۷۵ پایگاه و مرکز جامع خدمات سلامت در ۱۷ استان کشور، در جمع مسئولان بهداشت و درمان استان خراسان رضوی گفت: قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت، سالانه دهها هزار نفر به جهت ابتلا به بیماری و اینکه مجبور بودند به بیمارستانها مراجعه کنند و به دلیل هزینههای سنگین درمانی از طبقه متوسط به طبقه فرودست و پایینتر جامعه سقوط کنند.
وی افزود: طرح تحول نظام سلامت در اولین گامش سعی کرد پرداختی از جیب مردم را کم کند. در برنامه پنجم توسعه هم تکلیف شده بود که پرداختی از جیب مردم از ۷۰درصد به ۳۰درصد برسد، این طرح این موفقیت را داشت که پرداختی از جیب مردم را به ۴۰دصد کاهش دهد.
هر یکدرصد کاهش از پرداختی جیب مردم نیاز به ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبارات دارد
فراهانی با اشاره به اینکه هر یکدرصد کاهش از پرداختی جیب مردم نیاز به ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبارات دارد، تصریح کرد: با توجه به گردش مالی حدود ۸۰ هزار میلیاردی حوزه سلامت در سال، منابعی مالی که به طرح تحول نظام سلامت اختصاص یافت ۱۰هزار میلیارد تومان بود که همه این مبلغ هم تخصیص داده نشده و با مبلغی در حدود ۶ یا ۷ هزارمیلیارد تومان نظام سلامت توانست ۲۰درصد از پرداختی از جیب مردم را کاهش دهد.
معاون فرهنگی، دانشجویی و امور مجلس وزارت بهداشت افزود: در یکسال گذشته برخی از افراد این اشکال را وارد میدانستند که وزارت بهداشت تنها به بحث درمان پرداخته است و در حوزه بهداشت اقدام مؤثری را انجام نداده است، در حالی که این برداشت صحیحی نیست.
وی با بیاناینکه دلیل دیده شدن اقدامات ما در حوزه درمان، قابل رویت بودن کنشگری در حوزه درمان است، خاطر نشان کرد: اینکه تاکنون مردم درصد زیادی از هزینههای درمانی را از جیب خودشان پرداخت میکردند و با اجرای طرح تحول نظام سلامت این ارقام به شدت کاهش پیدا کرد و در زندگی مردم دیده میشود دلیل اصلی بیشتر دیده شدن اقدامات در حوزه درمان است. این چند میلیون نفر افرادی که از خدمات این طرح استفاده کردهاند با احتساب افراد خانوادهشان کاملاً برایشان محسوس است که اگر طرح اجرا نمیشد دچار مشکلات بسیاری میشدند.
اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت، تحول نبود، بلکه انقلاب بود
فراهانی کنشگری در حوزه بهداشت را بطئی و تدریجی دانست و توضیح داد: در حوزه بهداشت ابتدا باید برنامهریزی کرد و بعد از اجرا باید اثرات آن را به تدریج مشاهده کرد، بنابراین منتقدان به جهت تدریجی بودن اثرات اقدامات انجام شده احساس میکردند در حوزه بهداشت اقدام مؤثری انجام نشده است.
معاون وزیر بهداشت با «انقلاب» نامیدن اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت، خاطر نشان کرد: طرح تحول نظام سلامت اگر در کلیت خودش تحول محسوب میشود، اقداماتی که در حوزه بهداشت صورت گرفته است در نوع خودش تحول نبود، بلکه انقلاب بود.
بعد از اجرای طرح تحول سلامت مخاطبان ما در حوزه بهداشت به ۴۰درصد افزایش یافت
قبل از اجرای طرح تحول سلامت جمعیتی که تحت پوشش خدمات بهداشتی بود یا به تعبیر دیگری جمعیت مخاطب ما در کنشگری بهداشتی، حدود ۲۵ میلیون نفر که حدود ۳۰درصد جمعیت کشور را شامل میِشد؛ اما در طرح تحول نظام سلامت در گسترش جامعه هدف در حاشیه شهرها و روستاها چیزی در حدود ۱۵میلیون نفر به جمعیت قبلی افزوده شد، یعنی ۴۰ میلیون نفر مخاطب جامعه هدف در حوزه بهداشتی شد که این به مفهوم ارتقای معنادار در حوزه بهداشتی است.
تنوع در ارائه بستههای خدمات بهداشتی در طرح تحول نظام سلامت
فراهانی دومین اقدام مؤثر در حوزه بهداشت را تنوع در ارائه بستههای خدمات بهداشتی عنوان کرد و توضیح داد: قبلا ما در حوزه بهداشت معمولاً در حوزه بیماریهای واگیر با مخاطبانی نظیر مادران باردار، کودکان زیر۵سال و ... اقدامات خودمان را انجام میدادیم، اما در دههای که به سر میبریم و در دهههای آتی چالش ما در حوزه بیماریهای غیر واگیر است، لذا در تحول نظام سلامت اقدامات بسیار مؤثری در این حوزه انجام شد، بنابراین در حوزه بهداشت هم ما جامعه مخاطبان خود را افزایش دادیم و هم تنوع بستههای خدمات بهداشتی را افزایش دادهایم، لذا میتوانیم اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت را «انقلاب» بنامیم.
معاون فرهنگی، دانشجویی و امور مجلس وزیر بهداشت، افزود: من معتقدم که سازمان بهداشت جهانی برنامههایی که مطرح میکند، آرمانها و آرزوهایی است در حوزه سلامت دارد و متأسفانه در چند دهه گذشته این برنامهها محقق نشده است، چراکه برنامههای حوزه سلامت محاط در حوزه سلامت نیست بلکه به عزم دولتمردان و توان ملی کشورها مربوط است. هنوز هم میلیاردها نفر در دنیا از خدمات سلامت پایه و مناسبی برخوردار نیستند. در کشور ما هم هر چند در دو دهه اخیر تلاشهایی جهت ایجاد عدالت در حوزه سلامت انجام شده است و مقام معظم رهبری هم فرمودند که بیمار نباید بهغیر از درد بیماری، درد دیگری را تحمل کند و در واقع به عدالت در حوزه سلامت اشاره کردند.
وزارت بهداشت به دنبال تحقق منویات رهبری در حوزه سلامت است
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه متاسفانه در دولتهای قبلی کمتر به این صحبت مقام معظم رهبری توجه شده و سلامت جامعه در اولویت دولتها قرار نداشت، خاطر نشان کرد: امروزه طرح تحول نظام سلامت جزو اولویتهای اول کشور است و این ممکن نبود مگر اینکه همه ارکان نظام به این هوشمندی برسند که سلامت همه آحاد مردم در اولویت سیاستهای نظام در همه زمینهها است.
فراهانی با اشاره به این صحبت برخی از تئوریسینها که اگر منابع مالی را که در طرح تحول سلامت تزریق شد را در بخشهای صنعت، اقتصاد، اشتغال و ... هزینه میکردیم، نتایج بهتری حاصل میشد، گفت: اگر ما به دنبال پیشرفت هستیم باید به این نکته کلیدی توجه کنیم که ما نمیتوانیم به دنبال پیشرفت باشیم اما نسبت به سلامت مردم بیتوجه باشیم؛ لذا اینطور میتوانیم استنباط کنیم که این اتفاقی که در طرح تحول نظام سلامت افتاد یک عزم ملی بود.
مجلس شورای اسلامی از بودجه سلامت کشور مراقب کند
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه هماکنون که در موسم بودجه به سر میبریم، ابراز امیدواری کرد که مجلس شورای اسلامی از بودجهای که دولت محترم تصویب کرده است، مراقب کند.
وی در ادامه یادآور شد که منابع اختصاص یافته به طرح تحول سلامت ۱۰هزار میلیارد در سال است که در سال گذشته از این مبلغ نیز چیزی در حدود ۷هزار میلیارد تومان تخصیص داده شده است، لذا می توان گفت که در مقابل کل بودجه عمومی کشور که چیزی در حدود ۲۵۰هزار میلیارد تومان است، یک بیست و پنجم یا به تعبیری دیگر ۴درصد به بخش سلامت اختصاص یافته است که در واقع این رقم بزرگی نیست و اختصاص این رقم را نمیتوان کاری شگرف تلقی کرد، اما به هر حال همین توجه نیز کارآمدی نظام و توجه به آرمانهای امام خمینی (ره) را نشان داد.
در توجه به حاشیه شهرها در دودهه گذشته کوتاهی شده است
فراهانی با ذکر این نکته که برای ارتقای بخش بهداشت به حاشیه شهرها توجه شده و به حاشیهنشینها فکر میکنیم که در دو دهه قبل به دلایلی مغفول واقع شده بود، خاطر نشان کرد: این هم یک نگاه هوشمندانه است. در واقع میتوان گفت این حاشیه نشینها همان حلبیآبادهای گذشته هستند که نمادی از اختلاف طبقانی در جامعه هستند و حتی باید همه دستگاههای دیگر هم در مورد حاشیهنشینها با نظام سلامت همراهی کرده و نسبت به محرومیتزدایی از حاشیهنشینها توجه بیشتری کنند.
معاون وزیر بهداشت با تأکید بر این نکته که باید همگی تلاش کنیم تا حاشیه شهرها به شکل غیر اصولی توسعه پیدا نکنند، تصریح کرد: باید تدابیری بیاندیشیم که که شهرهای کوچک تقویت شده و کارآفرینی شود و تلاش کنیم مشکلی ایجاد نکنیم که بعدها مجبور شویم برای حل آن مشکلات خودساخته با تحمیل هزینههای هنگفتی چارهاندیشی و تدبیر کنیم.