به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سید عباس عراقچی، معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت امور خارجه در همایش بین المللی شدن دانشگاهها که در دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است گفت: آنچه انقلاب اسلامی به ما عطا کرد این بود که ما به سمت یک قدرت بین المللی با استفاده از ظرفیتهای انقلاب حرکت کنیم این یک امر روشن برای جهانیان است که جمهوری اسلامی ایران بعد از چهار دهه به یکی از قدرتهای حتی فراتر از منطقه تبدیل شده است. در منطقه پرآشوب خاورمیانه ایران تنها کشوری که در همه مسائل منطقه نقش تعیین کننده دارد و دارای آرامش و ثبات است و تقریبا هیچ مسئلهای در منطقه نیست که بدون حضور ایران آن مسئله حل و فصل شود و با وجود تحریمها به لحاظ اقتصادی توانست برابر همه تحریمها مقاومت کند،
عراقچی در خصوص انتخابات پیش رو گفت: انتخابات با حضور حداکثری مردم برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه این مسئله نشان دهنده سطح بالای مشروعیت نظام است گفت: این مسئله جایگاه نظام جمهوری اسلامی ایران را و توانمندی و اعتماد مردم به نظام را نشان میدهد آنچه در روابط بین المللی به عنوان مولفه شناخته میشود چند دسته است؛ اولین دسته دادههای ثابت مثل تاریخ، فرهنگ، جغرافیا و منابع زیرزمینی است. دومین دسته دادههای متغیر است که یک ملت آن را کسب میکنند به توانمندی نظامی و اقتصادی و حتی توانمندی نرم افزاری و علمی و توانمندی دیپلماتیک.
عراقچی به تشریح توانمندی علمی و دیپلماتیک پرداخت و گفت: اگر کسی به لحاظ فناوری وابسته باشد نمیتواند فعالیت داشته باشد. توانمندی دیپلماتیک نیز یکی از ابعاد کمتر شناخته شده قدرت است ولی اگر کشوری از دیپلماسی قوی برخوردار نباشد نمیتواند قدرت خود را در جهت منافع کشور به کار بگیرد. دانشگاههای ما از بنیان علمی قوی برخوردارند ولی ارتباطات بین المللی آنها در حد کمی است.
وی تاکید کرد: تعبیری وجود دارد که میگوید دیپلماسی بدون قدرت ناتوان است از طرفی میگویند قدرت بدون دیپلماسی کور است و به کار گرفته نمیشود درباره دسته سوم مولفههای روابط بین المللی میتوان به برخورداری از گفتمان اشاره کرد این دسته به عوامل قدرت ضریب میدهد کشوری که گفتمان نداشته باشد، نمیتواند ادعای قدرت در سطح بین المللی کند و این گفتمان را انقلاب به ما داده است. گفتمان مقاومت زیر سطه نرفتن که به همه مولفههای دیگر ضریب داده در کنار گفتمان باید اراده سیاسی نیز وجود داشته باشد.
معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه ما می وانیم ادعا کنیم ایران قدرت منطقه است گفت: در فضای پسا برجام نیز ایران به قدرت فراتر از منطقه تبدیل خواهد شد مذاکرات هستهای دو مولفه قدرت از جمهوری اسلامی ایران را به صورت بارز آشکار کرد، یکی مولفه علمی و دیگری دیپلماتیک بود که سطح کار را در مذاکرات بالا برد در عرصه علمی وقتی توانستیم شش قدرت بزرگ دنیا را پای میز مذاکره بکشانیم که در عرصههای هستهای خودمان را ثابت کردیم و جای خودمان را محکم تر کردیم.
وی به تشریح عوامل مذاکره با 1+5 پرداخت و گفت: سه عامل باعث شد که 1+5 پای میز مذاکره با ایران بنشینند اول اینکه از تهدید نظامی ایران نا امید شدند که این مدیون سربازان، پاسداران و بسیجیان است دوم اینکه وقتی تحریمهای اقتصادی نتوانست ایران را به زانو دربیاورد البته فشار زیادی به مردم برای این قضیه وارد شد و هزینههای سنگینی دادیم که باعث عقب ماندگیهایی شد ولی نتوانست جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران را به زانو دربیاورد. سومین عامل این بود که ما به لحاظ علمی در عرصه هستهای خودمان را ثابت کردیم. وقتی بیست سانتریفیوژ را به بیست هزار رساندیم و کیفیت از IR1 به IR8 رساندیم و چرخه سوخت را کامل کردیم خودمان را به طرف مذاکره ثابت کردیم که البته برای همه این دستاورها مدیون خون شهدای هستهای هستیم.
عراقچی با اشاره به اینکه مذاکرات هستهای ما را نه در علم و نه در هیچ مسئلهای مهار نمیکند گفت: آنچه که مسلم است این است که ما فقط سلاح هستهای نداریم که نه در برنامههای ما و نه در دکترین ما این مسئله بوده و حتی مقام معظم رهبری سلاح هستهای را حرام اعلام کرده است در مقابل آن برنامه صلح آمیز هستهای به رسمیت شناخته شده و راکتور آب سنگین به کار خود ادامه داد و مذاکرات هستهای توانمندیهای هستهای ما را در اشل بین المللی قرار داد.
وی تشریح کرد: برنامه هستهای ما پیش از این یک برنامه ممنوعه بود و بعد از برجام به یک برنامه مشروع تبدیل شد در طول مذاکرات صحنه هایی بود که ما به خودمان و تیم هستهای افتخار می کردیم و وقتی مازاد آب سنگین برای عرضه و فروش جهانی قرار گرفت آمریکاییها که خود مشتری آن بودند پس از ارزیابی آب سنگین کیفیت آن را 99.9 درصد اعلام کردند.
معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت امور خارجه تصریح کرد: در حال حاضر در تنظیمات صورت گرفته قرارداد مدرن سازی اراک با یک شرکت ایرانی بسته شده و کشور 1+5 موظف است کمک و راهنمایی کند و تجهیزات را در اختیار شرکت ایرانی قرار دهد تا راکتور اراک مدرن سازی شود.
وی در ادامه بیان داشت: شکوفایی علمی در کنار شکوفایی دیپلماتیک بود که ایران را با شش قدرت برتر دنیا بر سر میز مذاکره قرار داد در فضای پسابرجام پیوند علمی دیپلماتیک باید ادامه یابد و در همه عرصهها توانایی خود را نشان دهد و دانشگاههای ما کلاس بین المللی داشته باشند در قطعنامه های قبلی بالاخص قطعنامه 1929 برنامه هستهای ایران ممنوعه بود و هیچ کشوری حق همکاری با ما را نداشت و خوشبختانه با مذاکرات برنامه هستهای ایران رسمیت پیدا کرد.
عراقچی تاکید کرد: وزارت امور خارجه از هیچ کمکی برای بین المللی شدن دانشگاهها دریغ نمیکند و جزو وظایف تعریف شده این وزارت همکاری و ایجاد ارتباطات با دانشگاهها، جذب دانشجو و برگزاری سمینار علمی خواهد بود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: حرکت در عرصه علمی و همکاری بین المللی مقداری حساسیت جانبی هم وجود دارد که باید مراقب بود خیلی از کشورهای علاقه مند به نفوذ در عرصههای علمی و سیاسی در کشورها هستند که از مجموعه دانشگاهها وارد شده و سوء استفاده میکنند و نهادهای امنیتی ما باید با عنایت به این مسئله این روابط را مدیریت کنند.