به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، عصر امروز مناظره اقتصادی بین پویا جبل عاملی، مشاور اقتصاد هفته نامه تجارت فردا و مجید شاکری، فعال رسانه ای در دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد.
در این مناظره جبل عاملی با اشاره به برجام گفت: برای بررسی برجام باید نگاهی به وضعیت قبلی آن بیندازیم پیش از اینکه تحریم ها برداشته شود باید بررسی شود چرا از سال 2011 تحریم های نفتی آغاز شد و مشتریان ما خریدهای خود را 20 درصد کاهش دادند با اعمال این تحریم ها ما شاهد این بودیم که رشد اقتصاد ما منفی ده درصد شد بعد از سال 90 و اعمال تحریم های اساسی ریسک های جانی و خطرات زیادی برای کشور به وجود آمد و باعث شد مردم در بسیاری از مسائل روزمره نیز دچار مشکل شوند اما آنچه که بعد از رسیدن به برجام تصویب شد جای مناقصه دارد.
وی افزود: امسال رشد اقتصادی 11 درصد اعلام شده که به خاطر فروش نفت است چرا که درآمدهای ارزی با فروش نفت بیشتر شده در مقطعی بانک های بین المللی با ما رایزنی و تعامل نداشتند و بخش بین الملل سیستم بانکی ما فراموش کرده بود چگونه با بانک خارجی گفتگو کند خوشبختانه در حال حاضر به سیستم یورو متصل شدیم و راه برای تولیدکنندگان باز شده است البته هنوز هم ریسک های سیاسی داریم و مشکلات شان برطرف نشده لذا نمی توانیم مثل کشورهای حاشیه خلیج فارس جذب سرمایه گذار کنیم.
در ادامه شاکری گفت: تنها نتیجه واقعی پس از برجام هشت و نیم میلیارد دلار تفاهم نامه است برجام در تحریم ها اثر فورس و ناگهانی داشت ولی در مقطعی که تحریم اعمال می شد فروش ما از 1250 میلیون بشکه کمتر نبود که البته نظرهای مختلفی در این باره گفته می شود. عده ای می گویند نقطه خستگی تحریمی ایجاد شده بود و چین و ژاپن و کره همکاری هایی را در حوزه نفت با ما داشتند.
وی تاکید کرد: تحریم های لجستیکی با برجام کامل برداشته شد اما این به این معنا بود که چیزی جابجا نشده و زیرساخت ها باقی مانده است البته عده ای می گویند برای آمریکا اعمال این تحریم ها ضرر داشت چرا که هزینه های هر یک بشکه نفت که اجازه فروش آن به ایران داده نمی شد بیش از سودی بود که آمریکا از این کار می برد. بانک مرکزی نیز بعد از برجام درگیر دو جین مشکلات اقتصادی شد.
وی افزود: در بخش اقتصادی تصور اشتباهی وجود داشت که مشکلی وجود ندارد و ما قبلا با دلار مبادله نمی کردیم در حال حاضر نیز و پس از برجام هم این کار را انجام نمی دهیم اما در سوئیفت بیش از 80 درصد معامله ها با دلار انجام می شود و 20 درصد باقی هم که با یورو انجام می شود در چرخش ها به دلار تبدیل می شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بانک مرکزی شبکه ای از بانک های کارگزاری را تشکیل داد تا در آن شبکه نفت بفروشد و با معرفی یک شرکت در کشورهایی نظیر اسپانیا و آلمان دلار را در حساب آن شرکت داشته باشد اما این مسئله و با تشخیص به ریسک بالا باعث شد 20 بانک بزرگ نیز با ایران معامله نکنند به همین دلیل بانک های کوچک با ایران معامله می کنند این امر باعث می شود بیشتر از یک میزان مشخص پول در آن بانک ها ذخیره نشود و مقدار پول های جابجا شده ای اندک باشد.